You are here: Home // Tips

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & Salam Eid ul Fitr.. Rasanye... 

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011
Alhamdulillah.. we meet again.. As salam dan salam sejahtera to all. As far as im concern, kedua-dua seni kat atas dah lama menapak dan disebarkan secara meluas sejak zaman mak kite anak dara dulu. Dan ape yg menariknye, i’d been taught to apply this both since im in primary. Bergelumang ari2 melihat mak mengajar kaum2 ibu dalam kelas KEMAS atau PERKEP. Macam mane kuah x tumpah... 

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011
As salam & salam sejahtera semua, Its been a while kite x merepotkan al kisah kelas2 yg telah dianjurkan oleh pihak kami. Bukan x nak post n3 tapi kadang2 x sempat. By the time nk post dlm blog, cerita pun dh basi..huhuu.. Tapi, dikesempatan ini, dpt lah kite cerita serba sedikit pasal kelas yg baru je berlangsung semalam, 29 May 2011 di Skudai, Johor. Kelas ni pun same gak... 

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik
As salam dan salam sejahtera sekali lagi, Kali ni kite share sikit ape yg kite tgh buat sepanjang bulan May. Maklum sajelah.. by end of May dah start school holidays. Bila cuti skolah maknanye = kenduri kahwin. So, our family pun x terkecuali. Kali ni merupakan yg penghabisan, adik perempuan. Bak kate org, kalau nk buat majlis tu biarlah elok. Bajet sentiasa diutamakan, biar sederhana... 

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya
As salam..dan salam sejahtera, Disebabkan masalah teknikal yg x dpt dielakkan, blog kami terpaksa beku dan proses migration data ke tempat lain, jadi x sempat nak update any aktivities at all. Pihak senijahitan.com mohon maaf diatas segala kesulitan. Anyway, rasanye x basi sgt lagi. So ape yg kite nk share its a sketches done by my keras tangan while waiting for my chicken wrap... 

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: Lace & Bunga Fabrik Sifon
As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat senijahitan.com Kita mohon maaf kalau ade PM, emails yg x terjawap or ter’over’ look. Bukan tak sudi tetapi akdang2 dlm masa sehari beribu email yg masuk. Kite try jawap sebaik dan sesemua yg mungkin. Kepada yg masih menunggu jawapan email or PM tu harap maklum ye. Insya Allah kite akan reply secepat mungkin. Sejak mula... 

Sulaman Manik Labuci: Apakah Yang Dicari dalam Menghasilkan Sulaman Manik Berkualiti?

As salam & greetings, You all suka x sulaman manik labuci? As for myself, tak terkata minatnya! Oleh itu mari kite tengok antara faktor/komponen/elemen yang menyumbang dalam penghasilan sulaman manik berkualiti. Setiap beader atau bead artist mempunyai keunikan dan style yg tersendiri hasil daripada kemahiran yang dibangunkan dalam suatu tempoh yang lama. Tetapi, antara elemen... 

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan
As salam and greetings to all.. Last n3 kite melihat kepada penggunaan kombinasi pelbagai teknik dalam menghasilkan rekaan bunga2. So, kali ni pulak kite tengok macam mana perbezaan dari segi penggunaan pelbagai bahan (material) dalam menghasilkan rekaan bunga2. As what kite concern selalu sewaktu proses menyulam belum lagi berjalan, kite worried about material ape yg sesuai dan... 

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design

Sulaman manik labuci: Kombinasi Teknik => New Design
Salam semua.. Berjumpa lagi pada n3yg baru. Sebelum tu, meh kite tengok beberapa soalan favorite yang selalu ditanye semasa kelas “Saya tak kreatif, macam mana nak design?” atau “tangan keras la.., tak tau nak reka corak!” atau “Macam mana saya nak hasilkan rekaan baru?” Jawapan kite selalunya – “Setiap orang kreatif dalam cara yg... 

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon
As salam & salam sejahtera untuk semua, Still dalam demam rekaan crumble lagi. Masih ade customer yg mahukan embelishment made for their baju. Yang kite dapat kali ni its a jubah atau abaya. Tuan punya baju mahukan make over dibuat keatas jubah yg dah sedia ade beading. Jubah ni juga ditampal dgn leather cutting berbentuk bunga dan disulam mesin dengan bentuk floral. Since,... 

Beads Embroidery: How to Design (Part 3)

Salam to all.. Just to share a very simple video found in youtube while googling for something else. A very quick and very impressive video. Look at the lines, floral drawn etc. The designer used different type of pen for this one drawing. if im not mistaken more than 3 pens! Some more she’s left handed! Enjoy! helen drawdraw http://www.youtube.com/watch?v=Apg01r9n67A&feature=related  Read More →

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)
Salam & greetings to all. In my last n3 about the subject as mentioned above, there are 6 elements which we need to take into consideration in designing. The 6 elements are: 1. Color 2. Line 3. Shape 4. Scale 5. Space Texture 6. Value Do have a visit back on the previous post – Beads Embroidery: How To Design to refresh on the topic. Before we see some of the sketches... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10
As salam & selamat menjalankan ibadah puasa.. semoga kite semua mendapat keberkatanNya. As usual, di bulan puasa ni sebb time is very2 limited, so pihak senijahitan.com terpaksa menunda segala jadual kelas asas & pertengahan ke selepas raya. Insya allah, paling cepat pun kite akan buat pada 3 October 2010, di luar selangor. Tapi, memandangkan ade demand utk kelas crumble... 

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2
As salam to all n happy sahur.. At last, manage to finish a simple design using filigree. I like filigree very much! Will combine with beaded jewellery on next coming design in the making. Lets see the pics! Pic 1.0 The Stuff – montees, gemstones, crsytal Swarovsky & square shape filigree These are the stuff which i chose for k.Hajah. She wants me to embellish her sweater... 

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower
As salam to all and greetings! Lately, im so lazy. Hook up with office work..so stressful, and see this is what happened in the office! Try to run away from all the paper work, and as a result – im cutting some template for my handmade fabric flower! Things u need is.. pic 1.0 My multivit bottle, some unused notes or paper cuts, beads container, a pen & scissors Just used... 

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble

Sulaman Manik Labuci: Update Cerita Kelas RekaanCrumble
Seperti yg berlangsung on 17-18 July lepas, while bawa mak balik kg jenguk rumah, kite amik kesempatan utk buat kelas secara tertutup bagi yg nak belajar asas dan rekaan crumble. Bilangan x menjadi satu kemestian as ini adalah aktiviti sambil menyelam minum air. Janji, niat nk berkongsi ilmu telah dipenuhi.. So, kelas rekaan crumble yg mana kite ade sebut spt dlm posting sebelum... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 2

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 2
Salam to all.. Yesszzzzza.. everybody! we are back for part 2. The continuation. Last post kite ade tunjukkan cerita part 1 dan kite berhenti melihat seketika contoh2 pada baju2 jubah atau fesyen muslimah yg sudah siap bersulaman manik labuci dengan teknik yang ringkas tetapi hasil yg menakjubkan. Now, kite tgk plak camne cerita nak ke Bandung..Tapi sebelum tu kene sambung cerita... 

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection
salam sejahtera to all senijahitan.com fan’s/followers n such. Betapa kritikalnya nk baik dr selsema dan demam. Ingatkan demamnya boleh habis dlm tempoh 2 ari, But im wrong! So pelan2 jait akhirnya sempat juga siap. So inilah hasilnya. Just a simple highlight seperti yang diminta oleh pemilik baju – K.ayu. pic 1.0 Bahagian hujung tangan – kombinasi teknik selang-seli... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1
As salam semua.. Firstly, mohon kemaafan kpd yg ade text, call, pm or email kite pada tarikh kat atas coz ade yg dapat kite terima dan ade yg x. Roaming sometimes dapat, dan kadang2 tetiba je senyap. Hubby pun x dpt nk reach out. But anyway, kite dah try to answer all. Sekiranya masih ade yg tertinggal, pls sms or email me back ye.. Tanggal 26 June yang lepas, kami berempat (mak,... 

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010
As salam & greetings to all, Bulan May dah berlalu, x lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelang tiba. Bagi peminat sulaman manik dan labuci, yang mane x bole x ber’bling bling’ dah mula start meneyrahkan baju2 kepada beaders pilihan hati. Pelbagai requirement diteliti terlebih dahulu dan cuba dipenuhi 100% agar kepuasan dicapai oleh kedua pihak. As for my self, kite... 

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010
As salam & greetings to all, Subject above refers. Buat kedua kalinya, kiteorg berkumpul di rumah Datin Shimah, Tropicana Golf & Country Resort. Most of the beaders yang attend dari group FB (facebook). Initiator gathering spt biasa – k.doris lah! Dia merupakan salah seorang peserta kursus/kelas anjuran senijahitan.com yang aktif dalam aktiviti BE. Kalau tgk design... 

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design
As salam & greetings to all, Sejak dimulakan oleh k.umi design Crumble ni, makin ramai yang tertarik dengan kombinasi manik2 dan outputnya. Credits to K.Umi. Tambahan pula ianya menjadi ikutan dan makin ramai yg suka akan design ni dan mula menjahit samada atas baju sendiri ataupun pelanggan. Sejak kemunculan FB, design CRUMBLE ni dipopularkan semula oleh rakan beaders yg lain,... 

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin - Sequin Flower Bowl
As salam & salam sejahtera, Masih ramai lagi yg bertanye bagaimana menyulam bunga dari sequin. Cerita kali ni, pernah kite post dlm n3 di kedaimanik tapi mungkin ramai yg x perasan coz masa dlm versi yg lama. Kini, bila kedaimanik dah diupgrade, so n3 nye ilang. Sehubungan dengan pertanyaan bunga sequin ni lagi, kite pastekan cara2 nak menyulamnye dengan mengubah penggunaan... 

Sulaman Manik & Labuci: Susulan DVD – Hasil Gabungan Teknik

As salam & salam sejahtera semua, Sejak pelancaran dvd 20 teknik sulaman manik dan labuci, sambutannya sungguh x disangka. Dengan itu, kite amat berterima kasih kepada yg memberi support berterusan kepada senijahitan.com. Insya allah, selagi masih ade kekuatan, kite akan bersama2 belajar dan saling berkongsi apa jua ilmu BE. Kepada yg belum membeli dan berminat untuk membeli,... 

Beads Embroidery: How To Design?

As salam to all, Most had emailed me asking bout d Q above. Want to know how to design? Then you should learn the basic of design elements – Color, Line, Shape, Scale, Space Texture & Value! These are all the important fundamental pieces that make up any piece of work. If you wanted to start a design course (which cost you thousands), this will be the very first thing... 

Sulaman Manik Labuci: Tips Penggunaan Sekuin

Salam sejahtera & dear all, N3 kali ni selepas melihat kpd WIP hujung lengan kaf baju batik crepa kite pd n3 yg lepas, kesimpulannye penggunaan sekuin menjadi bahan utama dalam rekaan sebelum ni. So, bagaimana utk kite menjaga baju2 yg telah disulam dengan sekuin? Apakah teknik yg terbaik utk kite applykan penggunaan sekuin? Bagaimana untuk mengekalkan sulaman sekuin di atas... 

Sulaman Manik & Labuci: WIP Selendang & Batik Crepe

Sulaman Manik & Labuci: WIP Selendang & Batik Crepe
As salam & salam sejahtera, N3 kali ni kite tgk camne kerja2 menyulam manik pada selendang dan kombinasi teknik2 yang menbentuk rekaan penuh. Kerja-kerja sulaman pd selendang terpulang pada beader tersebut bagaimana rekaan dibuat ke atas selendang. Untuk menjahit selendang, bahan utama adalah fabrik yang bakal kite pilih. Untuk selendang, seeloknya terdiri dari kain yg lembut... 

Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen)

Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen)
As salam & greetings to all, Lately masih spt biasa, bz ngan keje ofis sampai kene perli ngan office mate x sempat update blog. Ok, kite mengaku ye! i’d been lil bit ignorance towards my blog but still masih di dalam hati. Thanks to those yg masih lagi support this blog. Orait, since cerita kelas on the spot kat IOI Boulevard dipaparkan, ramai yg bertanye macam mana nak... 

PENGUMUMAN: PRA PELANCARAN EBOOK “STRATEGI HARGA TEMPAHAN” FY2010

PENGUMUMAN: PRA PELANCARAN EBOOK
Selamat menyambut tahun baru kepada seluruh peminat2 beading tak kira di mana u all berada. Terima kasih tak terhingga kerana sentiasa support dan beri semangat kepada saya untuk teruskan memartabatkan seni sulaman manik dan labuci. Hari ini merupakan pra pelancaran ebook ke dua dari Imass dan pada kali ini merupakan versi berbayar. Terlalu ramai yang bertanyakan perihal menetapkan... 

Sulaman Manik Labuci: Cara Melekatkan Hot Fix Stone (HFS)

Sulaman Manik Labuci: Cara Melekatkan Hot Fix Stone (HFS)
Assalamualaikum & salam sejahtera to all, Last n3 kite dah tengok samples on penggunaan HFS pada tudung. So kali ni kite tgk in detail cara nak melekatkan pulak. HFS ade pelbagai jenis dan pelbagai bentuk. Terpulang pada citarasa dan rekaan masing2. Untuk mengetahui samada HFS itu jenis kualiti tinggi atau tidak, satu cara dengan melihat bhgn belakangnye. Kalau belakangnye kale... 

Sulaman Manik & Labuci: Koleksi Tudung Lycra Sentuhan Hot Fix Stone (HFS)

Sulaman Manik & Labuci: Koleksi Tudung Lycra Sentuhan Hot Fix Stone (HFS)
Assalamualaikum & salam sejahtera kpd semua yang masih setia dengan senijahitan.. Lately, sempena musim kenduri kawin, banyak yg perlu diuploadkan tapi x sempat. Bebanan kerja kat ofis banyak. Sejak gomen sibuk2 ngan NKRAnye, MOSTI & MKD x putus2 minta report. So terpaksa berdiam diri seketika. Balik pulak dah lewat & penat. Bila tidurkan budak2 dengan kite2 skali terbongkang..... 

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)
assalamualaikum n slamat sejahtera, N3 kali ni kite tgk pada pemilihan mutiara ke atas baju kebaya Najwa. Fabrik ala baldu milik Najwa ni mmg cantik. Sampai masa kite menyulam mutiara n manik kat atas baju ni, mak kite asyik belek je kainnye. Lawa katenye. Since Najwa orgnye tinggi lampai dan putih, sekitar 20an, then kite pilih japanese glass pearl kale2 yg lil bit striking tapi... 

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG
Salam semua.. Dah tgk teknik2 nya, kali ni kite tgk plak contoh2 nye. Untuk pengetahuan, seni ni ade yang kasi name lain – kerang. Sebb bila sekilas pandang nampak cam kerang pun ade jugak. Ye la.. lain┬átmpat lain org,┬álain panggilannye. Tapi yang nyata, itulah teknik2 atau cara2nye. Further sharing skit yea.. teknik ni sebenarnya (thro my own practice ngan xperience ek)... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.