You are here: Home // Info // Sambungan Sejarah

Sambungan Sejarah

ok la..dah lama sgt berenti..kepada yg kasi komen..time kasih. gamba2 lain pasni akan kite try uploadkan kasi clear.. hopefully d support tak kan hilang..tq..tq..

cite pasal sejarah , kite sambung skit.

pada tahun 1100, bijik manik yg lebih kenit di jahitkan pada kebanyakan item untuk aktiviti keagamaan. Bermula dari tahun 1200 sehingga 1300, manik2 mula disulam pada pakaian. Sejak pada tu, dari tahun 1500 dan keatas, sulaman yg di jahit pada pakaian menjadi semakin menyerlah dan semakin popular. Sulaman manik dan labuci bley didapati pada baju, home furnishing, layered basket and others.

freehand stiched thread embriodery kat mesin bermula pada tahun 1800 bilamana Art Needlework dan Berlin wool-work muncul buat pertama kalinye di layar perak dan terus hit masa era pemerintahan Victori.

1870, seni sulaman cross-stich mula membanjiri pasaran. Lama-kelamaan, sulaman manik dan labuci menggunakan tangan telah digantikan dengan penggunaan mesin sulaman dan di upgraded dengan pelbagai teknik2 terkini dari pengeluar mesin jahit…

sekian..pasni kite belaja jenis2 manik plak ye..

happy beading

Tags:

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.