You are here: Home // Info, Rekaan, Teknik Sulaman Manik // beads embroidery: arch

beads embroidery: arch

Assalamualaikum & salam 1Malaysia,

Its had been quite sometimes myself remain in silent. Bukannye x nak update cerita terkini tp masa yg ade rasanye too short for me. 24 hours yg ade rase mcm 12jam je. Putaran masa makin cepat berlalu..

So now, after Q1 dan kebanyakan kerja2 ofis dah ringan skit,sampailah masa kite bersiaran and to share the knowledge again.

Kali ni, kite ke root atau akar umbi pelbagai teknik  asas dan salah satu teknik yang menjadi kesukaan kite adalah lengkungan atau nama glamer in English is arch. 

Lengkungan ni dibuat menggunakan ala teknik jelujur tapi dengan bilangan manik yang lebih dari 3 butir.For me, untuk teknik jelujur tidak boleh lebih dari 3 butir. If lebih then u may need to change teknik kepada tali air.

Tapi dengan teknik yg seringkas jelujur u may come up with so many marvellous design. So, macam mana? Lets see the steps shown below:

1. Buat 1 simpulan dan susup keluar jarum ke atas fabrik. Masukkan 7 butir manik bulat (lebih bagus dan sememangnya dicadangkan).

2. Rapatkan betul2 semua manik ke hujung pangkal. Positionkan jarum dengan jarak 5 butir manik dan susup ke bawah fabrik.

3. Inilah hasilnya.

Sekiranya inginkan lengkungan yang tinggi maka, letakkan jarak susupan jarum 3 atau 4 manik lebih pendek daripada 7 butir manik.

Ok, nk tau ape output kite sekiranya kite sulam teknik lengkungan rapat2 dan diselang seli dengan bahan2 lain? kite akan dapat hasil macam ni (lihat gambar). ni 5 butir manik tapi susup rapat. ade yang 7 butir susup 4 butir.

Atau, sulamkan teknik lengkungan ini bersama teknik asas manik dan labuci atau gabungkan dengan teknik tabur, hasilnye akan lagi menyerlah..cubalah.

Next lesson, kite try asas yg lain plak..

Selamat mencuba.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

1 Response to " beads embroidery: arch "

  1. yana says:

    boleh tak imass buat toturial cara nak jahit embroidery bracelet?

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.