You are here: Home // Rekaan

beads embroidery: arch

beads embroidery: arch
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Assalamualaikum & salam 1Malaysia, Its... 

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower
As salam & salam sejahtera to all senijahitan.com fans.. Dari sehari ke sehari, dari sekadar 100 peminat sehingga kini 7122 orang, terima kasih tak terhingga kepada yang masih sudi dan setia mengikuti blog kami walaupun kadang2 terperam lama dan hampir2 bersarang labah2 tebal..huhuu. Oleh sebb sokongan yang berterusan ini, pihak senijahitan.com dalam proses melancarkan terbitan... 

Beads Embroidery: Eid ul Fitri Motif Collection FY2011

Beads Embroidery: Eid ul Fitri Motif Collection FY2011
As salam dan sala sejahtera.. Macam mana nak menghasilkan lakaran yg cukup kreatif dan memberikan impak kepada rekaan kite? For me, sometimes berkerut2 dahi sampai kepala nk pecah memikrkan ape design terbaru atau lain dari yang lain yg bakal diapplykan keatas fabrik. Adoi..kadang2 kering idea..kadang2 sampai mencurah2 idea sampai x cukup2 kertas nk lakarkan atau lukiskan dan kemudian... 

Sulaman Manik Labuci: Pelancaran E-Book ke 2 – Kompilasi Lakaran Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Pelancaran E-Book ke 2 - Kompilasi Lakaran Rekaan
As salam & salam sejahtera kepada semua.. Sejak 2 menjak ni agak sibuk dengan kerja2 kat office. Mendiam diri bukan tanda mengalah atau menarik diri, cuma dalam masa yg sama kite sibuk sikit dengan penulisan buku digital yg telah sekian lama diperam. Akhirnya, alhamdulillah..dapat juga kite habiskan penulisan. As what kite pernah mentioned pada n3 sebelum ni, to be a knowledgeable... 

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview
As salam & Salam Eid ul Fitr.. Rasanye masih x terlambat untuk pihak senijahitan.com mengucapkan salam lebaran kepada semua peminat dunia seni sulaman manik labuci, kan. Bukan x nak ucap sebelum raya, masa x mengizinkan. malahan diuji plak dgn masalah teknikal. Ada yang ‘suka’ menghantar malware bukan2..hacked??? Tapi, alhamdulillah.. semuu dh kembali pulih. Terpaksa... 

Sidetrack Beads Embroidery: Pre Launch of New e-Book Entitled “Figure Drawing Templates: For Fashion Design”igure:

Sidetrack Beads Embroidery: Pre Launch of New e-Book Entitled
Dear fans of senijahitan.com & fashion followers, students, artist, designers and any designers to be out there.. Nantikan pelancaran sebenar buku digital bertajuk “FIGURE DRAWING TEMPLATES FOR FASHION DESIGN” dalam tempoh terdekat. Details kandungan buku ini: 1. Template postur susuk tubuh wanita – 80 mukasurat penuh 2. Template postur susuk tubuh lelaki –... 

Beads Embroidery: Pattern Sketches (Raya Collection)

As salam & salam sejahtera, Arini during lunch hour, rasa malas nak keluar..so what i did is trying to finish up sketches utk raya collection. Theme – biasalah, a mix of flora & fauna. So, design yg dibuat ni adalah utk semua jenis baju kurung, atau yg berleher bulat.. but some of the design applicable to baju kebaya, blauses & such.. Idea, datang x tentu masa.... 

Beads Embroidery: Class in Kota Bharu, Kelantan Dated 11 June 2011

Beads Embroidery: Class in Kota Bharu, Kelantan Dated 11 June 2011
As salam & greetings to all, Just to share something that i discovered while conducting my beads embroidery class in Kelantan last Saturday. FYI, the class was successfully held with a total of 13 participants coming from all over Kelantan town. Some of them was from Pasir Putih, the town of Kota Bharu itself and there was also k.nik kamisah from Jerteh, Terengganu. We started... 

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011
Alhamdulillah.. we meet again.. As salam dan salam sejahtera to all. As far as im concern, kedua-dua seni kat atas dah lama menapak dan disebarkan secara meluas sejak zaman mak kite anak dara dulu. Dan ape yg menariknye, i’d been taught to apply this both since im in primary. Bergelumang ari2 melihat mak mengajar kaum2 ibu dalam kelas KEMAS atau PERKEP. Macam mane kuah x tumpah... 

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011
As salam & salam sejahtera semua, Its been a while kite x merepotkan al kisah kelas2 yg telah dianjurkan oleh pihak kami. Bukan x nak post n3 tapi kadang2 x sempat. By the time nk post dlm blog, cerita pun dh basi..huhuu.. Tapi, dikesempatan ini, dpt lah kite cerita serba sedikit pasal kelas yg baru je berlangsung semalam, 29 May 2011 di Skudai, Johor. Kelas ni pun same gak... 

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M’sia) di 3J, TV1

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M'sia) di 3J, TV1
As salam and peace upon all the beading fans.. Just to share a small achivement by my lil princess – madihah. Its all started when my husband forced myself to get a break and join the program held/conduct by his fellow members in Exora Owner Clubs Malaysia. Its a convoy. They managed to get some sponsorship from PROTON and a few corporate companies. Alhamdulillah.. So, we... 

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik
As salam dan salam sejahtera sekali lagi, Kali ni kite share sikit ape yg kite tgh buat sepanjang bulan May. Maklum sajelah.. by end of May dah start school holidays. Bila cuti skolah maknanye = kenduri kahwin. So, our family pun x terkecuali. Kali ni merupakan yg penghabisan, adik perempuan. Bak kate org, kalau nk buat majlis tu biarlah elok. Bajet sentiasa diutamakan, biar sederhana... 

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya
As salam..dan salam sejahtera, Disebabkan masalah teknikal yg x dpt dielakkan, blog kami terpaksa beku dan proses migration data ke tempat lain, jadi x sempat nak update any aktivities at all. Pihak senijahitan.com mohon maaf diatas segala kesulitan. Anyway, rasanye x basi sgt lagi. So ape yg kite nk share its a sketches done by my keras tangan while waiting for my chicken wrap... 

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK Birthday Bash, 27 Mac FY2011

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK Birthday Bash, 27 Mac FY2011
As salam to all, Seperti yg semua tahu, majlis perjumpaan PeMANIK (Persatuan Pengusaha & Peminat Seni Sulaman Manik Selangor dan Kuala Lumpur) telah berjaya dijalankan dengan kehadiran seramai  88 org yang terdiri daripada pelbagai peringkat umur wanita dan dari surirumah sehinggalah ke golongan profesional. Kehadiran Pn Zaleha Md Kassim mewakili Bumiputera Designers Association... 

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon
As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat senijahitan.com Kita mohon maaf kalau ade PM, emails yg x terjawap or ter’over’ look. Bukan tak sudi tetapi akdang2 dlm masa sehari beribu email yg masuk. Kite try jawap sebaik dan sesemua yg mungkin. Kepada yg masih menunggu jawapan email or PM tu harap maklum ye. Insya Allah kite akan reply secepat mungkin. Sejak mula... 

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?
As salam to all fans, Selepas 3 bulan mengeramkan baju k.zarina ni, akhirnya on Saturday, 29 Jan 2011 berjaya jua kite anta dan transfer ke tangan dia. Bukannye x abis jahit, cuma masa x mengizinkan kite berjumpa. Too much things to do. Busy dengan handling skolah, ngan keje2 yang rasanye kalau berhenti makin bertimbun! Alhamdulillah.. start from Nov, Dec abis je jait, niat dihati... 

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik – 13 Flora & Fauna (Siri 1)

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik - 13 Flora & Fauna (Siri 1)
As salam semua, as requested. Please refer some of the screen shot yang diambil utk tatapan dan rujukan (as a glimpse) bagaimana isi kandungan DVD ke 2 keluaran pihak senijahitan.com ye.. Antara paparan step2 yang ditunjuk ni hanyalah sebahagian drp keseluruhan DVD.. As mentioned earlier, objektif  keluaran dvd ini adalah untuk memberi idea dalam membentuk rekaan2 yang lebih canggih... 

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010
As salam sisters and all beading fans + members After 2 week of hectic schedule dgn school n such, akhirnya dapat pegang laptop. Usually, im fighting with the kids berebut pakai laptop. Semuanya dh tau click sana sini, kite ni menunggu la turn, x beralah ngan anak nnti, kejap2 dia tanye ‘ BILA NAK SAMPAI TURN ADIK….(sambil wat muka sedey)”, x ke haru? Just wanted... 

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora
As salam & greetings to all, Setelah sekian lama projek kombinasi teknik ni menghadapi pelbagai dugaan dan rintangan, akhirnya ia siap diedit dan dimasukkan ke dalam versi DVD dan VCD. Kat sini kite nak maklumkan video ini akan dikeluarkan dalam versi DVD dan juga VCD. Harganya sudah tentu berbeza. Insya allah, sekiranya tiada halangan ianya akan dimuatkan ke dalam sekeping... 

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan
As salam and greetings to all.. Last n3 kite melihat kepada penggunaan kombinasi pelbagai teknik dalam menghasilkan rekaan bunga2. So, kali ni pulak kite tengok macam mana perbezaan dari segi penggunaan pelbagai bahan (material) dalam menghasilkan rekaan bunga2. As what kite concern selalu sewaktu proses menyulam belum lagi berjalan, kite worried about material ape yg sesuai dan... 

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design
Salam semua.. Berjumpa lagi pada n3yg baru. Sebelum tu, meh kite tengok beberapa soalan favorite yang selalu ditanye semasa kelas “Saya tak kreatif, macam mana nak design?” atau “tangan keras la.., tak tau nak reka corak!” atau “Macam mana saya nak hasilkan rekaan baru?” Jawapan kite selalunya – “Setiap orang kreatif dalam cara yg... 

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon
As salam & salam sejahtera untuk semua, Still dalam demam rekaan crumble lagi. Masih ade customer yg mahukan embelishment made for their baju. Yang kite dapat kali ni its a jubah atau abaya. Tuan punya baju mahukan make over dibuat keatas jubah yg dah sedia ade beading. Jubah ni juga ditampal dgn leather cutting berbentuk bunga dan disulam mesin dengan bentuk floral. Since,... 

Beads Embroidery: Introduction on Chiffon Fabric Flowers

Beads Embroidery: Introduction on Chiffon Fabric Flowers
Salam & greetings to all, As promised, here are some of the handmade fabric flowers which still in the process of editing & uploading. These fabric flowers are: 1. Great accessories for traditional attire eg. baju kurung, kebaya, on wedding dress as well as for kaftans 2. Great decorative items on hair clips, hand bags, shoes, hantaran boxes, pelamin deco etc Lets view some... 

Beads Embroidery: How to Design (Part 3)

Salam to all.. Just to share a very simple video found in youtube while googling for something else. A very quick and very impressive video. Look at the lines, floral drawn etc. The designer used different type of pen for this one drawing. if im not mistaken more than 3 pens! Some more she’s left handed! Enjoy! helen drawdraw http://www.youtube.com/watch?v=Apg01r9n67A&feature=related  Read More →

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)
Salam & greetings to all. In my last n3 about the subject as mentioned above, there are 6 elements which we need to take into consideration in designing. The 6 elements are: 1. Color 2. Line 3. Shape 4. Scale 5. Space Texture 6. Value Do have a visit back on the previous post – Beads Embroidery: How To Design to refresh on the topic. Before we see some of the sketches... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10
As salam & selamat menjalankan ibadah puasa.. semoga kite semua mendapat keberkatanNya. As usual, di bulan puasa ni sebb time is very2 limited, so pihak senijahitan.com terpaksa menunda segala jadual kelas asas & pertengahan ke selepas raya. Insya allah, paling cepat pun kite akan buat pada 3 October 2010, di luar selangor. Tapi, memandangkan ade demand utk kelas crumble... 

Sulaman Manik Labuci: Bridal Collection – Fabric Flower

Sulaman Manik Labuci: Bridal Collection - Fabric Flower
As salam and greetings to all.. Inilah saat yg kite tunggu2 kan. As usual, setiap bulan kite akan peruntukan some money utk beli a few mags dan bahan2 bacaan lain utk the whole family. Sang ayahnye ade koleksi majalah pilihan hati eg. Roda-Roda, PC. Untuk sang anak pompuan, koleksi Enid Blyton, Geronimo Stilton, Sayang Muslim etc. Anak lelaki, si Talhah plak suka sgt mencari buku2... 

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2
As salam to all n happy sahur.. At last, manage to finish a simple design using filigree. I like filigree very much! Will combine with beaded jewellery on next coming design in the making. Lets see the pics! Pic 1.0 The Stuff – montees, gemstones, crsytal Swarovsky & square shape filigree These are the stuff which i chose for k.Hajah. She wants me to embellish her sweater... 

Beads Embroidery: Handmade Fabric Flower & Crochet Flower

Beads Embroidery: Handmade Fabric Flower & Crochet Flower
As salam & greetings.. Some may have not seen the great usage or how wonderful these fabric flowers can do to our attire, as accessories items n such. Actually, u may attached the flower as additional accesorries on your headband, handbags, tote bags, hair clips, pouch, shoes etc. But here are some more flowers which crocheted for any type of embelishment either on fabrics... 

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower
As salam to all and greetings! Lately, im so lazy. Hook up with office work..so stressful, and see this is what happened in the office! Try to run away from all the paper work, and as a result – im cutting some template for my handmade fabric flower! Things u need is.. pic 1.0 My multivit bottle, some unused notes or paper cuts, beads container, a pen & scissors Just used... 

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree
Salam & greetings to all, Terlalu luas definition for creativity. As my my self, how huge, wide, far u want to proceed, its border less. Initiative from your creativity sometimes make u come out with innovation. As an inventor it is necessary u will be an innovator. In term of scope for designing, me myself still exploring and trying to experiment many types of material to... 

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble
Seperti yg berlangsung on 17-18 July lepas, while bawa mak balik kg jenguk rumah, kite amik kesempatan utk buat kelas secara tertutup bagi yg nak belajar asas dan rekaan crumble. Bilangan x menjadi satu kemestian as ini adalah aktiviti sambil menyelam minum air. Janji, niat nk berkongsi ilmu telah dipenuhi.. So, kelas rekaan crumble yg mana kite ade sebut spt dlm posting sebelum... 

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection
salam sejahtera to all senijahitan.com fan’s/followers n such. Betapa kritikalnya nk baik dr selsema dan demam. Ingatkan demamnya boleh habis dlm tempoh 2 ari, But im wrong! So pelan2 jait akhirnya sempat juga siap. So inilah hasilnya. Just a simple highlight seperti yang diminta oleh pemilik baju – K.ayu. pic 1.0 Bahagian hujung tangan – kombinasi teknik selang-seli... 

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)
Kraf lama yang tetiba terlintas di fikiran! Salam to all, Ni semua kes si madihah, my lovely daughther – menunjukkan bintang2 yang dibuat pakai kertas? Ingat x? Dulu suatu ketika, zaman cite/drama korea/hong kong melanda, semua org sibuk buat ‘the lucky stars”, burung jenjang – the dream cather.. tu yg suddenly terpanggil untuk mengimbas kraf2 yang sempoi... 

Beads Embroidery: Design & Color

Beads Embroidery: Design & Color
Assalamualaikum dan salam sejahtera to all, Sekali lagi, kite jumpa utk n3 kali ni. Last post, i’d talked about the theoritical part in designing. All info was based from my 9 years of observation and what i’d discovered trough my learning period. To verify further on what i’d learned, i managed to hook up on a week  designing course. Designing course ni kite... 

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010
As salam & greetings to all, Bulan May dah berlalu, x lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelang tiba. Bagi peminat sulaman manik dan labuci, yang mane x bole x ber’bling bling’ dah mula start meneyrahkan baju2 kepada beaders pilihan hati. Pelbagai requirement diteliti terlebih dahulu dan cuba dipenuhi 100% agar kepuasan dicapai oleh kedua pihak. As for my self, kite... 

Sulaman Manik Labuci: CRUMBLE DESIGN (Update Pt 2)

Sulaman Manik Labuci: CRUMBLE DESIGN (Update Pt 2)
As salam & salam sejahtera, Since malam tadi ingat nk update the final touch for the CRUMBLE design, tapi hajat x berkesampaian. Batuk & flu x ingat dunia punye, sampai rasa nk terkencing2 dibuatnya. Tido pun x dapat. Last2 tertido sendiri. Pagi tadi, x tahannye pasal terpaksalah pegi jumpa Dr Amelia – Our family Dr. Dah lama x sakit teruk camni. Mmg badan fight back... 

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design
As salam & greetings to all, Sejak dimulakan oleh k.umi design Crumble ni, makin ramai yang tertarik dengan kombinasi manik2 dan outputnya. Credits to K.Umi. Tambahan pula ianya menjadi ikutan dan makin ramai yg suka akan design ni dan mula menjahit samada atas baju sendiri ataupun pelanggan. Sejak kemunculan FB, design CRUMBLE ni dipopularkan semula oleh rakan beaders yg lain,... 

SULAMAN MANIK & BENANG: REKAAN UTK MADIHAH

SULAMAN MANIK & BENANG: REKAAN UTK MADIHAH
As salam semua, Last monday, just in a sudden, teringin nak buat sulam benang. Benang ade, jarum ade, kain kosong pun ade. So, mulalah tangan gatal capai ape yang patut. Cari ram dlm galeri a.k.a stor. At last! Bila dah jumpa excited. Coz it ahs been quite some time x buat sulama benang ni. Mulalah letak kain atas ram. Sambil2 tengok AXN, bersemangat. Campak kejap baju2 customer.... 

Beads Embroidery: Latest Bead Work Done – April 2010

Beads Embroidery: Latest Bead Work Done - April 2010
Dearest all, Just to share some beads embelsihment done for Sis Dah from Shah Alam. She requested for a simple design with sequin flower bowl as one of the key material (along with MIYUKI 11/0 2 cut hex, 11/0 RR, Flat 4mm transparent sequin and 4mm glass pearls). She wanted a design which swirl up with different length and yet not too high, just a few inches. The color must highlight... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.