You are here: Home // Info, Tips // BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

As salam & greetings to all,

Subject above refers. Buat kedua kalinya, kiteorg berkumpul di rumah Datin Shimah, Tropicana Golf & Country Resort. Most of the beaders yang attend dari group FB (facebook). Initiator gathering spt biasa – k.doris lah! Dia merupakan salah seorang peserta kursus/kelas anjuran senijahitan.com yang aktif dalam aktiviti BE. Kalau tgk design kat bawah ni, musti semua kenal – ni design + hasil sulaman k.doris yg dibawa bersamanya masa attend kelas aritu. Keeelllas gitu sis!

Gamba 1.0 Hasil Kerjatangan K.Doris

(the pic was taken from koleksi personal K.doris di FB originally & without any changes/infringement ya!)

Gathering kali ni dimeriahkan lagi dengan kedatangan Pn Rosita Jaafar – my sifu bersama anak2 didik dari centrenya – EJ, Lyn & K.Fauzanee (kite admired her TE (Thread Embroidery))

Gamba 2.0 Pn RJ bersame beaders

Beaders yang hadir x sanggup melepaskan peluang untuk bertanyakan apa jua soklan skali gus mendapatkan tips dari Pn RJ. Waktu ni sesi penerangan dan komen dari Pn ke atas baju hasil sulaman Ija a.k.a Batryana Beads. Antara tips2 yg dapat dirumuskan adalah:

Tips 1: proces sulaman, always start with Rekaan, Pemilihan Warna, last skali Material

Tips 2: rekaan kene nampak lively dan balance

Tips 3: warna yang dipilih harus berkaitan antara satu same lain

Tips 4: bila buat rekaan daun jgn lebih dari 7x garisan lakaran

Tips 5: design bunga utama kene diringi dengan bunga2 kecil tambahan sebagai penyeri ke atas rekaan

Tips 6: kalau fabrik penuh dengan pelbagai warna, pilih warna paling minima sebagai warna utama

Tips 7: rekaan perlu disesuaikan dengan sipemakai – raut wajah, warna kulit, acara etc

Tips 8: warna yang dipilih kene “blend” dengan rekaan yg dilakarkan ke atas fabrik

Tips 9: cuba elakkan rekaan yg sama setiap kali membuat lakaran

Tips 10: makin kecil saiz penggunaan material makin tinggi nilai sulaman eg. gunakan sequin 4mm instead 6mm

Gamba 3.0 Anak-anak didik Pn RJ (Lyn, K.Fauzanee & Me)

Gamba ni paling mahal, bukan senang nk jumpa semula dengan rakan sependidikan dan seperjuangan. Lyn – kalau sape yg biasa ke Anggerik Mall, Shah Alam, Lyn sentiasa ade di kedai sana. Sometimes, Lyn rajin wat promisi sekitar shah alam. Dia pun ade mengajar orang. K.Fauzanee – nk tengok hasil kerjatangan nye boleh dikatakan setiap buku keluaran Pn RJ ade sulamannya. Paling yang kite suka & admire – Thread Embroidery nya. Tudung yg dia pakai hari gathering ni, dia sulam sendiri. Ramai yg terpukau ingat mesin yg buat..ganazzkan?!

Gamba 4.0 Khusyuk melihat tgn Pn RJ membuat lakaran

Ini separuh dari beaders yang sedang khusyuk melihat Pn RJ membuat lakaran atas kertas. Masing-masing terdiam seketika melihat sifu kite melakar dan menerangkan a lil bit about membuat lakaran. Selepas tgk lakaran, kite tgk pulak bagaimana pemilihan material dibuat. Lepas ni. mmg terpaksa le si Ija (Batryana Beads) menetas semula sulaman yg dah dibuat separuh jalan. Nasib badan ye Ija.. sebagai beaders ni mmg x sah kalau x merasa sekali dalam sulaman ni menetas sulaman yg dibuat. Its a part & parcel in the learning process. Its comes together with the package! Cheerios!

Gamba 5.0 Coklat Gathering

Nice kan? Coklat yang ditempah khas dan dibawa oleh si Juemell for the gathering. Its a homemade coklat. Sedap. Macam2 corak ade. Selain chocolate, cupcakes comel dengan tulisan pun ade. Cuma x sempat nk snap gamba, dah kene ngap.. hihiii. Geram punya pasal!

Gamba 6.0 Empat Beaders Pingitan (Sunnie, Ija, me, Jojet)

Ni kene tarik ngan si sunnie mas – yg ade taik lalat mahal tu. Sedang2 tengah jadik camerawoman, kene tarik. Tup2 ade yg menempek bersama. Adat jadik camerawoman. Gamba sendiri sure limited editionnya! Haha.. Tengok la si jojet sampai x sempat nk letak camera. Sian..kami2 ni..

Gamba 7.0 Me & K.Maziah a.k.a Cikgu Murni

Ni la dia si Cikgu Murni (gamba atas belas ihsan k.doris or sunnie or jojet?sori lupe). One of the successful story anak murid senijahitan.com yang rajin menerima tempahan, bertanya soalan, berusaha keras untuk berjaya! First time masuk bertanding sulaman manik, terus menang. Cuma adiah je belum sempat disampaikan oleh Datuk Sharizat. Bunga tu, pemberian host gathering – Datin Shimah. Tq again Datin! Bila ditanye nape panggil cikgu murni. Kate k.maziah, semurni hati seikhlas berkongsi, sebb tu lah dia pilih nama tu! Baju yg dipakainya, adalah hasil sulaman pertama yg dibuat selepas attend kelas ngan kite, tapi x nampak dek bunga ros. Xpelah ye.. dengan baju ni lah dia start dpat tempahan. Sekarang tempahan customer yg datang semua main kete porshe, bmw etc.. rezeki K.Maziah.. alhamdulillah

Gamba 8.0 Toward The End

Lastly, ni lah dia antara kesemua yg hadir (me not in d pics – tukang tangkap gamba, jojet & ija pun xde). Gamat suasana bila semua beaders ber’gather’ together ni! Insya allah kalau dipanjangkan umur, diizinkan Nya, gathering kali ke 3 akan diadakan di tempat Pn RJ (Pn dah offer).

See ya all..

* Note: All pics above adalah hasil dari lubuk senijahitan.com, belas ihsan dari K.Doris, Jojet & Sunnie. Tq

Tags: , ,

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.