You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik // Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN

Salam to all..

Agak lama jugak kite x tunjukkan contoh2 rekaan kan? Ramai yang minta dan nak kite kirimkan sepenuhnya. Bukan x nak kirimkan tapi x berkesempatan lagi. So, untuk pre-tayang antara some of the contoh yang tgh kite work on (W.I.P) bolehlah refer kat gamba2 di bawah ni.. moga2 ianya merangsang daya kreativiti masing2 dengan lebih bagus lagi..

Kali ni, kite nak tunjukkan 2 baju dr k.ana yang minta tlg reka kan design simple2 untuk bajunye. K.ana nak bajunye dihiasi dgn sequin flower bowl yang ada dlm galeri. Sequin2 mangkuk di gabungkan dgn manik2 MIYUKI yang juga terdapat dlm galeri (yang telah dibeli dr kite) dan antara manik cina koleksi k.ana. So, untuk baju yang pertama ni, tanahnye putih dihiasi dgn bunga corak coloreng2 hijau pekat dan hijau apple serta sedikit biru.

Bahan2: manik MIYUKI 11/0 hexa 2 cut code 2CSR_1014, 2CSL_26, manik cina k.ana kale ijau gelap, sequin flower bowl 5mm SM5_RW05, manik cina bulat 11/0, cutter, jarum dan benang kale putih.

Kite apply teknik kudup bunge pada hujung lengan baju kurung dan untuk pangkalnye kite jaitkan sequin flower bowl. Kemudian dgn teknik telujur menggunakan 2 manik untuk membuat batang.

Cara menjahit: Mula2 buatkan simpulan di bhgn dalam lengan baju kurung. Mula dari tmpat pertemuan/cantuman lengan. Kemudian, susup jarum keluar ke bhgn luar baju. Masukkan 2 butir manik hexa code 1014, manik cina, dan 2 butir lagi manik hexa code 26. Rapatkan manik dan sususp jarum ke bwh baju bawa keluar ke bahagian kanan deretan manik 1st tadi. Tapi, make sure susupan jarum untuk deretan manik ke 2 ni mesti bawah dari butir manik pertama atau di bahagian tengah butir manik ke 2 dlm deretan manik 1st. Masukkan bilangan manik yang same (ikut uturtan yang tadi). Susup jarum bi bwh dan bawa keluar di sebelah kiri deretan manik 1st tadi. Ulang balik cara yang same untuk kudup yang seterusnya.

Kemudian, bila dah ade 2 kudup bunga, kuarkan jarum. Masukkan sequin mangkuk diikuti dgn 1 butir manik cine round. Susup jarum ke lubang tengah flower bowl tanpa melalui manik bulat. Jumlah kuntuman flower bowl terpulang pada citarasa masing2. Tapi dinasihatkan biarlah berpadanan dgn saiz kudup yg telah dibuat tadi. Untuk tangkainye, susupkan manik hexa 2 cut code 26 sebanyak 2 butir.

Rekaan pada baju no.2 pulak, juga menggunakan sequin flower bowl 5mm. Corak baju ni pun celoreng2 sana sini dgn kale2 gelap spt biru gelap, hijau gelap, brown dan skit2 kale kuning cair.

Bahan2: Sequin flower bowl 5mm code SM5_SB03, SM5_SG04, SM5_SB02, manik MIYUKI 11/0 hexa 2 cut code 2CSL_25, 2CSR_1004 dan manik cina bulat 11/0 kale oren, cutter, benang kale coklat gelap dan jarum.

Untuk baju ni kite applykan teknik Manik Bersayap (Wing of Sequin), dan jelujur dgn cara manik tabur.

Cara menjahit: Spt biasa buatkan simpulan dr bhgn dlm lengan baju kurung. Untuk manik bersayap (MS), masukkan sequin mangkuk secara menangkup ke bwh, manik cina bulat kale oren, dan diikuti sequin mangkuk smula dgn permukaannye mengadap atas pulak. Susupkan benang dan jahit sequin sekali lagi menggunakan teknik yg sama. Bilangan sayap yang nak dibuat adalah mengikut citarasa masing2. Tapi untuk baju k.ana ni, kite jaitkan sekelompok MS kale same eg. sequin biru dulu then baru taburkan manik disekelilingnya.

Susunan corak adalah bebas. Untuk bahagian keliling corak kelompok sequin flower tu kite jaitkan manik tabur jelujur 2 butir manik. Kemudian baru diikuti dgn manik tabur dgn MIYUKI 11/0 hexa 2 cut code 1004.

Untuk tatapan sekali lagi..

Hopefully, gamba yg ni dpt further assist u all.

Untuk cuci2 mate setelah menatap gamba2 rekaan kat atas tu, next post kite akan tunjukkan skit hasil daripada skill xchange with k.yati on last post. Gelang tgn kristal Swarovski. Semuanya buat sndri.. alhamdulillah…menang memakai jimat duit. Bukan takat diri sndiri je, kite buatkan utk kakak ipar – k.min, adik, mak dan anak2 buah. Seronok masing2 dpt adiah gelang sorang satu. Yang seronok mak le.. dia mmg minat giler aksesori yang lip lap lip lap ni.

So, takat ni jelah yang dpt kite tunjukkan. Insya allah.. akan ade lagi contoh2 di masa akan dtg.

Gelang tgn kristal will be on next post.

Till next post…

Tags: , ,

23 Responses to " Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN "

  1. Imass says:

    rose,

    kale2 yg x lari dlm group2 wane panas spt merah/ oren, suntikan biru skit pun bole.

    Reply this comment

  2. rose says:

    kak, nak tnya pendpat akak. baju sy warna kuning (plain) n kain dia warna hijau gelap (corak). manik warna per yg sesuai ngan baju sy tu?

    tq kak

    Reply this comment

  3. SHAFINAZ says:

    Imass,

    suka sgt lepas dah dpt download ebook dan baca isi dlmnya..praktis ajer yg blum. Tp saya akan cuba mem’beading’ mgunakan cara2 yg diajar dlm ebook nanti..tak tahu pulak ada teknik2 tertentu utk memudahkan jahitan manik.

    terima kasih.

    Reply this comment

  4. Jun says:

    sy buat kudup bunga mcm akak tu, dia jd melengkungla n look like ‘lembek’..
    nmpk x kemas, tp klau gune manik kecik2 tu 5 bijik, elok sket…tp pendek lak…
    leh tak next time akak tunjukan bhgn belakang jahitan plak..

    Reply this comment

    yati80 Reply:

    ye lah jun…sebab kekdg ada customer kita siap belek2 kt belakang kain.dia nye komplen yg xthn tu…kenapa nmpk?kalo xnmpk, xleh ke?nape sepah2?smpai nk je ckp..kalo cmtu, baik puan jahit sendiri(tp dlm ati je lah..)so, kalo sifu nye jahitan kita dh tgk, senang nk bidas blk org2 yg cmni.tp sebenar nye saya nk perkemaskn jahitan sy yg xberapa kemas tu.harap kak imass leh tlg tunjuk kn ye kak..

    Reply this comment

  5. SHIMAH says:

    Boleh tak bagi contoh jahitan manik di tangan yang berjurai (latest design).

    Reply this comment

    Imass Reply:

    shimah

    bole nnti refer n3 ye. x sempay upload lg. insya allah.

    Reply this comment

  6. mas ayu says:

    tk byk22 beri contoh cara jahit.mas memang minat jahit.now ada la baju kwn2 yang dijahit.slamat maju jaya.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    mas ayu

    cam name adik kite. same2 daun keladi same goes to u.

    Reply this comment

  7. anis says:

    thaks sbb sudi share…tapi, kalau kt area kl ni, katne nak cari kedai jual manik atau labuci yg betul2 berkualiti n harga berpatutan..

    Reply this comment

    Imass Reply:

    anis

    mane2 kedai di jln tar ade jual. kalau sudi singgah le kedai manik kite

    Reply this comment

  8. haniza says:

    boleh gak tunjukkan saya cara jahit bunga labuci yang bertindih

    Reply this comment

    Imass Reply:

    haniza

    insya allah bole. basic tekniknye manik bersayap. cuma lapis2kan labuci tu

    Reply this comment

    Imass Reply:

    haniza

    insya allah bole basic teknik manik bersayp cume lapis2kan labuci tu

    Reply this comment

  9. eca….

    nak buat jahit m,anik pada kaki tangan corak bagaimana yg cantik dan ringkas

    Reply this comment

    Imass Reply:

    eca

    depends pd corak fabrik dan ur citarasa. kalau nak simple jait pintalan or the standard design tu pun dah ok.

    Reply this comment

  10. bagaimana mahu menjahit manik pada kaki tangan?
    dan corak apa yg paling cantik dan senang ?

    Reply this comment

    aisah bte abd aziz Reply:

    baju saya warna biru tua. saya nak jahit manik pada hujung tangan supaya manpak menarik corak ape yg paling ringkas patut saya buat

    Reply this comment

    Imass Reply:

    aisah

    paling ringkas jait manik tabur. bole pakai manik kale putih, kuning, mix skit ngan ijau or pink. x pun kalau nak 2 kale, kale putih n biru yg lebih gelap dr fabrik.

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.