You are here: Home // Rekaan // CENDERAWASIH: A TRIBUNE TO ALL FANS/SUPPORTERS

CENDERAWASIH: A TRIBUNE TO ALL FANS/SUPPORTERS

Assalamu’alaikum,

JAZAKALLAH KHAIR TO ALL

Im honoured to share my recent Raya Collection 2008 – CENDERAWASIH, with all the BEs fans and supporters. May this design will inspired the rest to keep on beading with passion and spirit!

Why CENDERAWASIH? Coz all of u (my supporters and fans), i’d wanted to valued all,  just like how people valued the bird. Without u all.. my objective takkan kemane..and im not here today!

So inilah dia.. sketches atas paper. The sketches dpt ilham masa tgh dengar lagu ‘Lagu Cenderawasih’ by a local rock group – KRIS. The song was written by a famous song writer known as Sifu – M.Nasir (i loved all his songs) and lyrics by Nurbisa.

Nak cite skit..According to sciencetific classification, Cenderawasih is a type of bird in paradisaeidae family, known as Passeriformes. The bird only can be found in the Australasia continent somewhere in east side of Indonesia, New Guinea and South Australia.

Keunikannye terletak pada bulu pelepahnye yg panjang dan berambu2 dari ekor, sayap mahupun kepala. Name glamernye, ‘Burung Syurga – The Bird of Paradise‘.

Burung Cenderawasih ni, kalau diikutkan kepercayaan dr cerita2 lama Melayu, ianya berasal dari dari kayangan. Ia dikatakan hanya minum air embun dan apabila ia jatuh di bumi, ia akan mati, namun badannya tidak akan reput.

Ia mempunyai cerita dan lagenda tersendiri. Kata orang burung ini membawa tuah. Selalu juga dikaitkan sebagai berkhasiat tinggi dalam perubatan. Ia juga dikaitkan dengan pelaris kepada sesiapa yang memilikinya.

kalau nak tau details about the bird, bole click:

http://cenderawasih.blogspot.com/

cerita kat atas pun diambil dr blognye dan sumber2 yg seangkatan dengan nye.. thanks to the writer yea coz memberikan inspirasi utk design yg baru ni.. (dpt masa baca cerita dr blog ni)

For me, idea nak create design ni dtg tak tentu masa.. sometimes nampak kuih raya pun bole jadi 1 rekaan. yg ini kene tunggu next entry coz ade 1 of my design inspired from Kuih Koye..kihkihh.. tak caya? Percayalah.. crazy stuff ha..

Back to Cenderawasih, this is the Work In Progress (WIP) on my own baju kurung.

Pandangan atas: Cenderawasih 2008

Close up pandangan atas: Cenderawasih 2008

Close up pandangan depan: Cenderawasih 2008

Utk rekaan ni, it’s a combination of 4 techniques which are running stich, running beads, wing of sequin (WS) & fish scale. As for the colors (since it’s was inspired from The Bird of Paradise) i’d choosed rainbow colors.Pasni keliling2 nye akan disulamkan dengan style manik tabur. Tak abis lagi. Insya allah..

There’s a few more design for this year raya. I’ll uploaded skit2.

Nak sambung tido smula.. ngantuk..

Later

Tags: , ,

3 Responses to " CENDERAWASIH: A TRIBUNE TO ALL FANS/SUPPORTERS "

  1. e-in says:

    Cantik kak :)
    kreatifnya akk. mesti dalam keadaan tak sengaja pn otak dok berkerja kan kak

    Reply this comment

    Imass Reply:

    e-in

    alhamdulillah, kurniaan allah. semua org ade daya kreativti masing2.

    Reply this comment

    zue Reply:

    aha btol3…kreatf la akak ni..=)..em,ade contoh2 lukisan bunga2 or corak2 tu x kak??kalau xtahu nak lkis bunga mcam mane nak jhit manik kan?..heee..

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.