You are here: Home // Seni Jahitan, Tips // Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG

Salam semua..

Dah tgk teknik2 nya, kali ni kite tgk plak contoh2 nye. Untuk pengetahuan, seni ni ade yang kasi name lain – kerang. Sebb bila sekilas pandang nampak cam kerang pun ade jugak. Ye la.. lain tmpat lain org, lain panggilannye. Tapi yang nyata, itulah teknik2 atau cara2nye.

Further sharing skit yea.. teknik ni sebenarnya (thro my own practice ngan xperience ek) kalau kite tikam/ susup kan jarum masa nak start menjait karipap @ kerang yg kedua tu, kalau jarak 1st tikaman ngan 2nd tikaman jauh, maka bila kite tarik benang pelahan (selepas 7 @ 8x lilitan @ loop) bentuk karipap tu akan jadi panjang dan kurang debab. Kalau jaraknye dekat, maka bentuk karipap akan jadi pendek dan debab. Sebb tu org akan nampak mcm kerang. Slalunye, bila dah penat jait, pastu tambah plak dengan kemalasan yg memuncak, mmg jadik tikamannye jauh2.. kihkihh.. (fans, do not practice this at home and to baju customer yea ..heheee..)

Tgk pada cth2 gamba ni yea..

Lagi gamba utk contoh jaitan karipap@kerang

Pandangan dekatnya..dibahagian leher bentuk V

(nampak sgt bajunye x bergosok.. eheheeee… xpe la yea.. mmg x smpt pun. yg ptg karipap@kerang tu.. harap maklum je le)

Dari pandangan camni plak.. (karipap@kerang ni akan nampak sebutir2, tegak je..)

Kepada yg nak tau mata lalat camne plak.. refer gamba kat bawah ni..

Ni la mata lalat.. bentuknya sebijik2 ala2 benang bergentil (bersimpul). Tgk dekat2 (ni kne telek dekat tau..) nampak ala bentuk ‘Y’. Sbb itule dia panggil mata lalat (cam mata lalat yg terbenggol kuar tu..significant x? kihkihhh… )

Pandangan dekat bahagian atas kat bahu

(Baju ni kainye – chiffon, bonda tercinta punye..)

Ni pandangan utk  bahagian V leher ok..

So, mmg ade beza antara mata lalat ngan karipap@kerang.. yg nyata dr segi bentuknya. Teknik2 utk mata lalat akan diusulkan kemudian..

Orait, till next post lak..

SLAMAT MENYAMBUT BULAN PUASA!

p/s: Time ni le.. pas semayang tarawih, dok menenyeh manik2 kat baju.. menyiapkan tempahan yg ade..

Tags: , ,

24 Responses to " Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG "

  1. salam saya nak belajar cara buat mata lalat pada leher baju

    Reply this comment

  2. Imass says:

    norhafizah

    waalaikumussalam, bole click kat video dlm previous entri. type kat serach box atas kanan. insya allah dia kuar

    Reply this comment

    norharwati Reply:

    nak tahu jahitan karipap cara membuatnya.

    Reply this comment

  3. norhafizah says:

    salam akak saya teringin sangat nak belajar cara jahit mata lalat karipap akak ni… caaantik sangat, macam mana cara nye ek…

    Reply this comment

  4. zu says:

    nak bljar juga jahit mata lalat, karipap..

    Reply this comment

    Imass Reply:

    zu

    utk mate lalat dah ade videonye bole refer previous n3

    Reply this comment

  5. jasmine says:

    Imass,

    Macam mana nak dapat kan buku teknik asas sulaman manik dan labuci, the one that you posted on you blog..

    Reply this comment

    Imass Reply:

    Jasmine,

    Ebook tu free jer cuma perlu isikan nama
    dan emel dalam kotak tu.

    Kemudian buka semula emel dan klik link
    pengesahan yg sistem kami kirimkan.

    Dalam beberapa minit satu lagi emel akan
    menyusul dan boleh dapatkan link ke download
    page ebook tersebut.

    Sekian

    Reply this comment

  6. mamabetty says:

    tikam mata lalat ni saya belajar masa umur 10 tahun.. la ni dah umur 27 tahun dah.. masa beljar dulu tu, kebetulan je.. ade kelas untuk org dewasa, saya yang sibuk2 pegang jarum. lastly, orang dewasa x reti, saya yang reti.sudahnya, saya yang kena ajar orang dewasa tu (termasuk mak sendiri!!)

    Reply this comment

    imass Reply:

    mamabetty

    mak2 kite – baby boomers: kite, is gen x. gen x yg mencetuskan revolusi n have innovation in mind. sebb tu kecik2 dah terrorist!

    Reply this comment

  7. rogayah says:

    gayah pun tringn bljr jaht mata lalat,baju kebaya,baju melayu….bole tak tq

    Reply this comment

    imass Reply:

    rogayah

    insya allah.. kite tunjukkan nanti

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.