You are here: Home // Rekaan // JAHITAN MANIK & LABUCI: DESIGN UTK EIRA

JAHITAN MANIK & LABUCI: DESIGN UTK EIRA

Assalamualaikum,

Hari ni dah masuk ari ke-6 arwah k.julie meninggalkan kiteorg semua. Suasana kat ofis masih lagi dlm keadaan berkabung. It’s getting better. Tapi, sesekali teringat tu, syahdu…

Dengan arwah, kite x sempat nak hasilkan sulaman manik untuk dia. Oleh itu, kite akan cuba sedaya upaya utk tidak menghampakan peminat2 dunia BE yang sentiasa mendambakan rekaan-rekaan dari kite untuk dikongsi bersama. Tiada istilah kedekut ilmu atau dengki dalam kamus kite. Setakat arini, insya allah.. selagi hayat dikandung badan selagi tu kite akan share ape jua ilmu yang ada.

Last week, kite ade rekaan untuk baju kurung k.yati yang bakal dia pakai utk kenduri kawin yang akan datang ni – 28/03/09 di Kelantan katenye. Lupa plak nak cite. Akhirnya, k.yati berjaya menamatkan ilmu pengajian BE dengan kite. Sebanyak 20 teknik kite ajarkan. Excited! Last advise to her, kene practise slalu kalau x nnti lama2 lupa. Tapi, sayang.. terlupa plak nak tangkap rekaan ke atas baju k.yati tu. Hopefully, kalau k.yati ade snap, insya allah kite akan upload kat sini.

Hari ni, kite nak tunjukkan rekaan yang telah dilakarkan utk eira_diera. Dia minta tolong rekakan sesuatu ke atas baju kurung mini yang bakal dipakai utk hari pernikahannye. Kite ade minta dia bekalkan gamba fabrik tapi dia x dpt lagi nak bekalkan coz baju katenye masih dlm tangan tukang jait. So, there’s some limitation masa kite wat lakaran utk eira_diera. Kira payah le skit nak reka lebih2 coz x nampak sgt fariknye camne. Walaupun eira_diera kate fabriknye satin kosong, tapi kalau dpt gamba lagi bagus. Kite ade juga tanye, pakaian penantin lelaki termasuk sampinnye kale ape. Info2 camni menyumbang waktu kite nak wat lakaran supaya nanti nampak padan.

Antara info lain, samada eira_diera pakai tudung atau tidak. Penggunaan layah serta panjang layah yang menutupi dia nnti. Konsep yang mcm mana dia nak pada pakaiannye. Nak glam? simple n sweet? Setelah 2/3 kali berbalas email, kite conclude Eira seorang muslimah dan ingin mengekalkan fesyen bertudung, so kite decided utk jahitkan manik & labuci di bahagian tengah kedua lengan bajunye dan bahagian bawah baju. Rekaan ini bagi kite sesuai di’apply’kan sekiranye hujung lengan bercerut/ ber’kaf’. Bole refer gamba bawah.

jahitanmanik_eira1

Untuk bahagian tengah lengan, disarankan jahitan gunga sequin berkelopak 5 dengan inti tengahnye sebutir mutiara saiz 4mm. Untuk membuat bunga sequin, kite gunakan teknik Manik Bersayap (Wing of Sequin). Jahitkan bunga sequin sekeliling lengan. Kemudian, kite tambah kemeriahan di sekitar bunga sequin dengan tampalan hot fix stone dengan pelbagai kale2 pastel dan ditaburkan dengan mutiara. Untuk menambahkan seri, juntaian2 kristal dijahit bahagian bawah sekitar deretan bunga sequin.

Pada bahagian bawah baju pula, dengan teknik jelujur kite jahitkan sulur2 secara menegak disulami dengan bunga2 sequin. Setiap bunga sequin akan ditatahi dengan hot fix stone sepertimana jahitam manik di bahagian tengah lengan baju tadi. Kemudian juntaian di sekeliling bahagian bawah baju.

Design ini, dilakarkan atas permintaan eira-diera yang ingin sesuatu yang simple, sweet kene dengan umurnya 23 thn dan elegen sempena hari bersejarahnye nnti.

Mainan kale sequin dan kale2 stone amat penting untuk menaikkan seri baju berkain polos. So terpulang kepada eira-diera nanti. Anyway, kite ade lakarkan pilihan kedua. Bole refer gamba bawah.

jahitanmanik_eira2

Untuk lakaran kedua ni, kite suggestkan eira_diera jahitkan lace atau apply sulam tampal kat sini utk hujung lengan dan hujung bawah badan baju. Sekiranya, lace tu kosong then bole tambahkan dengan jahitan manik2 dan sequin. Bole juga ditatahi dengan kristal. Design sedemikian kite suggestkab sekiranya baju kurung eira adalah baju kuurng tradisional.  Tambahkan dengan sulur2 deretan manik hexa diselang-seli kan dengan sequin saiz 4mm pelbagai kale pastel. Mmg simple. Tapi ape yg glam adalh penggunaan lace tampal tu nanti dan bagaimane tambahan jahitan manik ke atas tampalan lace. Sulur yang dijahit pada bahagian lengan akan memenuhi baju yg polos. Walaupun layah yang digunakan labuh ia tidak akan menutupi pemandangan jahitan manik atas kedua belah tangan.

Hopefully, eira-diera akan berpuas hati dengan ape yang kite suggestkan. Kedua lakaran tidak terlalu heavy,  sesuai dengan suasana acara pernikahan. Hasilnya nanti kene tgk pada kreativiti eira_diera dalam bermain dengan penggunaan manik, sequin, mutiara, kristal dan kombinasi kale kesemua bahan nanti.

Kepada yang berminat dan hendak cuba design yang disuggestkan ni, silakan. Cuma satu je permintaan kite bila dah siap, harap2 dapat le dikongsi bersama ‘output’ tersebut dalam blog ni.

Selamat mencuba!

Tags: ,

17 Responses to " JAHITAN MANIK & LABUCI: DESIGN UTK EIRA "

  1. mazlah says:

    Assalamualaikum.

    TAHNIAH. Saya teruja apabila melihat semua jahitan sulaman manik ni.Sebenarnya saya pernah mengikuti kelas insetif manjahit manik di Kolej kuminiti Pasir Gudang Jahit Manik
    satu & dua dah boleh dah kalau nak ambil tempahan tapi masalah sikit manik kat sini
    kurang kena cari jauh2 sampai bandarJB dah tu nak letak harga pada sulaman tu pulak
    tak tahu boleh tak akak tolong macamana nak letakakan harga pada setiap jahitan tu

    Reply this comment

    Imass Reply:

    W’salam,

    Actually saya dah pun hasilkan sebuah ebook
    strategi meletakkan harga sulaman manik dan labuci.
    Memandangkan terlalu banyak emel pertanyaan saya
    terima berkaitan perkara berkenaan.

    Kalau berminat boleh klik pd imej buku strategi harga tempahan
    di sebelah kanan side bar blog ni.

    Cuba lihat di kedai-manik.com kalau2 ada manik2
    yg diperlukan.

    http://kedai-manik.com

    Reply this comment

  2. Kasmini says:

    Saya first time masuk blog nie. Rasa teruja sangat untuk mengikut kelas yang akan diadakan pada April nanti.

    Reply this comment

  3. Kasmini says:

    Saya first time masuk blog nie. Rasa teruja sangat untuk mengikut kelas yang diadakan oleh Imass. Sebelum nie saya jahit manik main hentam je. Maybe lepas attend kelas nanti saya boleh buat yang lebih baik dari sekarang….

    Reply this comment

  4. anne says:

    salam..kak Imass….best dpt jumpe web cam ni…saya nak tanya kalau nak jahit manik pada kain chiffon perlu tak kita alas kain tersebut?..

    Reply this comment

  5. zila says:

    assalamualaikum k.imass…
    alhamdulillah dpt jugak jmpe blog psl teknik sulaman manik ni..1st time review terus terpikat kat blog akak ni…
    sye skrg ni bru blajar utk jahit manik ni..actually nk jahit manik sndiri utk bju pernikahan sye..
    akak boleh bgi tips tak utk jahit manik pde kain lace..
    thanks akak…

    Reply this comment

  6. emy says:

    assalamualaikum IMAS

    Akak mengikuti posting Imas dengan penuh minat. Massalah akak kan, bila berhadapan dengan baju kain kosong berpattern… susah nak ikut pattern tu. Bila dipandang dari jarak dekat, nampaklah cantik bead work tu, tapi bila digantung…. tak nampak apa2 pattern melainkan manik yang bertompok2 aje. How to solve this problem ye dek?
    apa jadi selepas itu??? tetas ajelah jahitan tu… dan buat pattern bebas…tabur2…

    thanks and selamat berpuasa.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    sis emy,

    kain kosong paling senang utk dicorakkan. kene tgk ape yg dikehendaki dan mainan warna satu faktor yg ptg. cari base kale n tetapkan design yg ptg design kene balance.

    Reply this comment

  7. Azmi bin Mat says:

    Saya dari Institut Latihan Perindustrian Kota Bharu. ILPKB bercadang untuk mengadakan kursus-kursus yang sesuai untuk ibu-ibu tunggal di Kelantan seperti Kursus Sulaman Manik dan Labuci dengan bantuan kepakaran tuan/puan. Jika berminat boleh hubungi saya di 09-7742315.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    en azmi,

    bole refer email ye. dan utk tau cerita kelas2 sebelum ni bole refer pd ntries. tq

    Reply this comment

  8. mizah says:

    A`kum….
    saya 1st tm bukak blog ni…alamak,terkejutnya saya…byk contoh manik n labuci yg saye tgk kt cni.semuanya cantik2…saya memang berminat dgn manik labuci ni…apatah lagi seni sulaman..

    Reply this comment

    Imass Reply:

    mizah

    waalaikumussalam, that’s gud. welcome n keep coming back ye

    Reply this comment

  9. ashah says:

    Assalamualaikum….wr..wk…

    Baru sekarang saya jumpa web imass,terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi ilmu BE.Saya baru nak simpan duit nak beli buku pasal manik RJ,alhamdulillah akhirnye saya dapat dr imass dgn percuma.Kat spore ne dah lah susah nak cari buku pasal manik2 nak2 mcm RJ.Semuga imass dan family di rahmati ALLAH dgn menyebarkan ilmu yg berguna.

    Semuga ade teknik2 yg baru yg mungkin imass nak kongsikan sama2.

    Thanks alots

    Reply this comment

    Imass Reply:

    ashah

    same2 daun keladi. insya allah wait for d 2nd e book.

    Reply this comment

  10. Deeni says:

    Syukur Alhamdulillah akhirnya saya jumpa dengan blog ini yang tidak ada di Singapore mentelaah lagi dalam bahasa ibunda.

    Terima Kasih banyak pada pengelolanya, Imass.

    Semoga bertambah sukses disamping keluarga tersayang!

    Salam

    Reply this comment

    Imass Reply:

    deeni

    same goes to u n all peminat BE

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.