You are here: Home // Teknik Sulaman Manik

beads embroidery: arch

beads embroidery: arch
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Assalamualaikum & salam 1Malaysia, Its... 

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower
As salam & salam sejahtera to all senijahitan.com fans.. Dari sehari ke sehari, dari sekadar 100 peminat sehingga kini 7122 orang, terima kasih tak terhingga kepada yang masih sudi dan setia mengikuti blog kami walaupun kadang2 terperam lama dan hampir2 bersarang labah2 tebal..huhuu. Oleh sebb sokongan yang berterusan ini, pihak senijahitan.com dalam proses melancarkan terbitan... 

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview
As salam & Salam Eid ul Fitr.. Rasanye masih x terlambat untuk pihak senijahitan.com mengucapkan salam lebaran kepada semua peminat dunia seni sulaman manik labuci, kan. Bukan x nak ucap sebelum raya, masa x mengizinkan. malahan diuji plak dgn masalah teknikal. Ada yang ‘suka’ menghantar malware bukan2..hacked??? Tapi, alhamdulillah.. semuu dh kembali pulih. Terpaksa... 

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011
As salam & salam sejahtera semua, Its been a while kite x merepotkan al kisah kelas2 yg telah dianjurkan oleh pihak kami. Bukan x nak post n3 tapi kadang2 x sempat. By the time nk post dlm blog, cerita pun dh basi..huhuu.. Tapi, dikesempatan ini, dpt lah kite cerita serba sedikit pasal kelas yg baru je berlangsung semalam, 29 May 2011 di Skudai, Johor. Kelas ni pun same gak... 

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M’sia) di 3J, TV1

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M'sia) di 3J, TV1
As salam and peace upon all the beading fans.. Just to share a small achivement by my lil princess – madihah. Its all started when my husband forced myself to get a break and join the program held/conduct by his fellow members in Exora Owner Clubs Malaysia. Its a convoy. They managed to get some sponsorship from PROTON and a few corporate companies. Alhamdulillah.. So, we... 

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik
As salam dan salam sejahtera sekali lagi, Kali ni kite share sikit ape yg kite tgh buat sepanjang bulan May. Maklum sajelah.. by end of May dah start school holidays. Bila cuti skolah maknanye = kenduri kahwin. So, our family pun x terkecuali. Kali ni merupakan yg penghabisan, adik perempuan. Bak kate org, kalau nk buat majlis tu biarlah elok. Bajet sentiasa diutamakan, biar sederhana... 

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?
As salam to all fans, Selepas 3 bulan mengeramkan baju k.zarina ni, akhirnya on Saturday, 29 Jan 2011 berjaya jua kite anta dan transfer ke tangan dia. Bukannye x abis jahit, cuma masa x mengizinkan kite berjumpa. Too much things to do. Busy dengan handling skolah, ngan keje2 yang rasanye kalau berhenti makin bertimbun! Alhamdulillah.. start from Nov, Dec abis je jait, niat dihati... 

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik – 13 Flora & Fauna (Siri 1)

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik - 13 Flora & Fauna (Siri 1)
As salam semua, as requested. Please refer some of the screen shot yang diambil utk tatapan dan rujukan (as a glimpse) bagaimana isi kandungan DVD ke 2 keluaran pihak senijahitan.com ye.. Antara paparan step2 yang ditunjuk ni hanyalah sebahagian drp keseluruhan DVD.. As mentioned earlier, objektif  keluaran dvd ini adalah untuk memberi idea dalam membentuk rekaan2 yang lebih canggih... 

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010
As salam sisters and all beading fans + members After 2 week of hectic schedule dgn school n such, akhirnya dapat pegang laptop. Usually, im fighting with the kids berebut pakai laptop. Semuanya dh tau click sana sini, kite ni menunggu la turn, x beralah ngan anak nnti, kejap2 dia tanye ‘ BILA NAK SAMPAI TURN ADIK….(sambil wat muka sedey)”, x ke haru? Just wanted... 

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora

Beads Embroidery SOFT LAUNCH: Kombinasi Teknik Asas Membentuk Rekaan Flora
As salam & greetings to all, Setelah sekian lama projek kombinasi teknik ni menghadapi pelbagai dugaan dan rintangan, akhirnya ia siap diedit dan dimasukkan ke dalam versi DVD dan VCD. Kat sini kite nak maklumkan video ini akan dikeluarkan dalam versi DVD dan juga VCD. Harganya sudah tentu berbeza. Insya allah, sekiranya tiada halangan ianya akan dimuatkan ke dalam sekeping... 

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design
Salam semua.. Berjumpa lagi pada n3yg baru. Sebelum tu, meh kite tengok beberapa soalan favorite yang selalu ditanye semasa kelas “Saya tak kreatif, macam mana nak design?” atau “tangan keras la.., tak tau nak reka corak!” atau “Macam mana saya nak hasilkan rekaan baru?” Jawapan kite selalunya – “Setiap orang kreatif dalam cara yg... 

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon
As salam & salam sejahtera untuk semua, Still dalam demam rekaan crumble lagi. Masih ade customer yg mahukan embelishment made for their baju. Yang kite dapat kali ni its a jubah atau abaya. Tuan punya baju mahukan make over dibuat keatas jubah yg dah sedia ade beading. Jubah ni juga ditampal dgn leather cutting berbentuk bunga dan disulam mesin dengan bentuk floral. Since,... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10
As salam & selamat menjalankan ibadah puasa.. semoga kite semua mendapat keberkatanNya. As usual, di bulan puasa ni sebb time is very2 limited, so pihak senijahitan.com terpaksa menunda segala jadual kelas asas & pertengahan ke selepas raya. Insya allah, paling cepat pun kite akan buat pada 3 October 2010, di luar selangor. Tapi, memandangkan ade demand utk kelas crumble... 

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower
As salam to all and greetings! Lately, im so lazy. Hook up with office work..so stressful, and see this is what happened in the office! Try to run away from all the paper work, and as a result – im cutting some template for my handmade fabric flower! Things u need is.. pic 1.0 My multivit bottle, some unused notes or paper cuts, beads container, a pen & scissors Just used... 

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree
Salam & greetings to all, Terlalu luas definition for creativity. As my my self, how huge, wide, far u want to proceed, its border less. Initiative from your creativity sometimes make u come out with innovation. As an inventor it is necessary u will be an innovator. In term of scope for designing, me myself still exploring and trying to experiment many types of material to... 

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble
Seperti yg berlangsung on 17-18 July lepas, while bawa mak balik kg jenguk rumah, kite amik kesempatan utk buat kelas secara tertutup bagi yg nak belajar asas dan rekaan crumble. Bilangan x menjadi satu kemestian as ini adalah aktiviti sambil menyelam minum air. Janji, niat nk berkongsi ilmu telah dipenuhi.. So, kelas rekaan crumble yg mana kite ade sebut spt dlm posting sebelum... 

Sulaman Manik Labuci: Cobaan 3D

Sulaman Manik Labuci: Cobaan 3D
Apakah yang dikatekan sebagai sulaman 3D? what is 3d beading? Salam to all.. Just a Q throw out to me, and i did some search on the net. From my understanding and personal view, whatever stiches or embroidery look alive and stands out from the surface, we can call it as “3D beading” and most of the applications + implementations are towards beads jewellery’s making. U... 

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)
Kraf lama yang tetiba terlintas di fikiran! Salam to all, Ni semua kes si madihah, my lovely daughther – menunjukkan bintang2 yang dibuat pakai kertas? Ingat x? Dulu suatu ketika, zaman cite/drama korea/hong kong melanda, semua org sibuk buat ‘the lucky stars”, burung jenjang – the dream cather.. tu yg suddenly terpanggil untuk mengimbas kraf2 yang sempoi... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1
As salam semua.. Firstly, mohon kemaafan kpd yg ade text, call, pm or email kite pada tarikh kat atas coz ade yg dapat kite terima dan ade yg x. Roaming sometimes dapat, dan kadang2 tetiba je senyap. Hubby pun x dpt nk reach out. But anyway, kite dah try to answer all. Sekiranya masih ade yg tertinggal, pls sms or email me back ye.. Tanggal 26 June yang lepas, kami berempat (mak,... 

SULAMAN MANIK & BENANG: REKAAN UTK MADIHAH

SULAMAN MANIK & BENANG: REKAAN UTK MADIHAH
As salam semua, Last monday, just in a sudden, teringin nak buat sulam benang. Benang ade, jarum ade, kain kosong pun ade. So, mulalah tangan gatal capai ape yang patut. Cari ram dlm galeri a.k.a stor. At last! Bila dah jumpa excited. Coz it ahs been quite some time x buat sulama benang ni. Mulalah letak kain atas ram. Sambil2 tengok AXN, bersemangat. Campak kejap baju2 customer.... 

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin - Sequin Flower Bowl
As salam & salam sejahtera, Masih ramai lagi yg bertanye bagaimana menyulam bunga dari sequin. Cerita kali ni, pernah kite post dlm n3 di kedaimanik tapi mungkin ramai yg x perasan coz masa dlm versi yg lama. Kini, bila kedaimanik dah diupgrade, so n3 nye ilang. Sehubungan dengan pertanyaan bunga sequin ni lagi, kite pastekan cara2 nak menyulamnye dengan mengubah penggunaan... 

Sulaman Manik & Labuci: Susulan DVD – Hasil Gabungan Teknik

As salam & salam sejahtera semua, Sejak pelancaran dvd 20 teknik sulaman manik dan labuci, sambutannya sungguh x disangka. Dengan itu, kite amat berterima kasih kepada yg memberi support berterusan kepada senijahitan.com. Insya allah, selagi masih ade kekuatan, kite akan bersama2 belajar dan saling berkongsi apa jua ilmu BE. Kepada yg belum membeli dan berminat untuk membeli,... 

Sulaman Manik & Labuci: WIP Selendang & Batik Crepe

Sulaman Manik & Labuci: WIP Selendang & Batik Crepe
As salam & salam sejahtera, N3 kali ni kite tgk camne kerja2 menyulam manik pada selendang dan kombinasi teknik2 yang menbentuk rekaan penuh. Kerja-kerja sulaman pd selendang terpulang pada beader tersebut bagaimana rekaan dibuat ke atas selendang. Untuk menjahit selendang, bahan utama adalah fabrik yang bakal kite pilih. Untuk selendang, seeloknya terdiri dari kain yg lembut... 

Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen)

Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen)
As salam & greetings to all, Lately masih spt biasa, bz ngan keje ofis sampai kene perli ngan office mate x sempat update blog. Ok, kite mengaku ye! i’d been lil bit ignorance towards my blog but still masih di dalam hati. Thanks to those yg masih lagi support this blog. Orait, since cerita kelas on the spot kat IOI Boulevard dipaparkan, ramai yg bertanye macam mana nak... 

SULAMAN MANIK: UPDATE ON LATEST BEADS EMBROIDERY ACTIVITIES

SULAMAN MANIK: UPDATE ON LATEST BEADS EMBROIDERY ACTIVITIES
As salam & selamat sejahtera, Lama x dpt nak update coz bz ngan keje2 ofis – submission of RMK10 document, performance monitoring lagi, sampai bdan rasa sakit2. Minggu ni baru start dapat balik awal dan tido lena. Kalau x mahu tido ntah kemane, makan pulak makin banyak. Tu yg buat badan makin sedap je naik ni.. Tanpa membuang masa, lets see latest beadwork done utk k.rosmi.... 

Sulaman Manik Labuci: Cara Melekatkan Hot Fix Stone (HFS)

Sulaman Manik Labuci: Cara Melekatkan Hot Fix Stone (HFS)
Assalamualaikum & salam sejahtera to all, Last n3 kite dah tengok samples on penggunaan HFS pada tudung. So kali ni kite tgk in detail cara nak melekatkan pulak. HFS ade pelbagai jenis dan pelbagai bentuk. Terpulang pada citarasa dan rekaan masing2. Untuk mengetahui samada HFS itu jenis kualiti tinggi atau tidak, satu cara dengan melihat bhgn belakangnye. Kalau belakangnye kale... 

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)
assalamualaikum n slamat sejahtera, N3 kali ni kite tgk pada pemilihan mutiara ke atas baju kebaya Najwa. Fabrik ala baldu milik Najwa ni mmg cantik. Sampai masa kite menyulam mutiara n manik kat atas baju ni, mak kite asyik belek je kainnye. Lawa katenye. Since Najwa orgnye tinggi lampai dan putih, sekitar 20an, then kite pilih japanese glass pearl kale2 yg lil bit striking tapi... 

Kelas Tertutup Sulaman Manik & Labuci: Wangsa Maju (28/06/09)

Kelas Tertutup Sulaman Manik & Labuci: Wangsa Maju (28/06/09)
Salam to all, Baru dapat nak berkongsi cite kelas tertutup ni. Actually utk kelas kat KL, kite x dpt nak open to all. So hanye kepada yg bertanye aritu je dan kebetulan pula ade tempatnye – thank you to my host, Aunty Anom. She’s being really great and keen in learning BE! For info, aunty anom ni creative dalam seni cat atas gelas. Kalau zura, zila dan k.hana (the student... 

ANNOUNCEMENT: KARNIVAL WANITA PUCHONG

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA TO ALL, KAMI AKAN BERADA DI KARNIVAL WANITA PUCHONG, BT 14, PADA: TARIKH : 5 JULAI 2009 (AHAD) MASA : 9.00 am – 5.30 pm TEMPAT : DEWAN SERBAGUNA MPSJ BATU 14, PUCHONG AKTIVITI SENIJAHITAN.COM: BELAJAR TEKNIK2 BE “ON THE SPOT” DENGAN KADAR BAYARAN DARI SERENDAH RM 5 JUALAN MANIK2 MIYUKI, PELBAGAI LABUCI,... 

OUTPUT: KELAS ADVANCE SULAMAN MANIK DI MASJID TANAH, MELAKA

OUTPUT: KELAS ADVANCE SULAMAN MANIK DI MASJID TANAH, MELAKA
Assalamualaikum to all, Just to share on the advance class held on last Sunday. For Ifa yang x dpt hadir sebb kursus dan K.Ani, insya allah next time bila kite balik kg bole calling2 n gather ye. Actually, kelas ni was not totally dlm jadual. Ia nye dijalankan atas permintaan dan secara langsung amik kesempatan kite balik kg.  bak kate org, sambil menyelam minum air lah kan. Bagi... 

Output from BE fans: Ckin’s Beadwork

Output from BE fans: Ckin's Beadwork
Assalamualaikum to all BE fans, Syukur kite ke hadrat Allah coz what i’v been fighting had been paid off! Ramai yg mengirim email appreciation saying that rezeki yg diaorg dpt dr side income beading ni. X lari juga ckin yang baru je berumah tangga dan menjadi suri rumah. As what written dlm blog nye, ckin telah memanfaatkan pelajaran dan cth2 dr blog kite ni utk develop and... 

Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem

Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem
 Assalamualaikum & Salam Sejahtera to all, Sori la, lately bz skit ngan keje2 kat ofis. Ni big boss dah pegi Denmark & Finland. She’s only be back after next week. So, sebelum dia pegi tu kene le settlekan ape yg patut. Ni kira lega le skit. Tinggal nak pegi attend ape2 seminar yg patut, settlekan internal tasks je yg tinggal. Bila dah start utk RMK 10 Planning, then... 

Sulaman Manik: How to Sew A Bugle Beads

Sulaman Manik: How to Sew A Bugle Beads
Assalamualaikum.. Firstly, thank you for the continuous support given to this blog. The feedbacks are so great! and yet, im not going to give up easily eventhough im quite tied up wit so many stuff back in d office. Finish with the stimulus package 2. Now, back to BE. At last, i manage to give some focus on BE again. Ade ramai yg tertanye2 camne nak lekatkan manik begol @buggle... 

Aksesori: Sepit Rambut Bermanik

Aksesori: Sepit Rambut Bermanik
Assalamualaikum, Kali ni masih lagi dalam skop ‘beading’ tapi lebih kepada aksesori rambut utk budak2. Kite mmg suka aksesori yang bermanik2 ni. Kalau pegi kat kedai aksesori BONITA, sepit rambut yang ditatahi manik dan stone biasa je dah berharga dalam range RM 9.90 – RM 19.90. Kira mahal la. Kalau buat sendiri rasa lebih puas sebb dari kerja tangan sendirikan.... 

Kelas Sulaman Manik & Labuci 2009(1)

Kelas Sulaman Manik & Labuci 2009(1)
Assalamualaikum semua.. Lately bz skit ngan keje2 kat ofis, jadi x dpt nak luangkan masa sgt utk penulisan pelajaran percuma dan update anything on blog. So, kepada yg dah subcribed tu jgn risau. Pelajaran percuma masih lagi diteruskan cuma lepas ni mungkin akan di ubah skit formatnye. Kalau sekarang, email2 akan dihantar oleh sistem tapi untuk peningkatan perkhidmatan pelajaran... 

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN
Salam to all.. Agak lama jugak kite x tunjukkan contoh2 rekaan kan? Ramai yang minta dan nak kite kirimkan sepenuhnya. Bukan x nak kirimkan tapi x berkesempatan lagi. So, untuk pre-tayang antara some of the contoh yang tgh kite work on (W.I.P) bolehlah refer kat gamba2 di bawah ni.. moga2 ianya merangsang daya kreativiti masing2 dengan lebih bagus lagi.. Kali ni, kite nak tunjukkan... 

SKILL XCHANGE: BE vs BJ (BEADED JEWELLERY)

SKILL XCHANGE: BE vs BJ (BEADED JEWELLERY)
Assalamualaikum to all, Sorry le lambat skit berita2 sensasi hasil kerja tgn minggu ni. Sekarang ni tgh dalam proses mengemaskinikan gamba2 manik2 MIYUKI terbaru. Bila tgh buat ni baru lahh perasaan.. dah perasan barulah mengeluh sndiri! Mengeluh tu bukan tanda x suka. tapi.. penat lah skit kan? penipu lah kalau kate x penat.. Sejak dr dulu lagi kite mmg favor sgt2 lah kerja2 yg... 

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI
Assalamu’alaikum dan salam sejahtera As promised dari post yg lepas, kali ni kite tunjukkan camne nak jait pintalan. B4 that, the truth is kite x pernha pun belaja camne nak jait pintalan ni. Coz ape yg kite belaja dr sifu kite – Pn RJ, pintalan ni xde plak dlm silibus semasa kite attend kelas dia tu. Tapi, kite terjait secara x diduga. Mula2 ingat betul dah jahitan... 

Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon

Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon
Assalamualaikum dan salam sejahtera to all Lama kite x update kat sini. Kepada yang sudi untuk download ebook PERCUMA – TEKNIK ASAS SENI SULAMAN MANIK DAN LABUCI, kite ucapkan teriam kasih dan tahniah. Welcome to the world of Sulaman Manik. Ramai yang bertanye bape harga ebook ni. Kepada yang bertanye tu, actually buku digital ni bukan untuk dijual. Ianya sekadar perkongsian... 

Beaded Purse: Contoh Sequin Flower Bowl

Beaded Purse: Contoh Sequin Flower Bowl
Salam and greeting to all.. Masih terasa lagi, sambutan Hari Raya Korban. Tahun ni kite x balik raya. Semua beraya di Shah Alam.  Nak jalan Cuti-cuti Malaysia ke Langkawi (k.habsah dah offer lodging, insya allah ye kak..) pun x sempat lagi. Ramai yang bertanye samada dah stop pelajaran free ke? Sorry le semua ye.. lately mmg bz sangat ngan keje2 kat ofis. Itupun bila boss panggil... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.