You are here: Home // Seni Jahitan // Kain Baju Kurung..

Kain Baju Kurung..

Salam to all..

Sambung dr cite jait baju kurung aritu… kali ni kite belaja jait kain baju kurung plak.. mula2 tu rasa cam payah nye lahai..tapi once bila mak dah tunjukkan cara…alhamdulillah..

Untuk kain yg penting kene ade kertas keras utk letak kat pinggang. Mula-mula mak tunjuk cara melipat lipatan tepi kain tu. Ikut orang. Ade org suka kain susun belah kanan ade yg suka kain susun belah kiri. It’s all depends pada si pemakai. Kalau diri ini, kite mmg suka kain susun belah kiri. Selesa je bila jalan.

Lebar setiap satu lipatan/susunan kain tu ikut pakai stail mak, ukur pakai jari je. Ukurannye dlm 3 jari.  Kalau rasa nak lebar tu lagi tambah le satu jari.  Tapi mak cakap, tak lawa kalau lebar setiap lipatan tu… tak nampak sgt le kipasnye.. jadik lain plak nanti. Buat le dlm 4 atau 5 lipatan. Kebiasaan 4 le.. dah siap lipat sepin kan dulu agar tak lari… nanti bila time nak jaitkan zipnya kene lettakkan tapak zip pada mesin (my sewing machine zaman 20 taun lepas, brand singer, still tahan lagi) . Kengdian letakkan zip pada lipatan yang akan bertemu dengan hujung kain satu lagi..

Seterusnya kene le tunggu next post, sebabnya baru nak sambung belaja dah kene kacau dengan sikenit..abis kain di sepah2nya.. hihihiiii..

till then..

Tags:

5 Responses to " Kain Baju Kurung.. "

  1. nina azira says:

    salam cmne nie nk jahit zip xjgk blh2 hehehehe tlg2..

    Reply this comment

  2. maz says:

    teruja nk tengok entry selanjutnye utk kain baju kurung ni. Nanti kalu dh siap jgn lupa update ye. Kalu ade gambar cam baju ni lagi sonok. Thx kongsi ilmu… leh la bertatih dgn entry2 ni

    Reply this comment

    Imass Reply:

    maz,

    insya allah dik. setiap kali lupe je manjang nak snap. sebbnye nak cepat siapakan pastu pakai. hihiii.. anyway will try to speed up n settle all the request soon

    Reply this comment

  3. syidah omar says:

    salam, teruja betoi nengok blog akak…sy pun mmg minat mjahit ..tp x belajar secara total. sy teringat mase kecik2 dulu..sy slalu tgk nenek jahit, kerja mmg teliti..kekadang tu sy tlg le jelujur..itu je yg nampak mudah..he..he . Thanks, coz sudi share ilmu…idea..semoga akak dimurahkan rezeki..ilmu yg dberkati Allah. Sy akan gunakan ilmu ini n share ngan member kat Doha nie. SYIDAH OMAR- DOHA, QATAR.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    syidah

    waalaikumussalam from we all kat malaysia. pls do so lets share whatever we had tak kisah dimane jue kite berada. may allah bless us all! amin

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.