You are here: Home // Seni Jahitan // Beads Embroidery: Extension Activity from Arch

Beads Embroidery: Extension Activity from Arch

 

As salam dan salam sejahtera to all..

Kite berjumpa semula after a week full of tension. Dulu bila tension musti pasal exam. Nak2 bila sampai ke subjek yg melibatkan pengaturcaraan komputer. Either C, C plus, Java, HTML..adoi..nasib ade pakwe hensem yg selalu mengofferkan diri untuk membantu dlm tutorial or assignment. Tapi kali ni, its not about programming, ni lebih kepada saikologi kanak2..lagi saiko kite dibuatnye..huhuuu..ingat subjek early childhood education kacang putih, rupenye..lagi payah dari programming! Amik ko..

So, selepas abis practical exam, posting kali ni nak share more on extension activities yg bole kite hasilkan daripada 1 simple technique. The concept – its also simple. Every activities yg kite present untuk budak2 perlu ade extension utk menambah kefahaman mereka. So, as an adult yg ..rasanye kite masing2 perlu tahu ape dia extension daripada sesuatu teknik. Kenapa? jawapannye.. supaya otak kite dirangsang sepenuhnya..untuk menyerap lebih ilmu lagi..huhuu.

Lets look at this picture. Dari posting yg lepas, teknik lengkungan atau arch boleh menghasilkan pelbagai design/ output. Kali ni kite tgk, dengan teknik yg simple ni pun kite boleh hasilkan kuntuman bunga ros yg timbul or erti lain 3D.

Gambarajah 1.0 Bunga ros dari pandangan atas

Ulasan: 

Bahan-bahan: Manik MIYUKI 11/0 RR, japanese glass pearl saiz 6mm, benang, jarum saiz 11, kain untuk menyulam (yg ni kite sulam atas kain velvet or nama melayu baldu)

Jahitkan mutiara jepun di tengah sebagai inti nya. Bahagian tengah ni, terpulang nk letak sequin pun bole. Ikut citarasa masing2 lah ye. Kemudian, dengan teknik lengkungan, masukkan 8 butir manik bulat (11/0 RR) dan susup dengan jarak 4 atau 5 butir manik. Maka timbullah ia.

Gambarajah 2.0 Bunga Ros pandangan sisi.

Nampak x kelopak yg tegak2 tu? Itulah hasil dari teknik yg sempoi ni..

So, cubalah..

Wassalam.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Response to " Beads Embroidery: Extension Activity from Arch "

  1. era amanda says:

    Cmne nkbuat bunga lain..yg kelopak mcm sehelai daun tu..

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.