You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik // Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon

Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all

Lama kite x update kat sini. Kepada yang sudi untuk download ebook PERCUMA – TEKNIK ASAS SENI SULAMAN MANIK DAN LABUCI, kite ucapkan teriam kasih dan tahniah. Welcome to the world of Sulaman Manik.

Ramai yang bertanye bape harga ebook ni. Kepada yang bertanye tu, actually buku digital ni bukan untuk dijual. Ianya sekadar perkongsian maklumat dan ilmu yang kite kumpulkan selama ini menerusi perbincangan bersama beaders lain, guru2 manik dan tak lupa rujukan utama adalah sifu kite dlm dunia BE ni sendiri iaitu Pn Rosita Jaafar. Kalau ade yang rasa info/maklumat dalam buku digital ni x mencukupi, boleh rujuk kepada pakar – Pn RJ sndiri. Kepada yang kite dah reply email tu, kalau betul2 nak buku yang lebih advance, bolelah dapatkan buku SULAMAN MANIK LABUCI by Pn RJ as mentioned dlm email reply kite ye. Kite ni just sekadar sharing the ilmu sepertimana bloggers2 lain yang berkongsi menerusi blogspot, fotopages or blog masing2. Hopefully, all these info dpt menolong to those yang memerlukan.

Anyway, back to the topic as mentioned above. Dalam last post, kite ade sebut pasal latest work BE on tudung Indon pemberian Pn Zu. So, ni nak kongsi bersama. Tudung ni Pn Zu kasi masa dia bercuti ke Sulawesi. Kite rasa berbesar hati sebb dia sudi kasi buah tangan. Tudung ni kite applykan dengan teknik2 asas sahaja spt manik 3 serangkai (M3S), jelujur, bunge ros dsb. Teknik2 ni semuanya yang kite belaja sewaktu amik kelas sulaman dari FTIMDC bersama Pn RJ dulu. Inilah hasilnya:

Pandangan sisi kanan: teknik yang di apply adalah kudup ros, bunga ros dan jelujur 2 manik. Manik yang kite pakai – Manik MIYUKI 11/0 Hexa 2 cut code 1348, 11/0 RR code 1436, 1433, manik china 11/0 hexa 2 cut utk color putih. Semua koleksi manik miyuki ade dalam galeri http://www.senijahitan.com/sales/manik.htm

Pandangan sebelah kanan: kudup ros dan manik 3 serangkai.

Untuk sulaman benang tu dah mmg sulaman asal pada tudung. Bila kite tunjuk kat mak, dia kate kosong x mcm tudung pemberian aunty Anom yang sarat dengan manik. jadi, mak kasi cadangan tambah2 le sikit kasi nampak gempak ala2 mak datin skit. Tapi rasanye, xlah datin sangat sebb kite sndiri suka yang simple2 je.

Yang ini pulak pandangan dari atas.

Kasi nampak dekat sikit laa.. Cuba tgk pada sulaman benang – Bullian Rose yang atas tudung tu. Cantikkan? Tapi ni bukan kite jait ye.. dah sedia ade. Lepas tu, tepi2 bullion rose tu disulam dengan manik saiz 14 kale pink. Terror dan creative org yang menyulam ni..

Yang ni pulak pandangan atas sebelah lagi bahagian tudung.

Sulaman teknik bunga ros yang kite belajar dulu. Tengah inti bunga tu, kite jaitkan M3S pastu kelilingnya teknik bunga ros.

Bila dah siap, mmg teringin nak pakai, tapi terasa glamer lah pulak. Endingnya mak la tukang laramkan tudung ni. Tudung Indon camni, mmg dia suka sgt coz senang, praktikal, xyah nak susah2 cari serkup. Dulu, kalau nak keluar rumah kene cari serkup, cari tudung bawal lain, pastu kena guna brooch plak. Baju biru, tudung biru, brooch pun sedondon biru. Itu belum termasuk handbeg ngan kasut lagi. Kali ni, bila dah ade tudung indon ni, satu kali rap je.. sarung terus! Dah melekat.. jadiklah mbak Arini..

Kite rasa syukur dan alhamdulillah famili BE semakin ramai. Setiap ari ade je soklan2, inquiries dan mcm2 lagi email yang kite terima. Insya allah, kite akan cuba untuk memenuhi permintaan dan menjawapm soklan2 yang ade. Kite pun masih lagi belajar. Kepada yang dah berjaya create FP atau blog sendiri, tahniah! Itu menandakan u dah yakin dan pencapaian u sudah up 1 notch. Credit to your self! Kalau xde org yg nak pat your back, then tepuk2 dgn tangan sendiri. Kasi kembang skit..lagipun semuanya, u all sendiri punya hardwork jugakkan?!

Till next post..

Tags: , ,

4 Responses to " Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon "

  1. mai says:

    salam.camana nak dapatkan manik yang cantik2 ni?

    Reply this comment

    imass Reply:

    mai

    bole singgah jenguk2 di http://www.kedai-manik.com kot ade yg berkenan

    Reply this comment

  2. [...] ni salah satu W.I.P teknik beriring pd tudung indon – mbak Arini. Lom siap lagi, sejak wat tudung yg Pn Zu kasi aritu, dan setelah diperagakan oleh [...]

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.