You are here: Home // Info

GP Sales Kedai Manik Dot Com

GP Sales Kedai Manik Dot Com
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Sempena aktviti 2010 Malaysia Grand Prix yg... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BEATHER’S GATHERING 01/2010

SULAMAN MANIK & LABUCI: BEATHER'S GATHERING 01/2010
As salam & salam sejahtera kepada semua peminat BE x kira dimana jua anda berada.. Untuk kali ni kite update skit on whats happening masa Beathers Gathering di rumah Datin Norsimah yang bertempat di Tropicana Golf Resort. Sebelum ni x dpt nak update cerita coz my card reader rosak. Wayer USB cam plak pun same, problem cannot detect device. Ntah mcm mane kene le minta hubby tgkkan... 

BEADERS GATHERING: SUNDAY 28 MARCH, 2010

BEADERS GATHERING: SUNDAY 28 MARCH, 2010
As salam to all & greetings, Subject above refers. As much as other beaders concern, myself am looking forward for this gathering. Thank for Host of d Day – Datin Norsimah Meon for her kindness in providing the place. It’s a great opportunity where most of us an share all the knowledge in Beads Embroidery. Most important, to break the ice! Yeah! This will be the... 

Sulaman Manik Labuci: Tips Penggunaan Sekuin

Salam sejahtera & dear all, N3 kali ni selepas melihat kpd WIP hujung lengan kaf baju batik crepa kite pd n3 yg lepas, kesimpulannye penggunaan sekuin menjadi bahan utama dalam rekaan sebelum ni. So, bagaimana utk kite menjaga baju2 yg telah disulam dengan sekuin? Apakah teknik yg terbaik utk kite applykan penggunaan sekuin? Bagaimana untuk mengekalkan sulaman sekuin di atas... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Kenduri Kawin Nurul (Student Kelas Melaka)

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Kenduri Kawin Nurul (Student Kelas Melaka)
Salam sejahtera.. Seperti biasa, bulan Disember bulan kenduri kawin coz masa ni cuti skolah panjang dr cuti2 penggal biasa.. one off my student – Nurul frm Tampin, pun x terkecuali. Nurul join kelas masa kite balik kg – masjid tanah. Yg bestnye, masa kite buat kelas advance. She had lil bit of knowledge in BE. Katenye pernah belaja ngan guru kemas kat area nye tapi... 

Sulaman Manik Labuci: Updates Kelas JB 13/12 & Booth KedaiManik

Sulaman Manik Labuci: Updates Kelas JB 13/12 & Booth KedaiManik
Greetings to all, As promised in previous n3, here some updates on the subject above. For information, the class in JB was successfully conducted even though  1 day before we arrived, it’s quite difficult to identified the location. As told earlier, we managed to found a replacement venue for the event. Thx again to Mr Khairul whom very generous to rent the place for us. Come... 

Kelas Sulaman Manik & Labuci: K.Lipis

Kelas Sulaman Manik & Labuci: K.Lipis
Assalamaulaikum & Salam Sejahtera to all, Lama kite x dpapat nak update blog sebb lately bz dengan keje2 kat ofis. Tgh sibuk review company’s 1st half performance. Biasa lah, Mid Term Review… Ni baru le lega dapat bernafas skit. Job2 consultancy lain ade yg tgh menanti. Thankfully lom kick off lagi. Ikutkan hati, x nak je buat. Job dtg timing x betul. Orang tgh sibuk... 

Sekitar Karnival Wanita Puchong, 5 JULAI 2009

Sekitar Karnival Wanita Puchong, 5 JULAI 2009
Salam to all, Firstly, kepada yg tau bila event dah berlangsung tu harap maaf lah yea. Lately, masalah teknikal kerap sgt berlaku. Sampai nak wat posting pun terganggu. X dpt nak update recent activities. Actually n3 karnival ni dah post 3 hari sebelum tu tapi server plak problem! hampeh.. tensen tosah cakap le.. Sebelum tu tenet dah prob 4 hari. Hubby pun dah naik give up dah!... 

Memories: 30 May 2009

Memories: 30 May 2009
“Memories are a way of keeping the past alive, some are so painful we never want to visit them again. But a memory can also be a gift, something we can open again and again in order to fill ourselves with happiness.” Kyle xy, Season 3, Episode 8 “Tell-Tale heart” Assalamualaikum & greetings to all, Just a quote which meant so much for those who cherries... 
Tags:

Jurnal KURUS (2) – 12 Jun 2009

Hari ni purposely amik EL (Emergency Leave). Dah 2-3 hari penat keje, sampai masa utk rest plak. So, awal pagi kite dah kuar rumah. Niat di hati nak pegi Post Off, wat posting orders dari customer2 kedaimanik. Tapi bila sampai Post Off Teso Bukit Tinggi, tutup plak dan hane dibuka start 9.30 pagi. Aduhaiiii… beriya dah kuar rumah. So, tuka plan. Pegi JJ Bukit Tinggi, masuk... 
Tags:

Jurnal KURUS 2009 & Products Update

Jurnal KURUS 2009 & Products Update
Salam to all, Hari yg amat memenatkan. Dah 2 hari berturut-turut kite balik lambat. kol 9 mlm masih lagi kat ofis. Sampai org rumah tipon tanye. Ayatnye biasalah mmg memedihkan tinge, tapi nak wat camne. Keje.. Biasalah, bila masuk time nak MC (Management Comittee) Meeting je, kiteorg – group monitoring ni manjang le kene stay. ade je mende yg x cukup lah x complete lah. Kene... 

JADUAL KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI: SEMENANJUNG & SABAH

Perkara diatas adalah dirujuk. Berikut adalah senarai jadual kelas-kelas sulaman manik & labuci yang akan diadakan di sekitar semenanjung Malaysia dan Sabah. Sila lihat jadual dibawah: 1. Kelas Sulaman Manik & Labuci: Advance Level Tarikh: 20 Jun 2009 (Sabtu) Masa: 9.00 pagi – 4.00 petang Tempat: Masjid Tanah, Melaka Bayaran: RM 150/seorang (terhad kepada 5 orang sahaja) Kelas... 

KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI SESI 2009 (2) – DEWAN MPAG

KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI SESI 2009 (2) - DEWAN MPAG
Assalamualaikum & slamat sejahtera semua, Previously as advertised dlm ntry sebelum ni, ari ni baru kite dapat spend some time nak report pasal kelas kedua sesi 2009 yang baru je berlangsung minggu lepas. Seperti yang dijadualkan kelas kedua sesi 2009 berlangsung pada ari ahad, 24 May 2009. Kelas kali ni, sepatutnye dijadualkan pada bulan 4 tapi disebabkan Dewan Majlis Alor... 

BEADS EMBROIDERY (BE): FAN’s GATHERING

Assalamualaikum semua, Kepada semua peminat BE terutamanya yang berada di Selangor, kite akan berada di KFC Extreme Park, Section 13, Shah Alam pada 1 May 2009 ini jam 12.00 tgh ari. Bersama hubby dan anak2. So, im thinking to have an unformal gathering among the BE fans yg sudi nak join bersama tu jemputlah dtg. Bukan ape, gathering unformal ni bertujuan kalau ade yg sudi2 nak... 

Beaded Hair Accesories: Koleksi MADIHAH(1)

Beaded Hair Accesories: Koleksi MADIHAH(1)
Salam to all.. Sebelum preview latest beading project, meh kite jenguk2 some of the beaded hair accesories yang kite buat sendiri utk koleksi madihah. Bila dah siap aritu, ramai plak yang bertanyekan samada jual ke x. Yang ini buat utk suka2 je.. tapi dah kalau ramai sgt yg tanye, ape salahnye kite masukkan dlm kedai manik kan?! hihiiii… So, inilah hasilnya. Untuk membuatnye... 

BE dan Arwah K.Julie

Camne nak start tulis ni? Tangan terhenti seketika bila melihat tajuk yang baru je kite taip tadi. Airmata bergenang dan ati terasa sebak. Ingatan pada arwah k.julie yang sememangnye berminat dengan BE ni, terus menjelma. Untuk pengetahuan, kite baru je kehilangan teman sepejabat yang rapat dengan kite sejak kite ditukarkan ke bahagian perancangan strategik ni. Masuk 4 tahun bergelumang... 

Beads Embroidery (BE): Sequin Talk!

Beads Embroidery (BE): Sequin Talk!
Assalamualaikum.. Title above refers. So, ape dia ‘sequin’?Sequin adalah sejenis manik yang berbentuk seperti disk yang digunakan dalam rekaan. Sequin sering didapati pelbagai bentuk, jenis, saiz dan color sequins. Kebanyakan sequin digunakan secara meluasnye dalam pakaian, aksesori, beg dan pelbagai jenis aksesori wanita yang lain-lain. Sequin yang terdapat pada masa... 

MIYUKI 15/0 RR ready for ‘ BEADS EMBROIDERY’!

MIYUKI 15/0 RR ready for ' BEADS EMBROIDERY'!
Assalamualaikum & Greetings to all.. Seronoknye bila dpt package aritu. Inilah yang kite nanti2kan. Manik MIYUKI saiz 15/0 Round Rocailles yang sekian lama kite idamkan utk membelinye. Akhirnya sampai jua! Manik2 ni kite beli thro a cousin yang belaja kat sana. Dia la yang bertungkus lumus mencari dan mendapatkannye. Kalau x, ayoo.. setakat beli ciput2 ni sape nak layan.. Ini... 

Announcement: JUALAN PENGHABISAN STOK!

Salam to all Terima kasih kepada semua pembeli dan pengunjung setia senijahitan.com. Bermula dari 19 JANUARY 2009 – 31 JANUARY 2009 akan diadakan JUALAN PENGHABISAN STOK manik-manik MIYUKI seperti yang terdapat dalam galeri manik. Hanya order yang dibuat antara tarikh di atas akan dilayan dengan harga seperti dalam paparan galeri. Harga baru akan bermula dari tarikh 1 FEBRUARI... 

Layman Terms: TRADEMARK, COPYRIGHT & TRADE SECRET

Salam kepada semua.. Kali ni just to share with all ape yang dikatekan dengan TRADEMARK, COPYRIGHT dan TRADE SECRET dalam bahasa yang lebih mudah difahami. Tujuan kite memberi info ni sekadar nak berkongsi maklumat dan pemahaman agar apa jua harta intelektual (Intellectual Property -IP) yang kite telah develop, kite simpan akan terpelihara dan tidak disalah gunakan orang. Selain... 

Alhamdulillah..Micheal Jackson is a Muslim!

Assalamualaikum Praise be to Allah – The All Mighty. Im happy today. Happy to hear my favourite singer – Micheal Jackson has made the right decision. He’d converted to Islam! (Read full story -http://ibnlive.in.com/news/michael-jackson-converts-to-islam/78674-8.html) The news stopped all speculation, gossips as well as comments being made relating the above issue.... 

Eid al-Adha (Festival of Sacrifice)

Assalamu’alaikum to all.. Eid al-Adha or the Festival of Sacrifice is a religious festival celebrated by Muslims worldwide in commemoration of the willingness of Prophet Ibrahim to sacrifice his son as an act of obedience to Allah, The All Mighty. The festival annually falls on the 10th day of the month of Zulhijjah, the 12th month of the lunar Islamic calender. The festivities... 
Tags:

MISS DISNEY PAGEANT 2008: MADIHAH’s AUDITION

MISS DISNEY PAGEANT 2008: MADIHAH's AUDITION
Salam to all, Agak lama jugak mendiamkan diri. Sejak dari awal November bz dengan group’s business plan. Kene buat planning straight for 2 years, 2009-2010. So, xleh lari. Itupun, kadang-kadang bila boss panggil discussion, kite buat muka toya je, sebb x larat nak join – discussionnye sometimes took more than 3-4 hours after 5pm. Tensen jugak! Back to tajuk utama yg... 
Tags:

Info: Sharing Corner

Dear All A new page was developed and i named it as “SHARING CORNER” dedicated to all supporters/ fans in BE. The page was developed with mission to inculcate the knowledge sharing in BE fans, beaders, newbies, gurus and as well as leaders. With this, it will spur the growth of beaders and the knowledge will be shared, transferred to younger generation with passion. Please... 

Kes Pecah Rumah Pulak!

Dear all SLAMAT ARI RAYA to all.. lom terlambat lagi kan? ape lagi nak cakap, cuma nak meluahkan perasaan hampa yg ter’amat’ sgt coz i’d lost most of the data On BE. Sebb, pencuri masuk rumah, angkut laptop, modem, tabung syiling anak2.. nasib brg2 yg besa dia x angkut. agaknye sebb itu yg cepat dan ringan untuk dibawa, kan?! nak menyumpah, dah tak tersumpah..... 
Tags:

New Books from My Sifu

New Books from My Sifu
Dear BE fans/ beaders.. Assalamualaikum, Setelah sekian lama x contact sifu, on last 2 week i sent her an email after i received a new email about her newly published book – “BEADS, CRYSTAL & THREAD EMBROIDERY (SULAMAN MANIK, KRISTAL & BENANG). Just look at the front cover, terpegun mate memandang. Dlm hati directly terus terdetik, “Cantik! I must have... 

Announcement: New Cotton Fabric On d Move!

Morning to all W/pun x start posa lagi tp dah mate xleh tido, nak buat camne, so kite pun update ape yg patut. Ini tempelan iklan utk announcement je.. kepada yg berminat yea.. Ni corak kainnye (harap maaf kale kurang memuaskan). Nampak kale dlm post ni base color fabric tu itam tp sebenarnya is actually dark blue. Bunge ros tu kale pinkish. Kepada yg berminat nak beli kain, sorry... 

Kes Pecah Kete!!!

Salam semua, Minggu ni minggu yg paling banyak rintangan, banyak tol ujian dr DIA. Dah le aritu, anak2 demam, pastu diri sndiri lak demam. Tambah lak dpt berita kene beku promotion utk taun ni, ye le cost cutting lah katekan, aiiii… abis demam baru nak spare time ngan anak2 sepanjang cuti skolah ni, kene uji lak ngan kes pecah kete. Apalagi, tepuk dahi urut dada le jawapnye!... 

PEMBERITAHUAN: MASALAH TEKNIKAL

Dear all, Kepada BE fans yg tidak dpt masuk atau view the entries/ comments posted ealier, harap bersabar. Pihak ‘admin’ sedang berusaha utk memperbaiki ape jua masalah teknikal yg melanda. Walaubagaimanapun, email2 kepada subcribers tetap akan diteruskan tanpa masalah. Insya allah … Harap Maklum  Read More →

Tergendala – TIKAM 1: Jahitan Karipap

Tergendala - TIKAM 1: Jahitan Karipap
Assalamualaikum.. Sorry la semua yea.. niat di hati nak start ajar seni tikam menikam leher baju kurung. Ye la, kan dah abis part aja amik measurement. So, kene sambung bab tikam menikam lak.. utk bahagian baju le.. Pasni, baru bole tunjuk kain.. Tapi, apekan daya. Tergendala kejap.. sebb DEMAM. Anak kecik – si Talhah demam, maknya pun demam. Nasib le si bapak ngan si kakak... 

Blog Senijahitan Siap DiUpgrade

Salam sejahtera pembaca sekelian. Syukur Alhamdulillah akhirnya siap juga blog ini diupgrade kepada versi wordpress terkini iaitu versi 2.6. Hampir satu jam setengah saya menyiapkan proses upgrade ini tanpa sebarang masalah yang kritikal. Emm…bagaimana dengan anda yang menggunakan sistem wordpress untuk blog anda. Dah upgrade ke? Maybe dah kot saya jer yang baru nak upgrade... 

WANTED: MOMS & KIDS @ COTTON FANS

Assalamu’alaikum Kepada beaders/ surffers/ BE fans/ senijahitan fans/ cotton fans/ all COTTON RAYA ’08 on SALE Just to announce sekali lagi, kepada sesiapa yg berminat untuk mendapatkan baju kurung cotton utk dipakai dan digayakan (mainly show off la kan ) boleh dapatkan corak pilihan & size anda di menu page yg tertera diatas. Aneka corak disediakan sebagai perambang... 

Excerpts from My Sifu

Salam to all beaders & beading fans.. Just to share some excerpts from My SIFU - a former beauty queen (first runner up in the Miss Malaysia Central 1987 pageant). “There is magic to be  Read More →

Project Raya 2008: Baju Kurung Cotton

Assalamua’laikum Agak lama tak masuk blog. Cerita nya banyak nak tulis tapi tak sempat nak kongsi bersama. 2 minggu ni mmg sibuk kat off sebb tgh buat Mid Term Review 2008 for group performance. balik pun dah mlm..sian anak2. Lama tak dpt bermesra ngan ibunya. Ape nak buat, dah kerjaaaaa… kene le si hubby memahami.. tapi kadang kala tu ade gak time bermasam muka..biasalah... 

Rekaan WS & Jelujur – Sample from Beaders

Assalamualaikum.. Nak tgk lagi sample2 rekaan dr WS dan Jelujur? Tak cukup lagi bole le masuk kat miss beutynthebeads nye fotopages. Antara samplenye – SERI SUTRA. Miss beuty kite from my personal point of view, she likes to used teknik jelujur dan dengan kreativitynye, dia ubah dari menggunakan manik kepada penggunaan mutiara dan sebagainye. W/pun simple tapi glamer gitus..... 

Latest News

dear all, assalamualaikum.. sorry dah lama tak dpt nak update blog. Network kat ofis dah blocked semua kemasukan blog. so tak dpt le nak view blog kite dan blog2 beaders yg lain. ..hampa tol.. actually kite dah siapkan gamba2 antara rekaan yg dpt kite cipta hasil dr teknik labuci bersayap. tapi sedih laa.. tak dpt nak uploadkan dulu.. sebb connection kat rumah manjang putus2, laptop... 
Tags:

sulaman lagi

Salam semua Agak lama tak amsuk blog..busy dengan kerja. As usual walaupun busy kene jengah jugak blog ni walaupun tak se aktif rakan2 bloggers yg lain spt cheq-sue etc. The latest project – beading for my friend – Aiza. Sempena birthday dia, org lain kasi adiah, kite kasi je le skill sulam menyulam ni ke dia. Sulam atas baju maxi nye. since the color of the baju is... 
Tags:

Innovation Towards Sociatel Well Being and Wealth Creation!

dear all.. assalamualaikum dan salam sejahtera.. lamanye kite tak dpt nak update blog..bukan tak nak tapi kerja tak mengizinkan..seronok bila ade lawan2 seperjuangan yg nak jugak..sudi jugak jengah kitenye blog yg tak seberapa ni..utk bonsaiku dan angah..sorry le ek kalau suddenly time mail ke dah kene dispamkan..setting dlm blog kite ni tak betul lagi..ye le budak baru belajar…sorry..anyway... 
Tags:

Sambungan Sejarah

ok la..dah lama sgt berenti..kepada yg kasi komen..time kasih. gamba2 lain pasni akan kite try uploadkan kasi clear.. hopefully d support tak kan hilang..tq..tq.. cite pasal sejarah , kite sambung skit. pada tahun 1100, bijik manik yg lebih kenit di jahitkan pada kebanyakan item untuk aktiviti keagamaan. Bermula dari tahun 1200 sehingga 1300, manik2 mula disulam pada pakaian. Sejak... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.