You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik // Cara Jahit Manik Tabur

Cara Jahit Manik Tabur

As requested by ROS and to all beading fans.. Specially brought to you by ME@imass!

Sebelum mula ape2, pastikan peralatan + manik2 (mandatory) telah tersedia. (masa ni time lunch kat ofis. curi masa skit, sebelah tgn pegang baju sebelah lagi tangkap gamba – khas utk semua. Pesanan penaja: abaikan bground meja yg tgh berselerak)

Step 1: Seperti biasa buatkan 1 simpulan. (Bole mula dr mane2 permukaan atas fabrik. Tapi dah ‘alah bisa tegal biasa’  lah kan, menjadi habit kite start dr jahitan cantuman lengan baju :) ) Pastu, masukkan sebutir manik.

Step 2: Positionkan benang (masa tarik benang) secara bersilang. Susupkan jarum secara bertentangan di hujung manik 1st dan keluarkan jarum dengan menganggarkan jarak kepanjangan 1 butir manik hexagon. Tarik benang perlahan-lahan.

Step 3: Dah tarik, masukkan sebutir manik (2nd manik – tak kisah wane ape pun janji ikut kesukaan. Tapi musti pastikan rules color scheme dipatuhi).

Step 4: Ulang step 2 berulang kali (utk memenuhi ruang lakaran kite) dan yg penting pastikan jarak kepanjangan sentiasa mengikut manik.

Inilah hasil nye! (tak abis jait lagi ni – WIP. Jubah ni  k.Hajjah beli mmg dah ade corak sulaman benang by machine. So dia minta, some embelishment dgn manik2 to be done, utk dia pakai mlm dinner function ofis. Insya allah, sempat..)

Lepas ni, kite tunjukkan mcm mane nak jait lis utk baju kurung! daa..(until next post)

PESANAN KHAS dari PENAJA:

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YG SUDI SUBSCRIBED TO ‘PEMBELAJARAN PERCUMA SENI SULAMAN MANIK & LABUCI’. SILIBUS AKAN DITERUSKAN MENERUSI EMAIL DENGAN BAB 2 TAJUK: PERALATAN, BAB 3 TAJUK: 8 TEKNIK ASAS, BAB 4 TAJUK: REKAAN PENUH (Kombinasi Teknik Asas) DAN SETERUSNYA SEHINGGA PENGHUJUNG SESI PEMBELAJARAN. SOKONGAN ANDA KAMI HARGAI. BERSAMA-SAMALAH KITA MENUNTUT DAN BERKONGSI ILMU. INSYA ALLAH.

Tags: ,

199 Responses to " Cara Jahit Manik Tabur "

  1. Imass says:

    vie

    kualiti manik menjadi isu. ade kain mahal tapi kualiti mani cap b or c.. jadi kuranglah daya tahannye sebb tu bole luntur

    Reply this comment

  2. Imass says:

    nora

    diizinkan janji nora sebarkan ke jalan yg benar..dan kongsi dengan sesapa yg memerlukan

    Reply this comment

  3. Imass says:

    daia

    kalau warna plain or polos ape jua corak bole yg ptg hasil gabungan material kena kombinasa yg bijak supaya warna baju yg polos naik serinya

    Reply this comment

  4. Imass says:

    aieda

    kebiasaan kite guna benang ikut warna dasar baju.

    Reply this comment

  5. vie says:

    slm…
    akak sy nk tye.. sy de beli bju jnis kain sifon utk pkai masa tunang sy nnti.. sy de cuci bju tu tp kilat2 kt manik tu luntur.. npr bole jd cmtu ye akk.. manik tu dh xde kilat2 lg.. frustnye sy akk…

    Reply this comment

  6. nora says:

    saya copy paste leh x? bminat la/

    Reply this comment

  7. daia says:

    salam…
    kak imass klu baju krg wane plain sesuai gune manik ape yerk?corak yg sesuai?sye bru nk try wat…

    Reply this comment

  8. Aieda says:

    Salam..mtk izin copy yea..nk tye eh..bese lau nk gna benang ikut kaler baju ke or gna kaler putih?

    Reply this comment

  9. fiqah says:

    SORY SYA COPY NIE YE

    Reply this comment

    Imass Reply:

    Copy boleh tapi utk kegunaan sendiri shj.

    Reply this comment

  10. Imass says:

    siti

    masa kini banyak yg memberikan kelas. utk pihak senijahitan, insya allah kite akan jadualkan dlm senarai tahun hadapan. anything bole contact direct ke 0166197488 or 0169702324

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.