You are here: Home // Seni Jahitan // Leher Baju Kurung – ver 2

Leher Baju Kurung – ver 2

Kali ni kitetgk camne nak buat dia nye pelapik leher baju kurung. Dlm post yg lepas dah tunjukkan camne nak tebuk leher kan? So kite proceed dengan pelapik nye plak. Yg ni tak tau le kot ade name spesifik, tapi mak panggil pelapik. Kite pun ikut jele…

1st..

Paten ‘Bulan’ yg dah kite potong mula2 tadi, kite letak atas kain lebihan cam gamba atas. Then potong ikut bentuk pelapik leher. Mcm bentuk lubang kunci tombol pintu… Ibu jari pegang le paten bulan tu… Pastu gunting plak dengan ikut tepi paten bulan. Refer gamba bwh ni..

Dah siap gunting, inilah bentuk hasilnye. Kite sengaja letak atas kertas wane kuning. Kasi dia highlight skit.

Jgn lupe gunting bukaan tgh nye tu. Nanti bila nak jait kene terbalikkan pelapik ni. JLetak atas badan baju kurung dlm keadaan terbalik le kiranye. Jait dlm jarak 1 hun. Pas jait. Snip or potong serong2 lebihan yg 1 hun tu. Sebab kite buat camni bila terbalikkan pelapik tu, senang utk kite gosok dan dptkan kemasan yg rapi. Then jelujur ikut tepi2 pelapik sebelum kite proceed menjait leher dengan tulang belut ke, karipap ke, mate lalat ke…

yg ni kite bley belaja…next lesson ye..

Tags:

11 Responses to " Leher Baju Kurung – ver 2 "

  1. Imass says:

    liza

    waalaikumussalam, soon.. ni tgh prepare soft launch dvd kombinasi teknik.

    Reply this comment

  2. Liza says:

    Salam. Nak Tanya bila agaknya video tu boleh siap ya.. Kits suk a cara orang2 dulu ngajar jahit. Kalau dah siap boleh Tak announce kat kita rasa nak order lah. Thanks.

    Reply this comment

  3. Imass says:

    halimatun

    insya allah nnti kite tunjukkan

    Reply this comment

  4. halimatun says:

    cmner cara nk jahit lis pada leher baju kurung

    Reply this comment

  5. halimatun says:

    cmner cara nk jahit lis pada leher baju kurung.

    Reply this comment

  6. Ellarazumi says:

    Mulianya hati u, tak kedekut ilmu ajar public buat baju kurung ni… Mudah sgt2 utk difahami…

    Reply this comment

    Imass Reply:

    ellarazumi

    manusia biasa je, ade org lain yg lagi mulia. alhamdulillah u bole faham

    Reply this comment

  7. siti says:

    best2…
    kite nak blaja la cemane nak trim pelapik leher tu pas dah siap jait tulang belut/mata lalat/karipap..
    tengok imass jait kemas je…bleh x imass ajar kan?

    Reply this comment

    Imass Reply:

    siti

    insya allah nnti kite tunjukkan.

    Reply this comment

  8. yati says:

    best dapat tahu teknik nak tebuk leher baju kurung…teringin sangat nak tahu cara nak menjahit list pada baju kurung…boleh tak imass tunjukkan…..

    Reply this comment

    imass Reply:

    yati

    insya allah kite akan tunjukkan.. satu persatu yea.. kebanyakan vid tgh dlm proses editing..

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.