You are here: Home // Kelas Sulaman // Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan

Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan

Assalamualaikum to all,

Semoga sihat menjalani ibadah puasa.  Just nak update cerita on previous classes held kat Pahang, Kelantan dan KL.

Kelas di KL:

Terharu dengan sambutan semua, sampai ade yg sanggup tunggu depan pintu dewan, kot ade yg nak tarik diri n replace. Tapi, sadly semuanye bontot melekat x nak bangun2 dah. So, kepada yg sudi tunggu depan pintu dewan tu, time kasih banyak2 dan sorile x dpt nak masukkan lagi. Bukannye ape, kalau terlampau ramai, takut kite x dpt pay attention to all. Kalau ikutkan nak buat untung banyak2 lantak le korang ek.. tapi x sampai ati. Ilmu dunia…

Come lets view some of  d pics taken on that day..

kelassulamanmanik_KL4Gambar 1.0 Details Kelas kat Hotel

kelassulamanmanik_KL5Gambar 2.0 Sign ke Dewan Indonesia

kelassulamanmanik_KL1Gambar 3.0 Group Aishah & The Geng

kelassulamanmanik_KL2Gambar 4.0 Group Sis Rokayah & The Geng (hampir semua Sarawakian)

Terharu dengan sis Rokayah whom fly all over from Sarawak just to attend the class.  Kalau turun lagi nnti bawakan kek Sarawak ye.. hehee

kelassulamanmanik_KL3Gambar 5.0 Group Cikgu Murni & The Geng (ni paling aktif antara yg lain)

Gambar 6.0 Group K.Ann & The Geng

Kelas di UiTM, Jengka, Pahang

1 month before, kite terima phone call from K.Farid dari UiTM, Jengka. She’s a lecturer in English Lingo kat situ. Walaupun baru 1st time call, bersembangnye mcm dah bertaun kenal. So, towards end of the conversation, she invited me to have a class kat Jengka. That’s how everything started – A journey to Pahang.

All the ground work was done by Cik Afzan kite – setiausaha PEWANI merangkap org kuat yg make sure kelas berlangsung.  Orangnye kurus dan putih lawa. Masa belajar, tekun je. Kalau silap x yah disuruh buka smula. Dia dengan rela hati buat balik sendiri, that’s d spirit girl!

Bertolak dari jam 12.30 tgh malam (kene make sure anak2 tido dulu). Sampai kat Karak, we all stop & tido rehat for a few hours. Then, continue perjalanan smula jam 6 pagi. Lets’ see some pics taken while senijahitan.com kat sana.

kelasmanik_jengka1Gambar 7.0 Kampus mengalukan kedatangan kami

kelasmanik_jengka2Gambar 8.0 Group Afzan (K.Siti -tudung pink pegawai HEP)

kelasmanik_jengka3Gambar 9.0 Group K.Farid & the Geng (ni semua lecturer English, terrorist tol semua)

Thanks to zulifah yg sudi dtg dari Temerloh. Lagi sorang x silap – sabariah ke? sori le can’t really remember her name tapi faces bole ingat..

Semasa kelas sedang berlangsung, Pn Siti – isteri kepada Prof  Madya dr Haji Hilmi Ab. Rahman (pengarah kampus) sudi menjejakkan kaki menjengah aktiviti yg sedang berlangsung. Support yg diberikan membuat peserta makin bersemangat. Masing2 nak menunjuk hasil sulaman.

Kelas berakhir agak lewat dalam jam 6 petang. Habis je berkemas, me & hubby straight away bertolak balik ke Shah Alam. Kepada yg x dpt hadir (tapi bayaran penuh telah dibuat) kite akan kirimkan CD 20 pembelajaran 20 teknik. CD ini akan dilancarkan insya allah by end of this week yea.. So nantikan lah.

Sekali lagi terima kasih atas layanan & food yg dihidangkan, mewah sungguh..

Kelas di Kota Bharu, Kelantan

As scheduled ealier, kelas di KB ni nyaris2 nak ekne kensel coz kesihatan talhah yg x mengizinkan. Last week dia kene HFMD (Hand, Foot, Mouth Deacease), x abis lagi dgn HFMD kene plak beguk kat 2 2 belah pipi, then follow by infection kat tonsil – double demam. sebb tu, kelas di ipoh yg dijadualkan sehari selepas Pahang dan 1 week b4 kelas kelantan ni terpaksa di batalkan. Xde rezeki nak berjumpa dengan org ipoh..

Back to d story, bertolak mlm khamis at 9 right after isyak. Kite naik je kete, mate tahan le sampai kat highway Genting Sempah, after tol, masuk je ke Bentong – malap. Dah x bole tahan sesangat dah mate. Hubby sorang jele layan ngan radio. Sesekali, terjaga jugak. Pass through Kuala Lipis. Then, jaga skali lagi nampak Kuala Kerai, Gua Musang, Machang, ending sedar2 dah sampai Kota Bharu. Terkejut masa buka mate coz ade mat rempit, merempit jam 5 pagi x berbaju dan x berhelmet di tgh pekan! Anak2 melayu kite – sayang!

kelassulaman_KB1Gambar 10.0 Pemandangan Hotel Suria di Subuh Hari

Sunyi sepi. Pekan KB besar. Berpusing2 juga kiteorg nak mencari hotelnye.  Nak tanye org, masa mula2 sampai, sorang umat pun x de. Kalau kat KL waktu yg same, kete dah penuh, very lively. Malam x mcm mlm tapi mcm siang. Siang mlm x pernah mati! Aman nye di KB… heheheee..

Smapi hotel, check in amik 1 bilik just for 1/2 day. Utk baring2, luruskan badan kejap sebelum start kelas pagi nnti. Dpt parking nasib x jauh dr hotel, kene le juga jln skit. Exercise di subuh hari..

kelassulaman_KB2Gambar 11.0 Group K.Na & The Geng

kelassulaman_KB3Gambar 12.0 Group Najibah & The Geng

kelassulaman_KB4Gambar 13.0 Antara Hasil Pelajaran – K.Su (KT & Najibah)

Endingnye, kelas abis kol 5.30pm. Kunjungan khas dri Ryn (kelas Kuala Lipis) yg dtg membawa kuih akok (betul ke?). Terima kasih banyak2 on kuih tu yea.. sedap. Semua kene balik coz mlm tu dah start tarawih. So, gamba kenangan bersama group KB, penamat story kali ni. Hopefully, semua org baju raya taun ni BLING BLING lah ye.. tapi kene ingat – BE utk menyerlahkan si pemakai dan bukan utk menyerlahkan baju sehingga pemakainye tenggelam dik manik!

kelassulaman_KB5Gamba 14.0 Semua Peserta & Me

p/s: Ryn, tq tolong amikkan gamba. insya allah kite jumpa lagi. Tudung bawal sulam benang jgn lupe ye update akak bila ade stok baru..

Wassalam & selamat berpuasa to all!


Tags: , , ,

6 Responses to " Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan "

  1. suhainy says:

    Assalammualaikum,

    Kak Imass, nak tanya lagi , kalau nak join kelas saya kena ergi dengan group ke? atau macam mana? sebab buat setakat ini, saya je yang berminat dekat tempat keje saya ni.. dah tu macam mana ya?

    Reply this comment

    Imass Reply:

    suhainy

    x yah ngan group dtg je sorang pun ok

    Reply this comment

  2. Imass says:

    @suhainy
    Wasalam,
    Boleh kalau ramai yg berminat.
    Kalau nak bincang lebih lanjut sms atau call
    016-6197488.

    Reply this comment

  3. suhainy says:

    Assalammualaikum, Kak Imass,

    Selepas mengikuti blog akak ni, saya terpanggil untuk join kelas sulaman akak. Boleh tak akak setkan satu sesi kelas di kawasan Sungai Petani , Kedah, selepas raya nanti? saya pasti mesti orang kedah berminat nak join kelas akak Imass ni, boleh tak akak? saya amat-amat berharap agar akak dapat buat satu kelas untuk kami disini. Terima kasih kak. Wassalam.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    Wasalam,
    Boleh kalau ramai yg berminat.
    Kalau nak bincang lebih lanjut sms atau call
    016-6197488.

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.