You are here: Home // Seni Jahitan // Leher Baju Kurung – The traditional way

Leher Baju Kurung – The traditional way

Salam to all,

Kali ni kite belaja camne nak tebuk leher baju kurung plak. Firstly nak remind. Kena buat tanda di bahagian leher (gunting skit je. Kalau lupe please refer previous cite).

lepas tu amik sekeping kertas, tak kisah le surat kaba lama ke, kertas majong ke, kertas A4 ke…janji kite bley potong nanti. Ni kira buat polar utk leher baju le. Refer gamba bawah.

Letakkan 3 jari ke atas kertas. Slalunye petua org tua2 dolu masa amik measurement – Segemuk mana pun org tu, musti ukuran leher nya adalah 3 jari. Cuma constrain dia kat sini tukang ukur tu le..kalau jari gemuk, jadik le polar utk lubang le her tu beso..kalau jari2 cute mute then kecik le skit kan. So, kot terasa mcm leher tu beso, lebihkan le dlm 1 hun (ukuran antara 1 calit ke 1 calit lain atas tali tape or pembaris)

Amik ukuran 3 jari atas paper. Make sure ukuran 3 jari apply to both side left and right = 3 jari x 3 jari. Then gunting polar dalam bentuk1/4 bulatan. (bayangkan 1 biji kek dibelah 4. Bentuk polar  lubang leher = 1/4 bahagian kek). Refer gamba.

Bentuk tu kene le adjust. Sampai dpt cam gamba kat bawah ni. Ini can be done through practices.

Kalau rasa first attempt tak dpt then amik yg 1st cutting tu apply atas kertas smula dan potong ikut tepicume bab ending dia nanti kite bulatkan skit. Sampai la dpt cam gamba bwh ni.

Next, proceed dengan part yg kritikal. Lepas dpt bentuk separa bulatan ni, letak atas badan baju kurung. Sebelum tu, badan baju kurung (paksi y) yg berlipat 2 tu kene di buka dan lipat secara melintang (jadi selari dengan paksi x). Cari kat mane tanda yg dah dibuat sebelum ni. Then, letakkan polar separa bulatan tu atas tanda dimana jarak antara hujung point tepi separa bulatan harus atas skit dr lubang tanda dengan anggaran dlm 1 hun.

Then gunting laaa….seperti di atas.

Selepas dah tebuk lubang leher, kene buatkan garisan bukaan tengah baju. Proceed gunting bahagian tgh lubang leher yg mana. Tgk gamba atas.

Cara nak tentukan bape panjang bukaan garisan tgh baju tu kite ukur dengan meletakkan tapak tgn ke dlm bahagian lubang leher. Bucu dimane kite nak jaitkan butang ngan rumah butang tu akan menjadi ‘the measuring starting point’. Sama kan bucu dengan bahagian tgh tapak tgn. Jaraknye adalah dr bahgaian tegh tapak tgn ke ujung jari hantu. Refer gamba.

Tipsnya: kalau utk dewasa, panjang atau jarak bukaan garisan tgh baju kurung tu dr bahagian tgh tapak tgn sehingga jari hantu. Utk kanak2, atas skit dr bahagian tgh tapak tgn ke jari hantu.

Lepas potong, try le sarung dulu kepala. Tengok boleh masuk ke tak. Refer gamba bwh ni.

(model: Adriana – my beloved niece)

Stop sini dulu, next week kite belaja buat polar utk leher baju lak

chow

Tags: ,

5 Responses to " Leher Baju Kurung – The traditional way "

  1. NEO YAYA says:

    EMMM CAM NER ORG DULU2 BLH ADA BUAH PIKIRAN MCM TU…BIJAK2..

    Reply this comment

  2. mas says:

    salam.. satu hun tu banyak mana?

    Reply this comment

  3. siti says:

    nak tanya,3 jari ni utk leher budak atau org dewasa?

    Reply this comment

    Imass Reply:

    siti,

    leher budak atau dewasa pun bole. slalunye leher dewasa bukaan tgh tu kite panjangkan. budaknye pendek je. utk dewasa masa nak buat bentuk bulan tu lebihkan skit.

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.