Author Archive

Book Reviews: Beadwork/ Beading

Book Reviews: Beadwork/ Beading
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & good day to all, Its been quite... 

THE BIG DREAM BEGINS: ABOUT FILIGIREE

THE BIG DREAM BEGINS: ABOUT FILIGIREE
As salam & good day to all, Since myself bed ridden at home, so ive got time to spend on ‘kerja-kerja MANIK & LABUCI”. In sha Allah..back on track to blog again.. ALLAH the GREAT! Dia kasi rehat kaki tapi alhamdulillah my hands are still working. So inilah yg dikatekan hikmah..since myself cant walk around, so my mother is the one who had been very2 helpful entertaining... 

Peristiwa 25 Jan 2013

Peristiwa 25 Jan 2013
As salam.. Mata x bole tido. Theres so much to tell n so many things to update. But personally myself had to apologize to all senijahitan fans. Bak kate pepatah kite merancang tp DIA dh menentukan ape yg terbaik utk kite. Setiap kejadian ade hikmahnye. Mula2 diri ni busy dgn kelas. Alhamdulillah..abis dh my diploma on Montessori. So the Plan is to move up ape2 jua projek manik yg... 

Salam Ramadhan 1433H

Salam Ramadhan 1433H
Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera baju bersulam bertatah manik manik dipilih dengan teliti aduhai peminat janganlah serik teruskan sokongan sepenuh hati   puteri raja memakai gelang gelang dipakai berlapis intan bulan Ramadhan sudah menjelang khilaf dan salah mohon diampunkan Selepas sibuk dengan last projek – kursus sulaman kreatif kepada para tenaga pengajar... 

Beads Embroidery: Extension Activity from Arch

Beads Embroidery: Extension Activity from Arch
  As salam dan salam sejahtera to all.. Kite berjumpa semula after a week full of tension. Dulu bila tension musti pasal exam. Nak2 bila sampai ke subjek yg melibatkan pengaturcaraan komputer. Either C, C plus, Java, HTML..adoi..nasib ade pakwe hensem yg selalu mengofferkan diri untuk membantu dlm tutorial or assignment. Tapi kali ni, its not about programming, ni lebih kepada... 

beads embroidery: arch

beads embroidery: arch
Assalamualaikum & salam 1Malaysia, Its had been quite sometimes myself remain in silent. Bukannye x nak update cerita terkini tp masa yg ade rasanye too short for me. 24 hours yg ade rase mcm 12jam je. Putaran masa makin cepat berlalu.. So now, after Q1 dan kebanyakan kerja2 ofis dah ringan skit,sampailah masa kite bersiaran and to share the knowledge again. Kali ni, kite ke... 

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower
As salam & salam sejahtera to all senijahitan.com fans.. Dari sehari ke sehari, dari sekadar 100 peminat sehingga kini 7122 orang, terima kasih tak terhingga kepada yang masih sudi dan setia mengikuti blog kami walaupun kadang2 terperam lama dan hampir2 bersarang labah2 tebal..huhuu. Oleh sebb sokongan yang berterusan ini, pihak senijahitan.com dalam proses melancarkan terbitan... 

Kelas Sulaman Manik Labuci: A Community Threats!

Kelas Sulaman Manik Labuci: A Community Threats!
As salam dan salam sejahtera to all.. Its about time to tell the last story sebagai kain penutup tirai tahun 2011. Walaupun sibuk dengan keje2 ofis dan sekolah but alhamdulillah, akhirnya dapat juga kite spare my time for some knowledge transfer through a community project under Program Skim Latihan 1Malaysia. Untuk menyokong aspirasi kerajaan dalam mentransformasikan negara kite... 

Beads Embroidery: Eid ul Fitri Motif Collection FY2011

Beads Embroidery: Eid ul Fitri Motif Collection FY2011
As salam dan sala sejahtera.. Macam mana nak menghasilkan lakaran yg cukup kreatif dan memberikan impak kepada rekaan kite? For me, sometimes berkerut2 dahi sampai kepala nk pecah memikrkan ape design terbaru atau lain dari yang lain yg bakal diapplykan keatas fabrik. Adoi..kadang2 kering idea..kadang2 sampai mencurah2 idea sampai x cukup2 kertas nk lakarkan atau lukiskan dan kemudian... 

Sulaman Manik Labuci: Pelancaran E-Book ke 2 – Kompilasi Lakaran Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Pelancaran E-Book ke 2 - Kompilasi Lakaran Rekaan
As salam & salam sejahtera kepada semua.. Sejak 2 menjak ni agak sibuk dengan kerja2 kat office. Mendiam diri bukan tanda mengalah atau menarik diri, cuma dalam masa yg sama kite sibuk sikit dengan penulisan buku digital yg telah sekian lama diperam. Akhirnya, alhamdulillah..dapat juga kite habiskan penulisan. As what kite pernah mentioned pada n3 sebelum ni, to be a knowledgeable... 

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview
As salam & Salam Eid ul Fitr.. Rasanye masih x terlambat untuk pihak senijahitan.com mengucapkan salam lebaran kepada semua peminat dunia seni sulaman manik labuci, kan. Bukan x nak ucap sebelum raya, masa x mengizinkan. malahan diuji plak dgn masalah teknikal. Ada yang ‘suka’ menghantar malware bukan2..hacked??? Tapi, alhamdulillah.. semuu dh kembali pulih. Terpaksa... 

Sulaman Manik Labuci: Ramadan 1432 Datang Lagi..

Sulaman Manik Labuci: Ramadan 1432 Datang Lagi..
As salam dan salam sejahtera kepada semua.. Memang lama kite menyepi seketika sebb sibuk menyiapkan baju2 utk dimanikkan dan deliver separuh sebelum start bulan posa. Jumlah pun kite amik x banyak coz masa dan nak mengekalkan kualiti. Bak kate orang, biar sikit tapi kualiti terjaga..pastu yg penting dapat lepas gian menjait manik, kan? Anyway, sempena menjelang ramadan taun ni kite... 

Sidetrack Beads Embroidery: Pre Launch of New e-Book Entitled “Figure Drawing Templates: For Fashion Design”igure:

Sidetrack Beads Embroidery: Pre Launch of New e-Book Entitled
Dear fans of senijahitan.com & fashion followers, students, artist, designers and any designers to be out there.. Nantikan pelancaran sebenar buku digital bertajuk “FIGURE DRAWING TEMPLATES FOR FASHION DESIGN” dalam tempoh terdekat. Details kandungan buku ini: 1. Template postur susuk tubuh wanita – 80 mukasurat penuh 2. Template postur susuk tubuh lelaki –... 

Beads Embroidery: Pattern Sketches (Raya Collection)

As salam & salam sejahtera, Arini during lunch hour, rasa malas nak keluar..so what i did is trying to finish up sketches utk raya collection. Theme – biasalah, a mix of flora & fauna. So, design yg dibuat ni adalah utk semua jenis baju kurung, atau yg berleher bulat.. but some of the design applicable to baju kebaya, blauses & such.. Idea, datang x tentu masa.... 

Beads Embroidery: Class in Kota Bharu, Kelantan Dated 11 June 2011

Beads Embroidery: Class in Kota Bharu, Kelantan Dated 11 June 2011
As salam & greetings to all, Just to share something that i discovered while conducting my beads embroidery class in Kelantan last Saturday. FYI, the class was successfully held with a total of 13 participants coming from all over Kelantan town. Some of them was from Pasir Putih, the town of Kota Bharu itself and there was also k.nik kamisah from Jerteh, Terengganu. We started... 

Sidetrack Sulaman Manik Labuci: Majlis Perkahwinan Ayu & Zul, 4-5 Jun 2011

Sidetrack Sulaman Manik Labuci: Majlis Perkahwinan Ayu & Zul, 4-5 Jun 2011
As salam & salam sejahtera to all.. Lately, kite dh kasi tau a lil bit here and there on what is actually happening, but today baru dpt reveal all. Bukan x sudi nk jawap email, nak jawap message in FB or beling silent without reason. Actually, im very bz with the preparation wedding adik perempuan as mentione tajuk kat atas. This is the last wedding reception in our family.... 

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011
Alhamdulillah.. we meet again.. As salam dan salam sejahtera to all. As far as im concern, kedua-dua seni kat atas dah lama menapak dan disebarkan secara meluas sejak zaman mak kite anak dara dulu. Dan ape yg menariknye, i’d been taught to apply this both since im in primary. Bergelumang ari2 melihat mak mengajar kaum2 ibu dalam kelas KEMAS atau PERKEP. Macam mane kuah x tumpah... 

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011
As salam & salam sejahtera semua, Its been a while kite x merepotkan al kisah kelas2 yg telah dianjurkan oleh pihak kami. Bukan x nak post n3 tapi kadang2 x sempat. By the time nk post dlm blog, cerita pun dh basi..huhuu.. Tapi, dikesempatan ini, dpt lah kite cerita serba sedikit pasal kelas yg baru je berlangsung semalam, 29 May 2011 di Skudai, Johor. Kelas ni pun same gak... 

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M’sia) di 3J, TV1

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M'sia) di 3J, TV1
As salam and peace upon all the beading fans.. Just to share a small achivement by my lil princess – madihah. Its all started when my husband forced myself to get a break and join the program held/conduct by his fellow members in Exora Owner Clubs Malaysia. Its a convoy. They managed to get some sponsorship from PROTON and a few corporate companies. Alhamdulillah.. So, we... 

PeMANIK: Ape Dia “Kursus Induksi Pentauliahan Persijilan Kemahiran M’sia”?

PeMANIK: Ape Dia
As salam & salam sejahtera to all beading fans out there. Sepertimana dalam n3 sebelum ni, pihak senijahitan.com ade memaparkan posting pasal tajuk kat atas. Ramai yg konfius ape mende kursus ni all about. So kali ni kite akan jawap secara layman supaya ianya x menjadi isu di kemudian hari ye. as we all knew, kite ade Ministry of Human Resources (Kementerian Sumber Manusia).... 

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK, Manisnye Kejayaan (KELUARGA JUN 2011)

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK, Manisnye Kejayaan (KELUARGA JUN 2011)
Praise be to Allah, the Most Gracious Most Merciful, As salam & greetings to all beading fans out there.. Kali ni penat nak menulis panjang.. so, can i just let the pics do all the talking???? The most important is, tears of happiness…now I can SMILE..alhamdulillah & jazakallah syukran! Enjoy your reading!Pic 1.0 Cover Mags – KELUARGA JUNE 2011 Pic 2.0 Our Stories..Its... 

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik
As salam dan salam sejahtera sekali lagi, Kali ni kite share sikit ape yg kite tgh buat sepanjang bulan May. Maklum sajelah.. by end of May dah start school holidays. Bila cuti skolah maknanye = kenduri kahwin. So, our family pun x terkecuali. Kali ni merupakan yg penghabisan, adik perempuan. Bak kate org, kalau nk buat majlis tu biarlah elok. Bajet sentiasa diutamakan, biar sederhana... 

Aktiviti PeMANIK: Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran”

Aktiviti PeMANIK: Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran”
As salam dan salam sejahtera semua.. Jemputan ke Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran” 1. Penceramah Jemputan : Pegawai Pentauliah dari CIAST, Kementerian Sumber Manusia 2. Setiap peserta mendapat Sijil Kemahiran Malaysia Butiran kursus: Tempat : Dewan Cempaka – Aras 1, Hotel City Villa KL, 69, Jalan Haji Hussein, Off Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50300, Kuala... 

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya
As salam..dan salam sejahtera, Disebabkan masalah teknikal yg x dpt dielakkan, blog kami terpaksa beku dan proses migration data ke tempat lain, jadi x sempat nak update any aktivities at all. Pihak senijahitan.com mohon maaf diatas segala kesulitan. Anyway, rasanye x basi sgt lagi. So ape yg kite nk share its a sketches done by my keras tangan while waiting for my chicken wrap... 

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)
As salam sisters dan to all yg minat dunia sulaman manik labuci, Due to heavy responses yg kite dpt, kali ni kite jawapnye antara FAQ untuk PeMANIK: 1. Saya berminat menjadi ahli bagaimana? (jwpn): Sesiapa sahaja boleh menjadi ahli PeMANIK. Untuk menjadi ahli sila click http://senijahitan.com/borangMBS.pdf 2. Saya telah memuatturun borang. Bagaimana untuk saya isi dan submit? (jwpn)... 

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK Birthday Bash, 27 Mac FY2011

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK Birthday Bash, 27 Mac FY2011
As salam to all, Seperti yg semua tahu, majlis perjumpaan PeMANIK (Persatuan Pengusaha & Peminat Seni Sulaman Manik Selangor dan Kuala Lumpur) telah berjaya dijalankan dengan kehadiran seramai  88 org yang terdiri daripada pelbagai peringkat umur wanita dan dari surirumah sehinggalah ke golongan profesional. Kehadiran Pn Zaleha Md Kassim mewakili Bumiputera Designers Association... 

Sulaman Manik Labuci: Hari Ini Dlm Sejarah – PeMANIK

As salam semua, Sebelum bermula..izinkan kite share serangkap pantun yg cukup menarik hati .. Lebat daun si bunga tanjung Berbau harum bunga cempaka Seni kita harus disanjung Menjadi wadah penyatuan bangsa source: Speech Y.A.Bhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, Kraftangan Malaysia Dari rangkap pantun ni, sungguh terang lagi bersuluh menyatakan sebagai bangsa Melayu yang cukup sinonim... 

Sulaman Manik Labuci: MBS Birthday Bash (1st Gathering)

As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat manik (jewelery embellishment or fabric embellishment or any type of MANIK’s beader/crafter) 1.Apakah MBS? jwp: MBS adalah akronim kepada Malaysia Bead Society dimana ianya diwujudkan di dalam laman social Facebook sebagai 1 medium komunikasi, pelantar kepada sesi percambahan fikiran dan perkongsian ilmu berkaitan dengan... 

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon
As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat senijahitan.com Kita mohon maaf kalau ade PM, emails yg x terjawap or ter’over’ look. Bukan tak sudi tetapi akdang2 dlm masa sehari beribu email yg masuk. Kite try jawap sebaik dan sesemua yg mungkin. Kepada yg masih menunggu jawapan email or PM tu harap maklum ye. Insya Allah kite akan reply secepat mungkin. Sejak mula... 

Sulaman Manik Labuci: Jadual Kelas FY2011

As salam kepada semua peminat2 sulaman manik labuci x kira lah anda semua dh pro, baru nk berjinak2 atau pun mencari kelas as a refresher for yourself. Sekiranya, anda merupakan salah sorang yang berminat untuk mendapatkan ilmu teknik2 sulaman manik labuci, then subjek kat atas memang kenalah kepada yang berminat. Tak kisah lah pengisian ilmu di dada itu adalah sekadar memenuhi... 

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?
As salam to all fans, Selepas 3 bulan mengeramkan baju k.zarina ni, akhirnya on Saturday, 29 Jan 2011 berjaya jua kite anta dan transfer ke tangan dia. Bukannye x abis jahit, cuma masa x mengizinkan kite berjumpa. Too much things to do. Busy dengan handling skolah, ngan keje2 yang rasanye kalau berhenti makin bertimbun! Alhamdulillah.. start from Nov, Dec abis je jait, niat dihati... 

Sulaman Manik Labuci: Terapi Minda Hilangkan Tekanan?

Sulaman Manik Labuci: Terapi Minda Hilangkan Tekanan?
As salam to all, Dah baca tajuk kat atas? Ade yang x setuju? But as for myself, mmg bole hilangkan stress!!! Nampak lip lap2 kat baju then dengan tekunnye kite menjait penuh minat, terus ilang semua perkara yg menyesakkan kepala. Rasa bangga bila ade anak murid yg dah menjadi kawan2 or kawan2 yg pernah belajar dengan kite dikenali ramai hasil kerja tgnnye. Kembang bontot cikgu!... 

Beads Embroidery: Still My Passion

As salam sisters, all beading fans.. Sorry for the long silent. As im having too much to do, beading – i have to make a pause until end of February 2011. The request to proceed sewing & embroidering masih berjalan, but i have to admit, cant proceed all at 1 time & later ..makan diri kate orang. So – unpaid leaves lah ..apalagi. So, alhamdulillah..everything settle... 

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik – 13 Flora & Fauna (Siri 1)

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik - 13 Flora & Fauna (Siri 1)
As salam semua, as requested. Please refer some of the screen shot yang diambil utk tatapan dan rujukan (as a glimpse) bagaimana isi kandungan DVD ke 2 keluaran pihak senijahitan.com ye.. Antara paparan step2 yang ditunjuk ni hanyalah sebahagian drp keseluruhan DVD.. As mentioned earlier, objektif  keluaran dvd ini adalah untuk memberi idea dalam membentuk rekaan2 yang lebih canggih... 

Kombinasi Teknik Asas Dan Pertengahan

Kombinasi Teknik Asas Dan Pertengahan
Dalam video kombinasi teknik ni: Terdapat 13 REKAAN FLORA/FAUNA yang terhasil dari kombinasi teknik2 asas dan pertengahan Menunjukkan variasi kombinasi penggunaan bahan seperti sequin, stone, manik2 miyuki Langkah demi langkah akan ditunjukkan dalam menghasilkan pelbagai rekaan bunga. MORALnya: Dengan teknik asas kita bole menghasilkan pelbagai rekaan. As a further ref... 

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010
As salam sisters and all beading fans + members After 2 week of hectic schedule dgn school n such, akhirnya dapat pegang laptop. Usually, im fighting with the kids berebut pakai laptop. Semuanya dh tau click sana sini, kite ni menunggu la turn, x beralah ngan anak nnti, kejap2 dia tanye ‘ BILA NAK SAMPAI TURN ADIK….(sambil wat muka sedey)”, x ke haru? Just wanted... 

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora
As salam & greetings to all, Setelah sekian lama projek kombinasi teknik ni menghadapi pelbagai dugaan dan rintangan, akhirnya ia siap diedit dan dimasukkan ke dalam versi DVD dan VCD. Kat sini kite nak maklumkan video ini akan dikeluarkan dalam versi DVD dan juga VCD. Harganya sudah tentu berbeza. Insya allah, sekiranya tiada halangan ianya akan dimuatkan ke dalam sekeping... 

Sulaman Manik Labuci: Apakah Yang Dicari dalam Menghasilkan Sulaman Manik Berkualiti?

As salam & greetings, You all suka x sulaman manik labuci? As for myself, tak terkata minatnya! Oleh itu mari kite tengok antara faktor/komponen/elemen yang menyumbang dalam penghasilan sulaman manik berkualiti. Setiap beader atau bead artist mempunyai keunikan dan style yg tersendiri hasil daripada kemahiran yang dibangunkan dalam suatu tempoh yang lama. Tetapi, antara elemen... 

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan
As salam and greetings to all.. Last n3 kite melihat kepada penggunaan kombinasi pelbagai teknik dalam menghasilkan rekaan bunga2. So, kali ni pulak kite tengok macam mana perbezaan dari segi penggunaan pelbagai bahan (material) dalam menghasilkan rekaan bunga2. As what kite concern selalu sewaktu proses menyulam belum lagi berjalan, kite worried about material ape yg sesuai dan... 

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design
Salam semua.. Berjumpa lagi pada n3yg baru. Sebelum tu, meh kite tengok beberapa soalan favorite yang selalu ditanye semasa kelas “Saya tak kreatif, macam mana nak design?” atau “tangan keras la.., tak tau nak reka corak!” atau “Macam mana saya nak hasilkan rekaan baru?” Jawapan kite selalunya – “Setiap orang kreatif dalam cara yg... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.