You are here: Home // Seni Jahitan // Baju Kurung…

Baju Kurung…

Salam to all,

Mmg lama kite tak update blog ni ek..agaknye ade yg kate kalau lama tak update blog dah kira “mati”. Dan kite pun assume dah mati tapi bila tgk ade jugak geng beader yg sudi singgah…bersemangat le smula nak menulis..

Bukan nye ape.. menulis dlm blog ni mmg bagus utk kite sharing and taking tapi kadang2 time constraints yg melimitkan luahan rasa..tapi janji sentiada ingat di hati ..kan kan..

Recently, last 2 weeks, kite belaja menjahit baju kurung..dr mak..mak dr zaman dolu2 mmg menjahit dan cikgu jahit lagi. tapikan as time goes by dan sibuk ngan anak2 serat lain bisnes cam tupperware (my mother used to be a crown manager in selling Tupperware), dengan bisnes cateringnye..lama2 faded camtu..tapi walaupun dia dah lama tak menjahit but the skill is is there. Dan sebelum skill itu bagai tercurah di daun keladi baik curahkan lah atas anak nye ni..nak harap adik pompuan yg lain..mmg tak berminat..

So, kite pun pegi le beli kain – 4 meters. kain yg murah je..sebb nak belaja potong, jait..pasni kalau dah terror..then baru le proceed ngan kain mahal lak..

1st dia ajar potong badan dulu..disebbkan kain yg kite beli ade ‘kepala’ kene le belaja potong kain so that kat hujung lengan pun kain ‘kepala’; kat hujung bawah baju pun ade’kepala’nya.. hihii…cam kepala ape je.. jenuh gak nak memusing kain tu..kene visualized kan how does the baju will loook like later..kalau silap potong..hancus… untuk badannye supaya bawah badan ber’kepala’ kite kene tebuk tngah atas bahu dan jait..baru dptkan ‘kepala’ tu.. petua org tua2, zaman dulu belaja mane ade main ukur pakai pembaris..lukis2 patern atas kertas ke ape ke…main ukur pakai jengkal je.. 1 jengkal = bila jari-jemari kite dibukakan, jarak ukuran dari jari kelingking ke jari ibu…haaaa… senang kan.. Mak cakap.. badan besau macam mana skali pun tetap 2 jengkal 1/2. kalau gemokkkk sgt tu baru le di jadikan 3 jengkal. Itu utk badan..lom part lain

Next, proceed ngan tgn, dr bahu ke ketiak utk bulatan lengan baju tu…dlm 7 inch..kalau lemak banyak rasa2 nak besau kan skit tambah le 1/2..tapi kalau besau sgt tak cantik gak..gelombong baju kurung.. ukuran utk panjang tgn pun same jugak..cari amik measurement pakai jengkal..pastu slalu nye org dulo2 bila menjahit, hujung lengan baju akan dikecikkan skit..ditiruskan..supaya nampak le berpesen..ala2 tgn nampak kurus gitu..hihihii… tapi kalau kite mmg suka style tgn baju lebar..senang nak sinsing lengan baju masa nak amik wudhu.. tak tersekat2.. utk ukuran pesak lak..atas pesak mestu 2 – 2 1/2 inch lebar..bawah pesak 4 -4 1/2 inch… petuanya disini: kalau badan kecik, pesak besau; kalau pesak kecik, kite besaukan badan. utk kekek..standard. Mmg tak lari dr 3 inch – potong le bentuk 4 segi same… Setiap bilangan musti berganda. Utk pesak ade 4- 2 depan dan 2 belakang; Utk kekek – ade 2; Utk tgn – 2 (sebb tgn 2 :P ). Part yg mencabar kat sini..nak tebuk lubang leher baju kurung…adusshhh..pening..mencabar sungguh..silap aribulan gunting..mau berlubang kain depan belakang…kihkih. Mak pun ajarkan camne nak buatkan atas kertas dulu..patern bentuk bulan. kene menjadik bulan ni. kalau bulan tak jadik; tak cantik, leher baju kurung pun merebak je..tak lawa..pastu kalau tak di basi kan..(betul ke perkataan ni) utk tengkuk belakang curve tu…(masa potong le, kasi letak atas skit) mau depan baju kurung terjoingkit…sebb onpompuan ade aset depan tu…so sebb tu belakang badan baju tu kene ade curve skit…so bila pakai terletak cantik..takde le terjoingkit depan. kalau baju yg korang beli terjongkit depan nye..itu maksudnye org tu tak pandai tebuk lubang leher baju kurung.. Then kene plak buat dianye rangka leher. rangka leher ni kene ditepekkan kat atas baju yg dah tertebuk tadi..dijahitkan then terbalikkan ..baru le kite bley jait tulang belut ke..mate lalalt ke..or karipap ke.. macam2 name ontua2 dulu ni..  sebelum tu pas dah terbalikkan, kene jelujur dulu rangka leher tu..so that tak lari, bila tikam leher..lawa je.. satu lagi bila nak buat belah utk depan leher tu.. ukurannye +- 4 inch atau ukur dengan amik kira jarak dr tgh tapak tgn ke hujung jari antu…itule ukurannye..yg penuh tradisi…cara org dolu2..berkesan..tak yah pegi belaja..save duit..hihii..kalau belaja kat luar tu mau 24 jam – rm 250..kihkihh.. mak cakap..kalau dulu dia belaja jait pesen yg lain2 cikgu nye cine – musti suh iron..skit2 iron..sebb nye bukan ape..nak mencukupkan masa tu…hahaha… sekarang pun rasanye ade gak cikgu2 yg camtukan..tapi sebb dah tradisi dah dimulakan camtu…kite pun menurunkan je le..

Part nak sambung baju.. the rules is to sambungkan pesak. Jahitkan pesak or cantumkan pesak depan ngan belakang utk belah kiri dan kanan..dah siap cantum pesak..cantumkan kekek plak… Masa cantumkan pesak..tinggal kan skit ruang tak berjahit bahagian atas..supaya bley disleitkan kekek tu.. jahitkan kekek dengan pesak. Temukan bahgaian tgh same tgh. Cucuk dengan jarum peniti. supaya tak lari. kalau tak senget kekek.. dah siap cantum kekek ngan pesak barule kite amik tgn baju tadi ..jaitkan.. dari bahagian jahitan kekek, teruskan sambung jahit dan cantumkan tgn baju. so ni kita ala jahitan dr bawah ke atas dengan bentuk L shape le.. ( camne nak imagine ek..) nanti kot ade gamba kite letak lain kali… sekarang ni try le imagine..crash pale.. pikir jgn takn pikir.. heee.. dah dpt tgn bercantum ngan pesak + kekek.. then barulah bley kite sambungkan ke badan… jeng jeng jengg.. dah siap.. seterusnya.. sembatle…mane hujung baju tu..

So, try le kawan2 lain yg rasa2 nak implementkan teknik tradisi ni..menjadik..

Untuk kain, heeee…kite tunggu next lesson ek…ni belaja baju dulu…almaklumlah..kalau nak tepek gamba pun..susah sebb ni tompang nye domain..

insya allah..kitetry cara lain..either masukkan dlm word ke..

till next lesson…

Tags:

28 Responses to " Baju Kurung… "

  1. Imass says:

    maa

    yes..agreed..

    Reply this comment

  2. maa says:

    cara-dulu-dulu memang penuh dengan tradisi dan bahan semulajadi. payah nak dapatkan sekarang.bertuah masih dapat bertemu untuk mendapat ilmu

    Reply this comment

  3. Imass says:

    ayuni

    that great! keep up the gud work..

    Reply this comment

  4. ayuni says:

    Alhamdulillah…lbh 3 minggu dok umah kakak kt johor semata-mata nk blaja buat baju kurung. Angkut anak skali. Akhirnya berjaya jgk pandai menjahit. Tapi minat menjahit tkkn berhenti disini saja, pasti akan ayuni smbung kursus lg. He..he..skrng ni dok jahit langsir kejeku dirumah.

    Reply this comment

  5. Imass says:

    fedelia

    ade cuba refer pada previous n3. type je atas search box – baju kurung nnti akan kuar.

    Reply this comment

  6. fedelia says:

    kak… camner nak potong baju kurung yer. ada gambar tak untuk rujukan… huhu

    Reply this comment

  7. allya says:

    knapa tk mencuba adakan bengkel d Sarawak

    Reply this comment

    Imass Reply:

    allya

    insya allah akan diusahakan. walaubagaimanapun kalau allya berminat dan tidak dpt menghadiri kelas bole cuba proceed beli dvd. ape yg kite ajarkan same je teknik2 dlm kelas dan dvd.

    Reply this comment

  8. yanty says:

    saya teringin nak sulam manik tp kat mana blh beli maniknya n jenama apa?
    lg satu blh tak bg ukuran baju kurung utk kanak-kanak 4,5,6 thn.

    Reply this comment

    imass Reply:

    yanty

    manik yg kite supplykan brand MIYUKI – dr Jepun. Bole browse dgn click page atas belah kanan – Kedaimanik.com

    utk ukuran will email u later. harap bersabar. sebb kene cari failnye dulu

    Reply this comment

  9. KAK NIE says:

    boleh tak tunjuk cara nak potong baju kurung pesak gantung/kurung riau dan kurung pahang

    Reply this comment

    Imass Reply:

    kak nie

    insya allah saya try, bulan posa ni tgh sibuk jaity baju kurung biasa je.

    Reply this comment

  10. didi says:

    cara awak jahit bju sama mcm mak kita ajar jahit bju dulu..hehe..mmg kire pakai jengkal ke..teringt zaman kecik2 sume anak pmpuan mak diwajibkn blaja jahit.hihi

    Reply this comment

    Imass Reply:

    didi

    org dolu2lah katekan. senang ukur. :P

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.