You are here: Home // Rekaan, Tips // Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011

Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011

Alhamdulillah.. we meet again..

As salam dan salam sejahtera to all. As far as im concern, kedua-dua seni kat atas dah lama menapak dan disebarkan secara meluas sejak zaman mak kite anak dara dulu. Dan ape yg menariknye, i’d been taught to apply this both since im in primary. Bergelumang ari2 melihat mak mengajar kaum2 ibu dalam kelas KEMAS atau PERKEP. Macam mane kuah x tumpah ke nasi, kan?

Idea menggabungkan kedua2 seni ni, datangnye tetiba shj. Tapi yg penting, my own creation! Lantak pi la… ape org nak kata! So, kite pun start lah menggentel daun2 dari besi gold. Utk kerja-kerja manik, kite subcon kepada rakan beaders yg lain – yatimanik & jemarimanik.

Alhamdulillah, hasilnye memberangsangkan…?

Part yg paling best: -

  • dapat ilmu
  • dapat anugerah
  • dapat latih kreativiti etc

Meh tgk, tangan tukang volunteer tgh menyusun daun dip dan seterusnya menjadi gubahan bunga pahar manik!

Gambar 1.0 Process pencelupan..

Itulah daun2 berwarna ijau utk tatapan umum..masa ni ka.yati manik terus nak mencuba. Mmg nampak ekslusif!

Next selepas mengering, menyusun, dan proses percantuman pun bermula..

Gamba 2.0 Process pengeringan

Selepas semuanya dah siap dicelup, kering then kite akan  joinedkan semua menjadi sebatang bunga pahar manik..kalau nk belaja buat bunga pahar manik yang cantik ni, kenalah si ibu refresh ilmuyg ade dan aply asap!

Gamba 3.0 Bunga2 manik dan daun dip yg telah siap dicantum

So, moral of the story, jgn diamkan diri dan membiarkan skill dlm diri berkulat, and if u had d time, learn, learn more and more. Yang penting its ur design – there is no right no wrong!

Enjoy!

Tags: , , , , , ,

1 Response to " Kombinasi Bunga Pahar Manik & Dip: Koleksi Sulong FY2011 "

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.