You are here: Home // Info

Book Reviews: Beadwork/ Beading

Book Reviews: Beadwork/ Beading
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & good day to all, Its been quite... 

beads embroidery: arch

beads embroidery: arch
Assalamualaikum & salam 1Malaysia, Its had been quite sometimes myself remain in silent. Bukannye x nak update cerita terkini tp masa yg ade rasanye too short for me. 24 hours yg ade rase mcm 12jam je. Putaran masa makin cepat berlalu.. So now, after Q1 dan kebanyakan kerja2 ofis dah ringan skit,sampailah masa kite bersiaran and to share the knowledge again. Kali ni, kite ke... 

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower
As salam & salam sejahtera to all senijahitan.com fans.. Dari sehari ke sehari, dari sekadar 100 peminat sehingga kini 7122 orang, terima kasih tak terhingga kepada yang masih sudi dan setia mengikuti blog kami walaupun kadang2 terperam lama dan hampir2 bersarang labah2 tebal..huhuu. Oleh sebb sokongan yang berterusan ini, pihak senijahitan.com dalam proses melancarkan terbitan... 

Kelas Sulaman Manik Labuci: A Community Threats!

Kelas Sulaman Manik Labuci: A Community Threats!
As salam dan salam sejahtera to all.. Its about time to tell the last story sebagai kain penutup tirai tahun 2011. Walaupun sibuk dengan keje2 ofis dan sekolah but alhamdulillah, akhirnya dapat juga kite spare my time for some knowledge transfer through a community project under Program Skim Latihan 1Malaysia. Untuk menyokong aspirasi kerajaan dalam mentransformasikan negara kite... 

Sulaman Manik Labuci: Ramadan 1432 Datang Lagi..

Sulaman Manik Labuci: Ramadan 1432 Datang Lagi..
As salam dan salam sejahtera kepada semua.. Memang lama kite menyepi seketika sebb sibuk menyiapkan baju2 utk dimanikkan dan deliver separuh sebelum start bulan posa. Jumlah pun kite amik x banyak coz masa dan nak mengekalkan kualiti. Bak kate orang, biar sikit tapi kualiti terjaga..pastu yg penting dapat lepas gian menjait manik, kan? Anyway, sempena menjelang ramadan taun ni kite... 

Beads Embroidery: Class in Kota Bharu, Kelantan Dated 11 June 2011

Beads Embroidery: Class in Kota Bharu, Kelantan Dated 11 June 2011
As salam & greetings to all, Just to share something that i discovered while conducting my beads embroidery class in Kelantan last Saturday. FYI, the class was successfully held with a total of 13 participants coming from all over Kelantan town. Some of them was from Pasir Putih, the town of Kota Bharu itself and there was also k.nik kamisah from Jerteh, Terengganu. We started... 

Sidetrack Sulaman Manik Labuci: Majlis Perkahwinan Ayu & Zul, 4-5 Jun 2011

Sidetrack Sulaman Manik Labuci: Majlis Perkahwinan Ayu & Zul, 4-5 Jun 2011
As salam & salam sejahtera to all.. Lately, kite dh kasi tau a lil bit here and there on what is actually happening, but today baru dpt reveal all. Bukan x sudi nk jawap email, nak jawap message in FB or beling silent without reason. Actually, im very bz with the preparation wedding adik perempuan as mentione tajuk kat atas. This is the last wedding reception in our family.... 

PeMANIK: Ape Dia “Kursus Induksi Pentauliahan Persijilan Kemahiran M’sia”?

PeMANIK: Ape Dia
As salam & salam sejahtera to all beading fans out there. Sepertimana dalam n3 sebelum ni, pihak senijahitan.com ade memaparkan posting pasal tajuk kat atas. Ramai yg konfius ape mende kursus ni all about. So kali ni kite akan jawap secara layman supaya ianya x menjadi isu di kemudian hari ye. as we all knew, kite ade Ministry of Human Resources (Kementerian Sumber Manusia).... 

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK, Manisnye Kejayaan (KELUARGA JUN 2011)

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK, Manisnye Kejayaan (KELUARGA JUN 2011)
Praise be to Allah, the Most Gracious Most Merciful, As salam & greetings to all beading fans out there.. Kali ni penat nak menulis panjang.. so, can i just let the pics do all the talking???? The most important is, tears of happiness…now I can SMILE..alhamdulillah & jazakallah syukran! Enjoy your reading!Pic 1.0 Cover Mags – KELUARGA JUNE 2011 Pic 2.0 Our Stories..Its... 

Aktiviti PeMANIK: Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran”

Aktiviti PeMANIK: Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran”
As salam dan salam sejahtera semua.. Jemputan ke Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran” 1. Penceramah Jemputan : Pegawai Pentauliah dari CIAST, Kementerian Sumber Manusia 2. Setiap peserta mendapat Sijil Kemahiran Malaysia Butiran kursus: Tempat : Dewan Cempaka – Aras 1, Hotel City Villa KL, 69, Jalan Haji Hussein, Off Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50300, Kuala... 

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya
As salam..dan salam sejahtera, Disebabkan masalah teknikal yg x dpt dielakkan, blog kami terpaksa beku dan proses migration data ke tempat lain, jadi x sempat nak update any aktivities at all. Pihak senijahitan.com mohon maaf diatas segala kesulitan. Anyway, rasanye x basi sgt lagi. So ape yg kite nk share its a sketches done by my keras tangan while waiting for my chicken wrap... 

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)
As salam sisters dan to all yg minat dunia sulaman manik labuci, Due to heavy responses yg kite dpt, kali ni kite jawapnye antara FAQ untuk PeMANIK: 1. Saya berminat menjadi ahli bagaimana? (jwpn): Sesiapa sahaja boleh menjadi ahli PeMANIK. Untuk menjadi ahli sila click http://senijahitan.com/borangMBS.pdf 2. Saya telah memuatturun borang. Bagaimana untuk saya isi dan submit? (jwpn)... 

Sulaman Manik Labuci: Hari Ini Dlm Sejarah – PeMANIK

As salam semua, Sebelum bermula..izinkan kite share serangkap pantun yg cukup menarik hati .. Lebat daun si bunga tanjung Berbau harum bunga cempaka Seni kita harus disanjung Menjadi wadah penyatuan bangsa source: Speech Y.A.Bhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, Kraftangan Malaysia Dari rangkap pantun ni, sungguh terang lagi bersuluh menyatakan sebagai bangsa Melayu yang cukup sinonim... 

Sulaman Manik Labuci: MBS Birthday Bash (1st Gathering)

As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat manik (jewelery embellishment or fabric embellishment or any type of MANIK’s beader/crafter) 1.Apakah MBS? jwp: MBS adalah akronim kepada Malaysia Bead Society dimana ianya diwujudkan di dalam laman social Facebook sebagai 1 medium komunikasi, pelantar kepada sesi percambahan fikiran dan perkongsian ilmu berkaitan dengan... 

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon
As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat senijahitan.com Kita mohon maaf kalau ade PM, emails yg x terjawap or ter’over’ look. Bukan tak sudi tetapi akdang2 dlm masa sehari beribu email yg masuk. Kite try jawap sebaik dan sesemua yg mungkin. Kepada yg masih menunggu jawapan email or PM tu harap maklum ye. Insya Allah kite akan reply secepat mungkin. Sejak mula... 

Sulaman Manik Labuci: Jadual Kelas FY2011

As salam kepada semua peminat2 sulaman manik labuci x kira lah anda semua dh pro, baru nk berjinak2 atau pun mencari kelas as a refresher for yourself. Sekiranya, anda merupakan salah sorang yang berminat untuk mendapatkan ilmu teknik2 sulaman manik labuci, then subjek kat atas memang kenalah kepada yang berminat. Tak kisah lah pengisian ilmu di dada itu adalah sekadar memenuhi... 

Beads Embroidery: Still My Passion

As salam sisters, all beading fans.. Sorry for the long silent. As im having too much to do, beading – i have to make a pause until end of February 2011. The request to proceed sewing & embroidering masih berjalan, but i have to admit, cant proceed all at 1 time & later ..makan diri kate orang. So – unpaid leaves lah ..apalagi. So, alhamdulillah..everything settle... 

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik – 13 Flora & Fauna (Siri 1)

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik - 13 Flora & Fauna (Siri 1)
As salam semua, as requested. Please refer some of the screen shot yang diambil utk tatapan dan rujukan (as a glimpse) bagaimana isi kandungan DVD ke 2 keluaran pihak senijahitan.com ye.. Antara paparan step2 yang ditunjuk ni hanyalah sebahagian drp keseluruhan DVD.. As mentioned earlier, objektif  keluaran dvd ini adalah untuk memberi idea dalam membentuk rekaan2 yang lebih canggih... 

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010
As salam sisters and all beading fans + members After 2 week of hectic schedule dgn school n such, akhirnya dapat pegang laptop. Usually, im fighting with the kids berebut pakai laptop. Semuanya dh tau click sana sini, kite ni menunggu la turn, x beralah ngan anak nnti, kejap2 dia tanye ‘ BILA NAK SAMPAI TURN ADIK….(sambil wat muka sedey)”, x ke haru? Just wanted... 

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora
As salam & greetings to all, Setelah sekian lama projek kombinasi teknik ni menghadapi pelbagai dugaan dan rintangan, akhirnya ia siap diedit dan dimasukkan ke dalam versi DVD dan VCD. Kat sini kite nak maklumkan video ini akan dikeluarkan dalam versi DVD dan juga VCD. Harganya sudah tentu berbeza. Insya allah, sekiranya tiada halangan ianya akan dimuatkan ke dalam sekeping... 

Sulaman Manik Labuci: Apakah Yang Dicari dalam Menghasilkan Sulaman Manik Berkualiti?

As salam & greetings, You all suka x sulaman manik labuci? As for myself, tak terkata minatnya! Oleh itu mari kite tengok antara faktor/komponen/elemen yang menyumbang dalam penghasilan sulaman manik berkualiti. Setiap beader atau bead artist mempunyai keunikan dan style yg tersendiri hasil daripada kemahiran yang dibangunkan dalam suatu tempoh yang lama. Tetapi, antara elemen... 

Sulaman Manik Labuci: ‘Opening’ Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10

Sulaman Manik Labuci: 'Opening' Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10
As salam & greetings to all, Lately, keje kat ofis terlampau membebankan sehingga aktiviti sulam menyulam pun jadi slow. Bila gear dah slow, mood pun tarak. Hancus..Untuk x membosankan diri sendiri, kite mem’busy’kan diri dengan aktiviti lain pulak. My cousin, k.long Ita she’s staying in Puchong. Sempena menyokong inisiatif dia untuk memberi keyakinan kepada... 

Side track sulaman manik labuci: Cerita Balik Raya 2010

Side track sulaman manik labuci: Cerita Balik Raya 2010
As salam & greetings to all.. Alhamdulillah, praise be to Allah the al Mighty. Akhirnya selamat balik ke Shah Alam. Semalam dh start keje. Terpaksa. Rela dalam paksa coz kene siapkan presentation to President nnti. Dtg ofis, lengang je..huhuuu.. hanye kiteorg punye kete je plus some from the finance department. Raya kali ni, anak2 lah yg paling best. Coz beraya ke kampung both... 

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI 1431h

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI 1431h
As salam Semua peminat sulaman manik dan labuci  tak kira dimana jua anda berada, rakan2 seperjuangan dan seperguruan, rakan2 seperlayaran dalam dunia blog ni, dan kepada yg mengenali diri ini. Hopefully masih x terlambat untuk kite mengucapkan salam aidil fitri  kepada semua. Almaklumlah, hari ni baru start cuti dan nak kemas barang – BALIK KAMPUNG!!! Semoga yg mana drive... 

Beads Embroidery: Update Glass Pearls

Beads Embroidery: Update Glass Pearls
Raya dh nak dekat, tapi proces “memanik” x abis lagi.. alhamdulillah.. So ni just preview stock GLASS PEARLS yg baru sampai utk para peminat rekaan crumble mumble ya! Pic 1: Stock saiz kecik – 3mm & 4mm Pic 2.0 Glass pearls saiz besa – 6mm & 8mm Pic 3.0 Antara koleksi acrylic stones yg menjadi pilihan customer imassbeads.com Pic 4.0 My technical... 

Sulaman Manik Labuci: Bridal Collection – Fabric Flower

Sulaman Manik Labuci: Bridal Collection - Fabric Flower
As salam and greetings to all.. Inilah saat yg kite tunggu2 kan. As usual, setiap bulan kite akan peruntukan some money utk beli a few mags dan bahan2 bacaan lain utk the whole family. Sang ayahnye ade koleksi majalah pilihan hati eg. Roda-Roda, PC. Untuk sang anak pompuan, koleksi Enid Blyton, Geronimo Stilton, Sayang Muslim etc. Anak lelaki, si Talhah plak suka sgt mencari buku2... 

Beads Embroidery: Handmade Fabric Flower & Crochet Flower

Beads Embroidery: Handmade Fabric Flower & Crochet Flower
As salam & greetings.. Some may have not seen the great usage or how wonderful these fabric flowers can do to our attire, as accessories items n such. Actually, u may attached the flower as additional accesorries on your headband, handbags, tote bags, hair clips, pouch, shoes etc. But here are some more flowers which crocheted for any type of embelishment either on fabrics... 

SULAMAN MANIK LABUCI: SALAM RAMADHAN TO ALL

SULAMAN MANIK LABUCI: SALAM RAMADHAN TO ALL
AS SALAM TO ALL ..MAY ALLAH BLESS US ALWAYS “Ramadan is the ninth month of the Islamic calendar. It is the Islamic month of fasting, in which participating Muslims refrain from eating, drinking and sexual activities from dawn until sunset.[1] Fasting is intended to teach Muslims about patience, humility and spirituality and is a time for Muslims to fast for the sake of God, Allah... 

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble
Seperti yg berlangsung on 17-18 July lepas, while bawa mak balik kg jenguk rumah, kite amik kesempatan utk buat kelas secara tertutup bagi yg nak belajar asas dan rekaan crumble. Bilangan x menjadi satu kemestian as ini adalah aktiviti sambil menyelam minum air. Janji, niat nk berkongsi ilmu telah dipenuhi.. So, kelas rekaan crumble yg mana kite ade sebut spt dlm posting sebelum... 

Sidetrack BE: Persidangan Media Sosial & Blogger 2010

As salam to all.. Terpanggil utk share lil bit of what going on for the Malaysian bloggers. Mantan PM kite, Tun Mahathir Mohamad telah membuat ucaptama beliau dlm persidangan yg diadakan julung kalinye. Taking some quote by our mantan PM.. “Kalau tidak ada kod etika, penulis blog akan menulis apa sahaja yang disukai tanpa menghiraukan sama ada ia berasaskan fakta atau tidak. “Penulis... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 2

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 2
Salam to all.. Yesszzzzza.. everybody! we are back for part 2. The continuation. Last post kite ade tunjukkan cerita part 1 dan kite berhenti melihat seketika contoh2 pada baju2 jubah atau fesyen muslimah yg sudah siap bersulaman manik labuci dengan teknik yang ringkas tetapi hasil yg menakjubkan. Now, kite tgk plak camne cerita nak ke Bandung..Tapi sebelum tu kene sambung cerita... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1
As salam semua.. Firstly, mohon kemaafan kpd yg ade text, call, pm or email kite pada tarikh kat atas coz ade yg dapat kite terima dan ade yg x. Roaming sometimes dapat, dan kadang2 tetiba je senyap. Hubby pun x dpt nk reach out. But anyway, kite dah try to answer all. Sekiranya masih ade yg tertinggal, pls sms or email me back ye.. Tanggal 26 June yang lepas, kami berempat (mak,... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: MAP UTK KELAS 4 JULY 2010

SULAMAN MANIK & LABUCI: MAP UTK KELAS 4 JULY 2010
Dear all peserta, Disertakan map utk ke lokasi kelas ye..kelas kali ni akan diadakan di BEADS ECETERA, kedai jualan manik yang dimiliki oleh Pn Noor Shaidah bersama rakan kongsinya. Tukar angin ke wangsa maju. Somemore, nak menolong sesama bangsa mempromosikan kedainya. Shaidah dan rakan kongsi lebih kepada BEADS JEWELLARY.  1St time dia kontek, terpanggil untuk menolong, ye la... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia – Sg. Petani, Kedah

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia - Sg. Petani, Kedah
As scheduled earlier, kite akan ke sg. petani pd 18 Jun. tujuan sebenar adalah untuk balik kenduri Abang Ngah yang dah berumahtangga dengan orang Sg. Petani dan menetap di Taman Lembah Bujang. Bak kate pepatah, sambil menyelam, sambil minum air kan?.. So, kite pun adekan kelas kepada yg berminat. Perjalanan ke Sg. Petani bermula pada pagi Khamis, bersamaan dengan 17 Jun, jam 8.30... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BENGKEL MELAKAR, PEMILIHAN WARNA & APLIKASI LAKARAN

SULAMAN MANIK & LABUCI: BENGKEL MELAKAR, PEMILIHAN WARNA & APLIKASI LAKARAN
As salam & greetings to all, Seperti yang dijanjikan sebelum ni, satu kolaborasi antara pihak senijahitan.com dan tenaga pengejar dari International Fashion Training Centre (IFTC), Kuala Lumpur – Cik Nik Maznah Nik Yusoff akan diadakan untuk tajuk bengkel spt di atas. Tujuan kolaborasi ni adalah untuk menyediakan satu platform kepada peminat2 dunia sulaman manik dan labuci... 

Beads Embroidery: Design & Color

Beads Embroidery: Design & Color
Assalamualaikum dan salam sejahtera to all, Sekali lagi, kite jumpa utk n3 kali ni. Last post, i’d talked about the theoritical part in designing. All info was based from my 9 years of observation and what i’d discovered trough my learning period. To verify further on what i’d learned, i managed to hook up on a week  designing course. Designing course ni kite... 

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010
As salam & greetings to all, Subject above refers. Buat kedua kalinya, kiteorg berkumpul di rumah Datin Shimah, Tropicana Golf & Country Resort. Most of the beaders yang attend dari group FB (facebook). Initiator gathering spt biasa – k.doris lah! Dia merupakan salah seorang peserta kursus/kelas anjuran senijahitan.com yang aktif dalam aktiviti BE. Kalau tgk design... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas 2 May 2010

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas 2 May 2010
As salam & greetings to all, Ni saje nk update gamba kelas tempoh hari. Penyertaan kelas terhad kepada 20 peserta shj. Harap maaf kepada yg ingin join tapi x dpt lagi kite squeeze in kan dlm kelas. Terima kasih lah kepada those yg attend kelas kerana masih memberi kepercayaan dan sokongan kepada senijahitan.com & kedai-manik ye.. insya allah kelas terdekat utk “Asas... 

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design
As salam & greetings to all, Sejak dimulakan oleh k.umi design Crumble ni, makin ramai yang tertarik dengan kombinasi manik2 dan outputnya. Credits to K.Umi. Tambahan pula ianya menjadi ikutan dan makin ramai yg suka akan design ni dan mula menjahit samada atas baju sendiri ataupun pelanggan. Sejak kemunculan FB, design CRUMBLE ni dipopularkan semula oleh rakan beaders yg lain,... 

Beads Embroidery: Recent Activities Held 3/4/10

Beads Embroidery: Recent Activities Held 3/4/10
As salam & greetings to all, It’s time to update on recently held activities with Biro Wanita, JKP Zon 13, Kawasan Puchong Indah. They booked me way back in December 2009. They had changed the date several times but at last they managed to found a date which is 3 April 2010! The date clashed with one of the function i’d waited for – my SIFU’s Bead Embroidery... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.