You are here: Home // Seni Jahitan // Con’t – The Traditional Way of Measuring Baju Kurung

Con’t – The Traditional Way of Measuring Baju Kurung

Assalamua’laikum

To all seni jahitan/ beading fans,

Sorry, rupenye cikgu pun tak abis sesi pengajaran lagi. BETUL LUPE Ler.. So kali ni tebus balik and its a continuation from last post!

Lepas kite amik ukuran baju + tebuk lubang leher, kite sambung dgn cara amik pesak, kekek + ukuran tgn. Untuk itu refer gamba bwh.

1.Cara amik ukuran tgn

Step 1: Letakkan jari telunjuk kat atas baju contoh dgn amik ukuran dr bahu hingga hujung lengan baju kurung.

Step 2: Mcm biasa, letakkan baju contoh atas kain yg nak kite potong. Jgn lupa utk basikan 1 jari utk penjahit nanti. Lepas tu letak 2 jari kat hujung lengan baju kurung. Pastikan bila kite lipat kain masuk kedalam utk kite jait ujung lengan tu ade dlm ukuran 1.5 jari kite. Logiknya, bila kite besa, kite akan tambah 2 jari. Mcm bila mak2 kite ukur tapak kaki kite masa bb. Basis dia start with 2 jari kan?! Pastu potong la.

Step 3: Dah potong, susun ikut coordination potongan baju kurung tadi.

2. Cara potong kekek

Step 4: Untuk potong kekek, amik ukuran 3 jari dan letakkan kat atas kain. Make sure segi 3 tu same setip angle. Yg ini, kekek ni jgn lupe potong 4 keping (2 kiri; 2 kn – nak dpt double, jgn lupa lipat 2 kain or 4 terus). Lepas potong, try letak atas susunan keseluruhan baju kurung tadi.

Yang ini utk further check, try letak kekek tu kat atas susunan baju contoth tadi, then barulah kite bole ukur angle dgn guna pakai jari telunjuk kiri & kn.

3. Cara potong pesak

Step 5: Amik ukuran pesak plak. Amik kain, lipatkan 2, pastu pastikan bhgn atas pesak dlm ukuran 2 – 2.5 inch; bhgn bwh pesak dlm ukuran 4- 4.5 inch. By right kalau campurkan ukuran pesak atas + bwh, ianya akan jadi total lbh kurang 6 inch or 6.5 inch. Then, tunggu ape lagi, potong le pesak. Make sure ade 4 pesak; 2 belah kiri (dpn + belakang dan 2 belah kn (dpn + belakang).

Haaa.. senangkan?!, pasni ROS and the rest sure senang je le nak jait baju kurung sendiri :P

See ya, till next posts

p/s: dah ngantuk…balik keje kol 9.30pm tadi, nasib ade hubby yg memahami :)

Tags: ,

7 Responses to " Con’t – The Traditional Way of Measuring Baju Kurung "

  1. Imass says:

    nenek

    kene buat panel kaf n kaf. Pastu gunting bntuk V. Panel kaf jahitannye same cam panel leher baju melayu lelaki. Baru nampak cantik. Kene practice selalu. insya allah kite tunjukkan nnti.

    Reply this comment

  2. nenek says:

    salam.
    camana kalu kita nak buat cekak kat lengan baju kurung? blh bg tips utk potong & jahit kain bagi lengan jenis tu? ni nak buat baju sekolah kafa anak. nak test la. tq

    Reply this comment

  3. Imass says:

    nora

    kalau kain nye yg jenis licin ke lembut/lembik kan.. akak lapik atas surat kaba dulu, pin kan then potong. kalau x mmg hengang hengot. ade some fabrik ko kene tgk bwh chy lampu, tebar kain atas lantai dan try plak pegang kain sambil diri. tgk same ke x ira dia. ni stail akak le. sebb ade yg bila buat babju, reflextion fabrik kain lain, baju lain. tp kalau corak atas fabrik yg terang2 melintang atau menegak then senang le.. cume yg perlu perhatian cara ko potong kain tu agar same je jalurnye utk kain dan badan. jgn salah potong..

    kkalau xde mesin jait tepi, akak akan pakai paten zzigzag pd mesin jait singer tu, yg rapat2nye. lipat skit pastu jait. xde le berambu kain.

    pola utk blaouse budak, kene lain kelas..nak cepat refer buku RJ on senijahitan kanak2. insya allah

    Reply this comment

  4. nora says:

    aslmkm,
    kak camner nak jahit tepi baju jika xder mesin jahit tepi… n camner nak jait baju blouse tuk kanak2 n pola jahitan….

    tq

    aslmkm

    Reply this comment

  5. nora says:

    camner nak jahit tuk kain jenis yg tlalu lembut o licin, tebal….. n ira kain camner nak tau… tuk badan n tangan
    tq…
    aslmkm

    Reply this comment

  6. imass says:

    ros

    kalau kain cotton mmg senang gunting. Tapi kn kain lembik2, cam sifon nipis, time gunting kn letak kertas kat bwh kain. ukur cam biasa & gunting kertas tu ikut ukuran baju. Mcm buat lining tp pakai kertas. Jait nanti pun jait skali ngan kain. lepas jait baru tarik pelan2 kain tu. Jarak jaitan kat mesin, (akaknye mesin, jns singer yg dah 15 thn ) in between no 4-5. Kain sutera/ satin kene le pin kan, x yah org pegang xpe. X confident pakai ruler gariskn. every pieces mesti iron, spy nampak line. bila nak gunting tu don’t ever terik @ tarik kain sdd nnti ukuran lari. tgn knn gunting tgn kiri tekap atas kain.

    ok? try dulu

    Reply this comment

  7. ros says:

    salam..kak..aritu sy try gunting..ok lah w/pon sy main2 jer…tp tu guna kain yg agak keras..so sng la jugak nak mengguntingnye…klu kain lembut mesti susahkan..mak sy klu menjahit dia mintak kitorang tlg pegangkan (skang ni tatau la mcm mn dia gunting sbb tggl dia ngan ayah je kt kg)…sbb senang nak gunting…ade ape2 tips tak utk beginner cam sy nih :D

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.