Author Archive

Sulaman Manik Labuci: ‘Opening’ Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10

Sulaman Manik Labuci: 'Opening' Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & greetings to all, Lately, keje... 

Bantu saya dan diskaun 10% di ImassBeads

Bantu saya dan diskaun 10% di ImassBeads
Salam dan selamat sejahtera, Saya off topik pada posting kali ini untuk memohon bantuan dari pembaca setia senijahitan.com. Sebuah pertandingan berkaitan dgn operating system iaitu ubuntu telah mengadakan pertandingan klik terbanyak sebagai pemenang. Saya cuma perlu paparkan imej yg bertulis perkataan “Gumuu” di blog ini seperti di atas atau sebelah kanan sidebar... 

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon
As salam & salam sejahtera untuk semua, Still dalam demam rekaan crumble lagi. Masih ade customer yg mahukan embelishment made for their baju. Yang kite dapat kali ni its a jubah atau abaya. Tuan punya baju mahukan make over dibuat keatas jubah yg dah sedia ade beading. Jubah ni juga ditampal dgn leather cutting berbentuk bunga dan disulam mesin dengan bentuk floral. Since,... 

Beads Embroidery: Introduction on Chiffon Fabric Flowers

Beads Embroidery: Introduction on Chiffon Fabric Flowers
Salam & greetings to all, As promised, here are some of the handmade fabric flowers which still in the process of editing & uploading. These fabric flowers are: 1. Great accessories for traditional attire eg. baju kurung, kebaya, on wedding dress as well as for kaftans 2. Great decorative items on hair clips, hand bags, shoes, hantaran boxes, pelamin deco etc Lets view some... 

Side track sulaman manik labuci: Cerita Balik Raya 2010

Side track sulaman manik labuci: Cerita Balik Raya 2010
As salam & greetings to all.. Alhamdulillah, praise be to Allah the al Mighty. Akhirnya selamat balik ke Shah Alam. Semalam dh start keje. Terpaksa. Rela dalam paksa coz kene siapkan presentation to President nnti. Dtg ofis, lengang je..huhuuu.. hanye kiteorg punye kete je plus some from the finance department. Raya kali ni, anak2 lah yg paling best. Coz beraya ke kampung both... 

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI 1431h

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI 1431h
As salam Semua peminat sulaman manik dan labuci  tak kira dimana jua anda berada, rakan2 seperjuangan dan seperguruan, rakan2 seperlayaran dalam dunia blog ni, dan kepada yg mengenali diri ini. Hopefully masih x terlambat untuk kite mengucapkan salam aidil fitri  kepada semua. Almaklumlah, hari ni baru start cuti dan nak kemas barang – BALIK KAMPUNG!!! Semoga yg mana drive... 

Beads Embroidery: How to Design (Part 3)

Salam to all.. Just to share a very simple video found in youtube while googling for something else. A very quick and very impressive video. Look at the lines, floral drawn etc. The designer used different type of pen for this one drawing. if im not mistaken more than 3 pens! Some more she’s left handed! Enjoy! helen drawdraw http://www.youtube.com/watch?v=Apg01r9n67A&feature=related  Read More →

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)
Salam & greetings to all. In my last n3 about the subject as mentioned above, there are 6 elements which we need to take into consideration in designing. The 6 elements are: 1. Color 2. Line 3. Shape 4. Scale 5. Space Texture 6. Value Do have a visit back on the previous post – Beads Embroidery: How To Design to refresh on the topic. Before we see some of the sketches... 

Beads Embroidery: Update Glass Pearls

Beads Embroidery: Update Glass Pearls
Raya dh nak dekat, tapi proces “memanik” x abis lagi.. alhamdulillah.. So ni just preview stock GLASS PEARLS yg baru sampai utk para peminat rekaan crumble mumble ya! Pic 1: Stock saiz kecik – 3mm & 4mm Pic 2.0 Glass pearls saiz besa – 6mm & 8mm Pic 3.0 Antara koleksi acrylic stones yg menjadi pilihan customer imassbeads.com Pic 4.0 My technical... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10
As salam & selamat menjalankan ibadah puasa.. semoga kite semua mendapat keberkatanNya. As usual, di bulan puasa ni sebb time is very2 limited, so pihak senijahitan.com terpaksa menunda segala jadual kelas asas & pertengahan ke selepas raya. Insya allah, paling cepat pun kite akan buat pada 3 October 2010, di luar selangor. Tapi, memandangkan ade demand utk kelas crumble... 

Sulaman Manik Labuci: Bridal Collection – Fabric Flower

Sulaman Manik Labuci: Bridal Collection - Fabric Flower
As salam and greetings to all.. Inilah saat yg kite tunggu2 kan. As usual, setiap bulan kite akan peruntukan some money utk beli a few mags dan bahan2 bacaan lain utk the whole family. Sang ayahnye ade koleksi majalah pilihan hati eg. Roda-Roda, PC. Untuk sang anak pompuan, koleksi Enid Blyton, Geronimo Stilton, Sayang Muslim etc. Anak lelaki, si Talhah plak suka sgt mencari buku2... 

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2
As salam to all n happy sahur.. At last, manage to finish a simple design using filigree. I like filigree very much! Will combine with beaded jewellery on next coming design in the making. Lets see the pics! Pic 1.0 The Stuff – montees, gemstones, crsytal Swarovsky & square shape filigree These are the stuff which i chose for k.Hajah. She wants me to embellish her sweater... 

Beads Embroidery: Handmade Fabric Flower & Crochet Flower

Beads Embroidery: Handmade Fabric Flower & Crochet Flower
As salam & greetings.. Some may have not seen the great usage or how wonderful these fabric flowers can do to our attire, as accessories items n such. Actually, u may attached the flower as additional accesorries on your headband, handbags, tote bags, hair clips, pouch, shoes etc. But here are some more flowers which crocheted for any type of embelishment either on fabrics... 

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower
As salam to all and greetings! Lately, im so lazy. Hook up with office work..so stressful, and see this is what happened in the office! Try to run away from all the paper work, and as a result – im cutting some template for my handmade fabric flower! Things u need is.. pic 1.0 My multivit bottle, some unused notes or paper cuts, beads container, a pen & scissors Just used... 

SULAMAN MANIK LABUCI: SALAM RAMADHAN TO ALL

SULAMAN MANIK LABUCI: SALAM RAMADHAN TO ALL
AS SALAM TO ALL ..MAY ALLAH BLESS US ALWAYS “Ramadan is the ninth month of the Islamic calendar. It is the Islamic month of fasting, in which participating Muslims refrain from eating, drinking and sexual activities from dawn until sunset.[1] Fasting is intended to teach Muslims about patience, humility and spirituality and is a time for Muslims to fast for the sake of God, Allah... 

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree
Salam & greetings to all, Terlalu luas definition for creativity. As my my self, how huge, wide, far u want to proceed, its border less. Initiative from your creativity sometimes make u come out with innovation. As an inventor it is necessary u will be an innovator. In term of scope for designing, me myself still exploring and trying to experiment many types of material to... 

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble
Seperti yg berlangsung on 17-18 July lepas, while bawa mak balik kg jenguk rumah, kite amik kesempatan utk buat kelas secara tertutup bagi yg nak belajar asas dan rekaan crumble. Bilangan x menjadi satu kemestian as ini adalah aktiviti sambil menyelam minum air. Janji, niat nk berkongsi ilmu telah dipenuhi.. So, kelas rekaan crumble yg mana kite ade sebut spt dlm posting sebelum... 

Sidetrack BE: Persidangan Media Sosial & Blogger 2010

As salam to all.. Terpanggil utk share lil bit of what going on for the Malaysian bloggers. Mantan PM kite, Tun Mahathir Mohamad telah membuat ucaptama beliau dlm persidangan yg diadakan julung kalinye. Taking some quote by our mantan PM.. “Kalau tidak ada kod etika, penulis blog akan menulis apa sahaja yang disukai tanpa menghiraukan sama ada ia berasaskan fakta atau tidak. “Penulis... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 2

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 2
Salam to all.. Yesszzzzza.. everybody! we are back for part 2. The continuation. Last post kite ade tunjukkan cerita part 1 dan kite berhenti melihat seketika contoh2 pada baju2 jubah atau fesyen muslimah yg sudah siap bersulaman manik labuci dengan teknik yang ringkas tetapi hasil yg menakjubkan. Now, kite tgk plak camne cerita nak ke Bandung..Tapi sebelum tu kene sambung cerita... 

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection
salam sejahtera to all senijahitan.com fan’s/followers n such. Betapa kritikalnya nk baik dr selsema dan demam. Ingatkan demamnya boleh habis dlm tempoh 2 ari, But im wrong! So pelan2 jait akhirnya sempat juga siap. So inilah hasilnya. Just a simple highlight seperti yang diminta oleh pemilik baju – K.ayu. pic 1.0 Bahagian hujung tangan – kombinasi teknik selang-seli... 

Sulaman Manik Labuci: Cobaan 3D

Sulaman Manik Labuci: Cobaan 3D
Apakah yang dikatekan sebagai sulaman 3D? what is 3d beading? Salam to all.. Just a Q throw out to me, and i did some search on the net. From my understanding and personal view, whatever stiches or embroidery look alive and stands out from the surface, we can call it as “3D beading” and most of the applications + implementations are towards beads jewellery’s making. U... 

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)
Kraf lama yang tetiba terlintas di fikiran! Salam to all, Ni semua kes si madihah, my lovely daughther – menunjukkan bintang2 yang dibuat pakai kertas? Ingat x? Dulu suatu ketika, zaman cite/drama korea/hong kong melanda, semua org sibuk buat ‘the lucky stars”, burung jenjang – the dream cather.. tu yg suddenly terpanggil untuk mengimbas kraf2 yang sempoi... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1
As salam semua.. Firstly, mohon kemaafan kpd yg ade text, call, pm or email kite pada tarikh kat atas coz ade yg dapat kite terima dan ade yg x. Roaming sometimes dapat, dan kadang2 tetiba je senyap. Hubby pun x dpt nk reach out. But anyway, kite dah try to answer all. Sekiranya masih ade yg tertinggal, pls sms or email me back ye.. Tanggal 26 June yang lepas, kami berempat (mak,... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: MAP UTK KELAS 4 JULY 2010

SULAMAN MANIK & LABUCI: MAP UTK KELAS 4 JULY 2010
Dear all peserta, Disertakan map utk ke lokasi kelas ye..kelas kali ni akan diadakan di BEADS ECETERA, kedai jualan manik yang dimiliki oleh Pn Noor Shaidah bersama rakan kongsinya. Tukar angin ke wangsa maju. Somemore, nak menolong sesama bangsa mempromosikan kedainya. Shaidah dan rakan kongsi lebih kepada BEADS JEWELLARY.  1St time dia kontek, terpanggil untuk menolong, ye la... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia – Sg. Petani, Kedah

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia - Sg. Petani, Kedah
As scheduled earlier, kite akan ke sg. petani pd 18 Jun. tujuan sebenar adalah untuk balik kenduri Abang Ngah yang dah berumahtangga dengan orang Sg. Petani dan menetap di Taman Lembah Bujang. Bak kate pepatah, sambil menyelam, sambil minum air kan?.. So, kite pun adekan kelas kepada yg berminat. Perjalanan ke Sg. Petani bermula pada pagi Khamis, bersamaan dengan 17 Jun, jam 8.30... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BENGKEL MELAKAR, PEMILIHAN WARNA & APLIKASI LAKARAN

SULAMAN MANIK & LABUCI: BENGKEL MELAKAR, PEMILIHAN WARNA & APLIKASI LAKARAN
As salam & greetings to all, Seperti yang dijanjikan sebelum ni, satu kolaborasi antara pihak senijahitan.com dan tenaga pengejar dari International Fashion Training Centre (IFTC), Kuala Lumpur – Cik Nik Maznah Nik Yusoff akan diadakan untuk tajuk bengkel spt di atas. Tujuan kolaborasi ni adalah untuk menyediakan satu platform kepada peminat2 dunia sulaman manik dan labuci... 

Beads Embroidery: Design & Color

Beads Embroidery: Design & Color
Assalamualaikum dan salam sejahtera to all, Sekali lagi, kite jumpa utk n3 kali ni. Last post, i’d talked about the theoritical part in designing. All info was based from my 9 years of observation and what i’d discovered trough my learning period. To verify further on what i’d learned, i managed to hook up on a week  designing course. Designing course ni kite... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Tertutup

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Tertutup
As salam to all, semoga semuanya suksess selalu dan sihat.. Lately, bz with office works. Then kite cuti plak 1 week (minggi cuti wesak) just to go and search for verification ke atas knowledge yg kite ade ni. Bayaran mmg agak mahal tapi berbaloi. Then naik keje, lepas cuti 1 week, anak kite – si talhah plak manjang demam. Dah on off jadiknye ke ofis. Hari ni cuti lagi.. suhu... 

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010
As salam & greetings to all, Bulan May dah berlalu, x lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelang tiba. Bagi peminat sulaman manik dan labuci, yang mane x bole x ber’bling bling’ dah mula start meneyrahkan baju2 kepada beaders pilihan hati. Pelbagai requirement diteliti terlebih dahulu dan cuba dipenuhi 100% agar kepuasan dicapai oleh kedua pihak. As for my self, kite... 

Sulaman Manik Labuci: CRUMBLE DESIGN (Update Pt 2)

Sulaman Manik Labuci: CRUMBLE DESIGN (Update Pt 2)
As salam & salam sejahtera, Since malam tadi ingat nk update the final touch for the CRUMBLE design, tapi hajat x berkesampaian. Batuk & flu x ingat dunia punye, sampai rasa nk terkencing2 dibuatnya. Tido pun x dapat. Last2 tertido sendiri. Pagi tadi, x tahannye pasal terpaksalah pegi jumpa Dr Amelia – Our family Dr. Dah lama x sakit teruk camni. Mmg badan fight back... 

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010
As salam & greetings to all, Subject above refers. Buat kedua kalinya, kiteorg berkumpul di rumah Datin Shimah, Tropicana Golf & Country Resort. Most of the beaders yang attend dari group FB (facebook). Initiator gathering spt biasa – k.doris lah! Dia merupakan salah seorang peserta kursus/kelas anjuran senijahitan.com yang aktif dalam aktiviti BE. Kalau tgk design... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas 2 May 2010

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas 2 May 2010
As salam & greetings to all, Ni saje nk update gamba kelas tempoh hari. Penyertaan kelas terhad kepada 20 peserta shj. Harap maaf kepada yg ingin join tapi x dpt lagi kite squeeze in kan dlm kelas. Terima kasih lah kepada those yg attend kelas kerana masih memberi kepercayaan dan sokongan kepada senijahitan.com & kedai-manik ye.. insya allah kelas terdekat utk “Asas... 

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design
As salam & greetings to all, Sejak dimulakan oleh k.umi design Crumble ni, makin ramai yang tertarik dengan kombinasi manik2 dan outputnya. Credits to K.Umi. Tambahan pula ianya menjadi ikutan dan makin ramai yg suka akan design ni dan mula menjahit samada atas baju sendiri ataupun pelanggan. Sejak kemunculan FB, design CRUMBLE ni dipopularkan semula oleh rakan beaders yg lain,... 

SULAMAN MANIK & BENANG: REKAAN UTK MADIHAH

SULAMAN MANIK & BENANG: REKAAN UTK MADIHAH
As salam semua, Last monday, just in a sudden, teringin nak buat sulam benang. Benang ade, jarum ade, kain kosong pun ade. So, mulalah tangan gatal capai ape yang patut. Cari ram dlm galeri a.k.a stor. At last! Bila dah jumpa excited. Coz it ahs been quite some time x buat sulama benang ni. Mulalah letak kain atas ram. Sambil2 tengok AXN, bersemangat. Campak kejap baju2 customer.... 

Beads Embroidery: Recent Activities Held 3/4/10

Beads Embroidery: Recent Activities Held 3/4/10
As salam & greetings to all, It’s time to update on recently held activities with Biro Wanita, JKP Zon 13, Kawasan Puchong Indah. They booked me way back in December 2009. They had changed the date several times but at last they managed to found a date which is 3 April 2010! The date clashed with one of the function i’d waited for – my SIFU’s Bead Embroidery... 

Beads Embroidery: Latest Bead Work Done – April 2010

Beads Embroidery: Latest Bead Work Done - April 2010
Dearest all, Just to share some beads embelsihment done for Sis Dah from Shah Alam. She requested for a simple design with sequin flower bowl as one of the key material (along with MIYUKI 11/0 2 cut hex, 11/0 RR, Flat 4mm transparent sequin and 4mm glass pearls). She wanted a design which swirl up with different length and yet not too high, just a few inches. The color must highlight... 

GP Sales Kedai Manik Dot Com

GP Sales Kedai Manik Dot Com
Sempena aktviti 2010 Malaysia Grand Prix yg bakal berlangsung bermula April ini, kedaimanik akan mengadakan “GP Sales” selama sebulan bermula dari 1 April – 30 April. http://www.kedai-manik.com/category/16/glass-pearl-beads/round-6mm/ Jualan hebat GP ini melibatkan semua jenis glass pearls dari saiz 4mm – 6mm. Kepada yg berminat boleh membuat pembelian dengan harga... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BEATHER’S GATHERING 01/2010

SULAMAN MANIK & LABUCI: BEATHER'S GATHERING 01/2010
As salam & salam sejahtera kepada semua peminat BE x kira dimana jua anda berada.. Untuk kali ni kite update skit on whats happening masa Beathers Gathering di rumah Datin Norsimah yang bertempat di Tropicana Golf Resort. Sebelum ni x dpt nak update cerita coz my card reader rosak. Wayer USB cam plak pun same, problem cannot detect device. Ntah mcm mane kene le minta hubby tgkkan... 

BEADERS GATHERING: SUNDAY 28 MARCH, 2010

BEADERS GATHERING: SUNDAY 28 MARCH, 2010
As salam to all & greetings, Subject above refers. As much as other beaders concern, myself am looking forward for this gathering. Thank for Host of d Day – Datin Norsimah Meon for her kindness in providing the place. It’s a great opportunity where most of us an share all the knowledge in Beads Embroidery. Most important, to break the ice! Yeah! This will be the... 

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin - Sequin Flower Bowl
As salam & salam sejahtera, Masih ramai lagi yg bertanye bagaimana menyulam bunga dari sequin. Cerita kali ni, pernah kite post dlm n3 di kedaimanik tapi mungkin ramai yg x perasan coz masa dlm versi yg lama. Kini, bila kedaimanik dah diupgrade, so n3 nye ilang. Sehubungan dengan pertanyaan bunga sequin ni lagi, kite pastekan cara2 nak menyulamnye dengan mengubah penggunaan... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.