Author Archive

Beaded Purse: Contoh Sequin Flower Bowl

Beaded Purse: Contoh Sequin Flower Bowl
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Salam and greeting to all.. Masih terasa lagi,... 

Eid al-Adha (Festival of Sacrifice)

Assalamu’alaikum to all.. Eid al-Adha or the Festival of Sacrifice is a religious festival celebrated by Muslims worldwide in commemoration of the willingness of Prophet Ibrahim to sacrifice his son as an act of obedience to Allah, The All Mighty. The festival annually falls on the 10th day of the month of Zulhijjah, the 12th month of the lunar Islamic calender. The festivities... 
Tags:

MISS DISNEY PAGEANT 2008: MADIHAH’s AUDITION

MISS DISNEY PAGEANT 2008: MADIHAH's AUDITION
Salam to all, Agak lama jugak mendiamkan diri. Sejak dari awal November bz dengan group’s business plan. Kene buat planning straight for 2 years, 2009-2010. So, xleh lari. Itupun, kadang-kadang bila boss panggil discussion, kite buat muka toya je, sebb x larat nak join – discussionnye sometimes took more than 3-4 hours after 5pm. Tensen jugak! Back to tajuk utama yg... 
Tags:

MY D.I.Y – Thread Embroidery (Part 2)

MY D.I.Y - Thread Embroidery (Part 2)
Assalamualaikum semua Post yg terdahulu, kite ade uploadkan gamba2 dari hasil kerja tgn kite pada sulaman benang (Thread Embroidery (TE)), so kali ni kite tengok hasil bahagian ke-2 sulaman benang kite, ok? Ar 1st, mmg payah nak mulakan smula coz after the 1st trail tu, terus x tengok2 TE, but at last i’d managed to get some of it in control, cthnye mcm Tenunan Timbul Picots... 

MISS DISNEY PRINCESS PAGEANT 2008: MADIHAH’s COSTUME

MISS DISNEY PRINCESS PAGEANT 2008: MADIHAH's COSTUME
Salam and greetings to all.. Almost 2 weeks in silent – i’ve just finished embelishing madihah’s costume! A project for my daughter. All started when her eyes captured the view of a huge advert hanging on top corner of each pillar. The fever for Miss Disney Princess is back in action!!! Last year, she missed the pageant, and now, she wont let it happen again. So,... 

Info: Sharing Corner

Dear All A new page was developed and i named it as “SHARING CORNER” dedicated to all supporters/ fans in BE. The page was developed with mission to inculcate the knowledge sharing in BE fans, beaders, newbies, gurus and as well as leaders. With this, it will spur the growth of beaders and the knowledge will be shared, transferred to younger generation with passion. Please... 

Announcement: Sequins On Sale!

Dear all At last, i’ve manage to upload some of the sequince which currently available for sale. Please refer/ click to “Manik For Sale” page to view the uploaded list. As for pearls, still in the process of uploading some of the pictures. More colors for sequince will be added from time to time. * Thank you *  Read More →

My D.I.Y – Thread Embroidery (Sulaman Benang)

My D.I.Y - Thread Embroidery (Sulaman Benang)
Assalamu’alaikum A different focus – TE Since the new book from my sifu – Pn. RJ selling like hot cakes (i knew it coz pegi mane2 bookstore tanye sure abisnya..), terketuk pintu hati utk try sulaman benang dlm rekaan2 on my own baju kurung pulak. Yealah kan, campur tolak kristal, germstone, sequin + manik atas baju dah mmg dipraktikkan tp nak add in sulaman benang... 

Lesson 4: Three Beading (Manik 3 Serangkai)

Lesson 4: Three Beading  (Manik 3 Serangkai)
Assalamualaikum.. After all the focus on the art of sewing, now we come back to beads embroidery (BE). As what had been promised earlier, we’ll proceed next technique on how to sew THREE BEADING BEADS a.k.a Manik 3 Serangkai (M3S). Step 1: Buatkan 1 simpulan dan kemudian masukkan 3 butir manik pada jarum. Susup jarum berdekatan dengan susupan awal. Step 2: Keluarkan benang... 

Kes Pecah Rumah Pulak!

Dear all SLAMAT ARI RAYA to all.. lom terlambat lagi kan? ape lagi nak cakap, cuma nak meluahkan perasaan hampa yg ter’amat’ sgt coz i’d lost most of the data On BE. Sebb, pencuri masuk rumah, angkut laptop, modem, tabung syiling anak2.. nasib brg2 yg besa dia x angkut. agaknye sebb itu yg cepat dan ringan untuk dibawa, kan?! nak menyumpah, dah tak tersumpah..... 
Tags:

CENDERAWASIH: A TRIBUNE TO ALL FANS/SUPPORTERS

Assalamu’alaikum, JAZAKALLAH KHAIR TO ALL Im honoured to share my recent Raya Collection 2008 – CENDERAWASIH, with all the BEs fans and supporters. May this design will inspired the rest to keep on beading with passion and spirit! Why CENDERAWASIH? Coz all of u (my supporters and fans), i’d wanted to valued all,  just like how people valued the bird. Without u... 

New Books from My Sifu

New Books from My Sifu
Dear BE fans/ beaders.. Assalamualaikum, Setelah sekian lama x contact sifu, on last 2 week i sent her an email after i received a new email about her newly published book – “BEADS, CRYSTAL & THREAD EMBROIDERY (SULAMAN MANIK, KRISTAL & BENANG). Just look at the front cover, terpegun mate memandang. Dlm hati directly terus terdetik, “Cantik! I must have... 

Pengumuman Sistem Support Terbaru

Pengumuman Sistem Support Terbaru
Salam sejahtera pembaca sekelian. Ribuan terima kasih saya ucapkan kepada yang telah berkunjung ke blog ini atau subscribe untuk menerima emel pembelajaran sulaman manik secara percuma dari saya. Jadi pada hari ini saya ingin membuat pengumuman mengenai sistem support terbaru dari senijahitan.com untuk mengurus segala pertanyaan dan masalah berkaitan dengan pembelajaran atau mengenai... 

Announcement: New Cotton Fabric On d Move!

Morning to all W/pun x start posa lagi tp dah mate xleh tido, nak buat camne, so kite pun update ape yg patut. Ini tempelan iklan utk announcement je.. kepada yg berminat yea.. Ni corak kainnye (harap maaf kale kurang memuaskan). Nampak kale dlm post ni base color fabric tu itam tp sebenarnya is actually dark blue. Bunge ros tu kale pinkish. Kepada yg berminat nak beli kain, sorry... 

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG
Salam semua.. Dah tgk teknik2 nya, kali ni kite tgk plak contoh2 nye. Untuk pengetahuan, seni ni ade yang kasi name lain – kerang. Sebb bila sekilas pandang nampak cam kerang pun ade jugak. Ye la.. lain tmpat lain org, lain panggilannye. Tapi yang nyata, itulah teknik2 atau cara2nye. Further sharing skit yea.. teknik ni sebenarnya (thro my own practice ngan xperience ek)... 

Kes Pecah Kete!!!

Salam semua, Minggu ni minggu yg paling banyak rintangan, banyak tol ujian dr DIA. Dah le aritu, anak2 demam, pastu diri sndiri lak demam. Tambah lak dpt berita kene beku promotion utk taun ni, ye le cost cutting lah katekan, aiiii… abis demam baru nak spare time ngan anak2 sepanjang cuti skolah ni, kene uji lak ngan kes pecah kete. Apalagi, tepuk dahi urut dada le jawapnye!... 

PEMBERITAHUAN: MASALAH TEKNIKAL

Dear all, Kepada BE fans yg tidak dpt masuk atau view the entries/ comments posted ealier, harap bersabar. Pihak ‘admin’ sedang berusaha utk memperbaiki ape jua masalah teknikal yg melanda. Walaubagaimanapun, email2 kepada subcribers tetap akan diteruskan tanpa masalah. Insya allah … Harap Maklum  Read More →

SENI TIKAM 1: Jahitan Karipap

Assalamu’alaikum semua.. Akhirnya, after all d hurdle, dpt le kite upload all the pics. So kepada peminat seni tikam-menikam leher ni, bole cuba jaitan karipap ni pd baju kurung sendiri. Corak ni tak tau sape penciptanye coz it was transferred from moyang@buyut ke bonda tercinta. Later, bonda transfer ke kite pulak. So, seni ni, disebarkan kepada semua agar ianya dpt diajar... 

Lesson 3: Tali Air (Running Beads)

Salam sejahtera kepada semua.. While waiting for Seni Tikam Jahitan Karipap, kite jgn lupakan sesi belaja teknik seterusnya utk sulaman manik ni. 2 sessions, dpt ilmu pun berganda kan.. yg ptg, stay focus! Sorry for the inconsistancy of terminology. Sesape yg konfius, sorry. FYI, setakat ni utk seni sulaman manik & labuci kite dah belaja 2 teknik asas: 1. Wings of Sequins (WS)... 

Tergendala – TIKAM 1: Jahitan Karipap

Tergendala - TIKAM 1: Jahitan Karipap
Assalamualaikum.. Sorry la semua yea.. niat di hati nak start ajar seni tikam menikam leher baju kurung. Ye la, kan dah abis part aja amik measurement. So, kene sambung bab tikam menikam lak.. utk bahagian baju le.. Pasni, baru bole tunjuk kain.. Tapi, apekan daya. Tergendala kejap.. sebb DEMAM. Anak kecik – si Talhah demam, maknya pun demam. Nasib le si bapak ngan si kakak... 

Blog Senijahitan Siap DiUpgrade

Salam sejahtera pembaca sekelian. Syukur Alhamdulillah akhirnya siap juga blog ini diupgrade kepada versi wordpress terkini iaitu versi 2.6. Hampir satu jam setengah saya menyiapkan proses upgrade ini tanpa sebarang masalah yang kritikal. Emm…bagaimana dengan anda yang menggunakan sistem wordpress untuk blog anda. Dah upgrade ke? Maybe dah kot saya jer yang baru nak upgrade... 

WANTED: MOMS & KIDS @ COTTON FANS

Assalamu’alaikum Kepada beaders/ surffers/ BE fans/ senijahitan fans/ cotton fans/ all COTTON RAYA ’08 on SALE Just to announce sekali lagi, kepada sesiapa yg berminat untuk mendapatkan baju kurung cotton utk dipakai dan digayakan (mainly show off la kan ) boleh dapatkan corak pilihan & size anda di menu page yg tertera diatas. Aneka corak disediakan sebagai perambang... 

Con’t – The Traditional Way of Measuring Baju Kurung

Assalamua’laikum To all seni jahitan/ beading fans, Sorry, rupenye cikgu pun tak abis sesi pengajaran lagi. BETUL LUPE Ler.. So kali ni tebus balik and its a continuation from last post! Lepas kite amik ukuran baju + tebuk lubang leher, kite sambung dgn cara amik pesak, kekek + ukuran tgn. Untuk itu refer gamba bwh. 1.Cara amik ukuran tgn Step 1: Letakkan jari telunjuk kat... 

Cara Jahit Manik Tabur

As requested by ROS and to all beading fans.. Specially brought to you by ME@imass! Sebelum mula ape2, pastikan peralatan + manik2 (mandatory) telah tersedia. (masa ni time lunch kat ofis. curi masa skit, sebelah tgn pegang baju sebelah lagi tangkap gamba – khas utk semua. Pesanan penaja: abaikan bground meja yg tgh berselerak) Step 1: Seperti biasa buatkan  Read More →

Excerpts from My Sifu

Salam to all beaders & beading fans.. Just to share some excerpts from My SIFU - a former beauty queen (first runner up in the Miss Malaysia Central 1987 pageant). “There is magic to be  Read More →

Project Raya 2008: Baju Kurung Cotton

Assalamua’laikum Agak lama tak masuk blog. Cerita nya banyak nak tulis tapi tak sempat nak kongsi bersama. 2 minggu ni mmg sibuk kat off sebb tgh buat Mid Term Review 2008 for group performance. balik pun dah mlm..sian anak2. Lama tak dpt bermesra ngan ibunya. Ape nak buat, dah kerjaaaaa… kene le si hubby memahami.. tapi kadang kala tu ade gak time bermasam muka..biasalah... 

Rekaan WS & Jelujur – Sample from Beaders

Assalamualaikum.. Nak tgk lagi sample2 rekaan dr WS dan Jelujur? Tak cukup lagi bole le masuk kat miss beutynthebeads nye fotopages. Antara samplenye – SERI SUTRA. Miss beuty kite from my personal point of view, she likes to used teknik jelujur dan dengan kreativitynye, dia ubah dari menggunakan manik kepada penggunaan mutiara dan sebagainye. W/pun simple tapi glamer gitus..... 

Teknik 2: Jelujur (Running Stich)

assalamualaikum Ini teknik no 2 yang dikenali sebagai ‘Jelujur’ atau ‘Running Stich‘. Teknik ni bley kite aplly kan dengan penggunaan 1 manik, 2 manik atau 3 manik. Terlampau banyak bilangan manik, sulaman kite jadi tak kemas dan tak sesuai diadaptasikan dlm penggunaan ‘teknik jelujur’ ni. Kalau nak bilangan manik yg banyak dan bersambungan (antara... 

Lesson 1: Manik Bersayap (Wings of Sequince)v2

Lesson 1: Manik Bersayap (Wings of Sequince)v2
Ok kite sambung skit…refer gamba2 yg tersenarai kat bwh ni… Ini gamba utk langkah 6: (sorry le ek…aritu tak dpt nak download, network off dah blocked) As what kite mention dlm lesson 1, untuk Langkah 6, kene le draftkan dulu corak/lakaran yg kite nak. cthnye, kalau nak buat bunga dr teknik ni – Manik Bersayap, kene le lukiskan bulatan supaya bila nak start... 

Latest News

dear all, assalamualaikum.. sorry dah lama tak dpt nak update blog. Network kat ofis dah blocked semua kemasukan blog. so tak dpt le nak view blog kite dan blog2 beaders yg lain. ..hampa tol.. actually kite dah siapkan gamba2 antara rekaan yg dpt kite cipta hasil dr teknik labuci bersayap. tapi sedih laa.. tak dpt nak uploadkan dulu.. sebb connection kat rumah manjang putus2, laptop... 
Tags:

Lesson 1: Manik Bersayap (Wings of Sequince)

Lesson 1: Manik Bersayap (Wings of Sequince)
Ini lesson no 1 yang kite nak tunjuk. Rasanye semua tertanye2 camne sequin bley jadik macam2 rekaan bunga kan?! Camne nak start jait? So antara alatan kite dah kasi tau on last post. Yang penting kene ade adalah sequin bulat dan glass beads (manik bulat). Utk benang, minimum lapiskan 2 dah cukup kuat dah. Pakai benang biasa pun ok.Tapi  Read More →

Jom…BEADING!

Hello.. Rasanye ramai yg dah tau kan kalau nak start beading ape keperluan yg patut ade. Bagi kite, the basic thing yg kene ade, beads & sequin, cutter atau gunting ( better cutterm, senang dan cepat. Lagi satu sebb hujung cutter tajam. Kadang2 bley pakai utk tetas sulaman skali.), erasable pen ( tak kisah le jenama ape, janji dia ade tulis kat situ for textiles usage), benang,... 

Leher Baju Kurung – ver 2

Kali ni kitetgk camne nak buat dia nye pelapik leher baju kurung. Dlm post yg lepas dah tunjukkan camne nak tebuk leher kan? So kite proceed dengan pelapik nye plak. Yg ni tak tau le kot ade name spesifik, tapi mak panggil pelapik. Kite pun ikut jele… 1st.. Paten ‘Bulan’ yg dah kite potong mula2 tadi, kite letak atas kain lebihan cam gamba atas. Then potong ikut... 

Leher Baju Kurung – The traditional way

Salam to all, Kali ni kite belaja camne nak tebuk leher baju kurung plak. Firstly nak remind. Kena buat tanda di bahagian leher (gunting skit je. Kalau lupe please refer previous cite). lepas tu amik sekeping kertas, tak kisah le surat kaba lama ke, kertas majong ke, kertas A4 ke…janji kite bley potong nanti. Ni kira buat polar utk leher baju le. Refer gamba bawah. Letakkan... 

Latest Beading Project – W.I.P

Kali ni dpt kite sharekan my latest beading projects. Semuanya WIP lagi tapi kite uploadkan gamba2. Ok..utk design yg ini, bahagian leher, kite pakai teknik ‘jejari lipan’ kemudian buat manik tabur. Bahagian tgh leher tu jahitkan bunga dr labuci bentuk  bujur dan tepek pearl kat tengah. Then jahitkan juntaian2 batang ijau kat tepi2 tu dengan teknik free style…... 

The tradisional way of measuring Badan Baju Kurung

salam semua.. haa.. kali ni ade gamba..so pada sesiapa yg tak dpt nak bayangkan camne dr penulisan yg ari tu bley refer gamba2 ni utk amik ukuran dr baju contoh..kene letak camtu..atas bahu basikan skit dlm 1 jari..tepi badan baju pun same gak..basikan 1 jari utk jahitan. Cari ambil ukuran pakai jengkal ( 1jengkal dr ibu jari ke jari antu). Letak tgn or sejengkal dimulakan dr badan... 

sulaman lagi

Salam semua Agak lama tak amsuk blog..busy dengan kerja. As usual walaupun busy kene jengah jugak blog ni walaupun tak se aktif rakan2 bloggers yg lain spt cheq-sue etc. The latest project – beading for my friend – Aiza. Sempena birthday dia, org lain kasi adiah, kite kasi je le skill sulam menyulam ni ke dia. Sulam atas baju maxi nye. since the color of the baju is... 
Tags:

Kain Baju Kurung..

Salam to all.. Sambung dr cite jait baju kurung aritu… kali ni kite belaja jait kain baju kurung plak.. mula2 tu rasa cam payah nye lahai..tapi once bila mak dah tunjukkan cara…alhamdulillah.. Untuk kain yg penting kene ade kertas keras utk letak kat pinggang. Mula-mula mak tunjuk cara melipat lipatan tepi kain tu. Ikut orang. Ade org suka kain susun belah kanan ade... 

Baju Kurung…

Salam to all, Mmg lama kite tak update blog ni ek..agaknye ade yg kate kalau lama tak update blog dah kira “mati”. Dan kite pun assume dah mati tapi bila tgk ade jugak geng beader yg sudi singgah…bersemangat le smula nak menulis.. Bukan nye ape.. menulis dlm blog ni mmg bagus utk kite sharing and taking tapi kadang2 time constraints yg melimitkan luahan rasa..tapi... 
Tags:

Innovation Towards Sociatel Well Being and Wealth Creation!

dear all.. assalamualaikum dan salam sejahtera.. lamanye kite tak dpt nak update blog..bukan tak nak tapi kerja tak mengizinkan..seronok bila ade lawan2 seperjuangan yg nak jugak..sudi jugak jengah kitenye blog yg tak seberapa ni..utk bonsaiku dan angah..sorry le ek kalau suddenly time mail ke dah kene dispamkan..setting dlm blog kite ni tak betul lagi..ye le budak baru belajar…sorry..anyway... 
Tags:
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.