You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik // PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI

Assalamu’alaikum dan salam sejahtera

As promised dari post yg lepas, kali ni kite tunjukkan camne nak jait pintalan. B4 that, the truth is kite x pernha pun belaja camne nak jait pintalan ni. Coz ape yg kite belaja dr sifu kite – Pn RJ, pintalan ni xde plak dlm silibus semasa kite attend kelas dia tu. Tapi, kite terjait secara x diduga. Mula2 ingat betul dah jahitan teknik beriring yg dia ajar. Rupanya, salah susup benang!  Kihkihh.. wat lawak tol.. tapi buila dibelek2, bole tahan jugak outputnye. Berbelit2.. mmg sah nampak sgt salah teknik beriring! Kite proceed je, tapi x pernah la plak buat kat baju customer. Masa xcidently drop by fotopages beaders2 yg lain, rupenye name dia adalah pintalan. So, tahniah la pada pencipta atau penama teknik or rekaan ini… ye..

Sebelum kite go thro kpd camne nak jait pintalan ni, kite tgk dulu teknik beriring. Actually, teknik ni dah lari skit dari teknik asas. Maksud kite tu, my personal observation lah ye.. this teknik – beriring can be considered as teknik tahap 2 or intermediate. Creation from teknik asas, betul2 basicnye teknik la.. ni my personal view ye..

Bawah ni salah satu W.I.P teknik beriring pd tudung indon – mbak Arini. Lom siap lagi, sejak wat tudung yg Pn Zu kasi aritu, dan setelah diperagakan oleh mak, ramai pulak yg minta embelishkan tudung koleksi mereka. So ini dia, kite baru start skit.

Gambar pandangan sisi: Teknik Beriring

Kite pakai manik MIYUKI11/0 Hexa 2 cut jenis Transparent Rainbow color code 179 & 253 + glass pearls 2mm (seperti dlm galeri). Total manik per row is 10 butir termasuk pearl. Teknik beriring ni kite jaitkan tepi tudung kat muka. Lom siap lagi.. ade lagi tambahannye nanti. BIla dah siap kite upload.

So ni, kite pegi plak ke cara2 camne nak jait PINTALAN.

Yg ni senarai alatan dan manik yg kite pakai. Ade 3 kale. Semuanya ade dlm galeri. Manik MIYUKI 11/0 hexa 2 cut type Silver lined color code 26, silverline rainbow color code 1015, silverline color code 21, cutter, jarum & benang. Yg corak2 daun kain wane kuning ijau tu adalah lengan baju kurung kite sndiri. Kite jait sendiri baju kurung ni. Nak cepat, selalu hujung lengan tu kite jaitkan jahitan silang pangkah kan? Tapi sebb nak cepat, tekan je ngan mesin. So, ni kira nak cover line yg nampak tu la ngan pintalan ni (bab bi jgn tiru lah le, kalau utk baju sndiri xpe utk baju customer baik jait silang pangkah – kira paling senang lah ek).

Step 1:

Dari bahagian dalam hujung lengan baju kurung. Amik dr mane2 bahagian dan buatkan 1 simpulan. Kemudian, susupkan jarum ke bawah kain (ke permukaan depan).

Step 2:

Masukkan 6 butir manik hexa color code 21 secara menegak. Tarik dan rapatkan manik. Susup jarum ke bwh kain dan keluarkan jarum setengah dari deretan manik. Tarik pelan2.

Step 3:

Masukkan 6 butir manik hexa 2 cut color code 1015. Jgn lupa utk rapatkan manik dulu. Ala teknik back stich, susupkan jarum ke bawah kain kan kuarkan hujung jarum di bahagian tepi dalam manik no 6 code 21 tadi.

Step 4:

Ulangi langkah 2 – 3 dengan manik MIYUKI color code 26. Susupan jarum haruslah masuk dan keluar di manik akhir deretan yg sebelum ni (refer gamba). Kombinasi kale mengikut citarasa dan mengambil kira hukum kombinasi warna yang sesuai dengan fabrik sndri.

Step 5:

Buat berulang kali sehingga habis lingkaran hujung lengan baju kurung dan boleh lah proceed ke lengan sebelah lagi.

My plan utk hujung ni, pintalan hanyalah utk menutup garisan benang tu. Bila dah siap kite upload yea.. keseluruhan jaitan. Ni sebb nak tunjuk cara jait PINTALAN je..

So, hopefully, gamba2 kat atas dpt membantu fadhilah (kot x silap la yea..) dan yg lain2 dalam menjait pintalan. Comments are most welcome.

Till next post.

Wassalam.

Tags: , ,

25 Responses to " PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI "

  1. Imass says:

    ct

    amik kale paling minimal dan dijadikan wane utama

    Reply this comment

  2. ct says:

    Hai kak,
    Best jer tgk hasil sulaman manik…sy teringin nk try..
    Selalunya kalau baju tu colourful nk cari manik warna yang macammane ek bg nampak menyerlah?

    Reply this comment

  3. Imass says:

    hidayah

    insya allah, akak cuba dlm masa terdekat.

    Reply this comment

  4. Imass says:

    intan4eva,

    bole je. janji teknik betul nk arah depan atau belakang same je

    Reply this comment

  5. Hidayah says:

    slm kak mas. .
    sye nk tnye tnjuk la teknik jejari lipan plak. .teknik ‘v’ cmne lak. ?sye da wt teknik beriring ngn pintalan. .makin sronok plak wt sulaman manik ni. lbh2 lg ade yg mengajar cm kak mas. .tanks

    Reply this comment

  6. intan4eva says:

    imass, slame ni saye jahit pintal ni ke depan, bkn mengundur ke blakang tp tgk mcm ok je? saye silap teknik ke? helppp!!!!

    Reply this comment

  7. rozi says:

    saya dah try buat teknik ni kat leher baju kurung.. tp bila sampai kat hujung leher baju tu tak pandai nak sambung, mcm ner ye? kalau buat atas garis lurus mmg takde masalah.. prob nya cuma bila sampai part yg ada corner..

    Reply this comment

    Imass Reply:

    rozi

    kene sambung dan ikat. insya allah kite tunjuk later

    Reply this comment

  8. serena says:

    oooo..mcm ni rupanyer teknik yg betul. Sy selama ni main jahit semborono jer. Buat selang seli…naik berpinar bijik mata, Ruoanyer ada step yg senang jer . Thanks Imass!

    Reply this comment

    Imass Reply:

    serena

    same2.. senang je kan.. cume lain skit dr style beriring.

    Reply this comment

  9. ashah says:

    Salam…Imass

    saya da cuba buat teknik ni..tapi masih tak jadi2 lg.Bole tak Imass tunjukkan teknik ne kat kain plain..saya keliru kat mana nak susupkan jarum…dan cara jaitan yg betul pd kain sebelah dalamnye….pic yg kat atas tu manik n baju same kaler…saya tak dapat ikut step…

    Terima kasih

    Reply this comment

    Imass Reply:

    ashah

    insya allah, nnti kite usahakan. lebih kurang same ngan beriring. cuma kedudukan bennag dan arum je berbeza.

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.