You are here: Home // Info // sulaman lagi

sulaman lagi

Salam semua

Agak lama tak amsuk blog..busy dengan kerja. As usual walaupun busy kene jengah jugak blog ni walaupun tak se aktif rakan2 bloggers yg lain spt cheq-sue etc.

The latest project – beading for my friend – Aiza. Sempena birthday dia, org lain kasi adiah, kite kasi je le skill sulam menyulam ni ke dia. Sulam atas baju maxi nye. since the color of the baju is pinkishn dengan corak2 bunga tulip, kite sulam kan manik di sekitar leher baju. Masih dlm status WIP. Kemudian dipenuhi dengan sulaman manik tabur. dah siap nanti kite upload. Lagi satu, payah kalau pakai domain pinjam ni. So current progress, pembelian doamin sedang dibuat dan tak lama lagi kite akan transfer blog ni ke domain hak milik sendiri supaya senang nak upload ape2.

Selain tu, kite pun ade la dpt jemputan mengajar seni sulaman manik dan labuci ni. Alhamdulillah…tak ramai pun sekali ajar dlm 3-6 org satu kelas. Bukannye ape, senang nak concentrate betul2 bila ngaja. Kalau takat nak buat duit tapi ajar tak ikhlas buat ape kan! kan! dah niat nak transfer knowledge.. Insya allah…kite semua diberkati setiap yg kite pelajari. So kepada sape2 yg rasa nak join lagi bley la email kite di imass76@yahoo.com

Setiap kelas kite akan ngaja 10 teknik yg dr pemerhatian kite sendiri adalah merupakan asas kepada setiap ciptaan sulaman mahupun rekaan. 10 teknik tu combine sulaman manik mahupun labuci. Dan dr 10 teknik ni la kite bley gabungkan dan mencipta sulaman sendiri mahupun rekaan sendiri. Dan seterusnya berbangga dengan ciptaan masing-masing ..kan?!

Ape yg slalu kite ajarkan adalah cara betul camne nak menyulam manik ni. Dengan teknik yg betul, sulaman kite akan lebih kemas dan cepat siap. Tak senang terburai..inipun kite belaja dr pemerhatian sendiri dan di perkukuhkan melalui pembacaan dan pertanyaan dr SIFU/ MASTER/ GURU dlm arena sulaman manik ni. Dengan seni yang asas ni mcm2 bley direka. Nak┬áreka bunga? Nak┬áreka daun? nak reka corak geomatrik? semua bley…insya allah…

yg penting ikhlas….setakat ni semua yg belaja akan sambung dengan pembelajaran stage ke 2…

untuk manik plak, kite dah memang amik direct dr sole distributor manik jepun MIYUKI kat malaysia ni. So aklau ade yang berminat nak tahu lebih lanjut, email lah yea…kite pun jual setakat hage menolong bukan hage niaga. Janji makin ramai dlm bidang sulaman ni makin meriah, dan makin berinovasi lah kite semua. Cume takde le kite dedahkan hage disini, kang takut ade yg marah…sebb dpt hage lagi murah dr mane2 penjual manik. Murah dr deretan kedai2 di JLN TAR. insya allah…may allah kekalkan keikhlasan ini dan jgn lah dijadikan hamba mu ini takbur dan lupa diri…moga-moga

till then..

Tags:

1 Response to " sulaman lagi "

  1. Sajedah banu Shamim says:

    Puan.

    saya baru nak berjinak2 untuk buat sulaman manik. saya ada terbaca yang kita boleh beli direct dari sole distributor manik Jepun MIYUKI.

    Saya buat sulaman manik untuk tambah pendapatan. Boleh Puan tolong jelaskan pasal manik tu.

    Thanks a lot

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.