You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik // Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?

As salam to all fans,

Selepas 3 bulan mengeramkan baju k.zarina ni, akhirnya on Saturday, 29 Jan 2011 berjaya jua kite anta dan transfer ke tangan dia. Bukannye x abis jahit, cuma masa x mengizinkan kite berjumpa. Too much things to do. Busy dengan handling skolah, ngan keje2 yang rasanye kalau berhenti makin bertimbun! Alhamdulillah.. start from Nov, Dec abis je jait, niat dihati nak anta terus, tapi kadang2 otak dah tua, manjang lupa..bila ke Kota Damansara, baju pula x bawa. Bila baju ade dalam kereta, x pegi plak ke KD. Lama-lama tu yg terperok baju kat rumah..huhuuu..sorry sesangat le k.zarina

So, baju yg dihantar kpd kite ade 2 helai. Satu kelabu satin dan satu lagi hijau pucuk pisang kain sifon. Yang kelabu dh dihantar lama, cuma yg satin ni, bercinta skit. Disebabkan ade lining dgn kain satin, so, kite x jait terus ke atas kain. What i did, kite letak kan pelapik (kan gam) bagi menampung glass pearls yang bakal dijait ke atas baju.

Requirement k.zarina – nak crumble yg simple, x nak pakai labuci, manik spt pearls, manik jepun or stone. Stone plak, semi precious stone x nak, kristal or anything looks like crystal (i assume acrylic will be the best) will do the work. Baju2 nye hendak dipakai ke majlis kenduri kawin, nak glamer di leher tapi masih lagi bole dipakai ke tempat kerja…mmm camne tu?

Untuk baju hijau ni, tangan nye kembang payong berlapis 2 dan ade 1 inch area sebagai penyambung. So, k.zarina want it to be filled wit crumble dekat bahagian tangan dan leher. Penggunaan warna2 pastel kegemarannye. After meeting up with her, i’d decided to use warna purple dan disuntik dgn warna2 pastel yg lain seperti off grey, soft pink, purple, dan utk menaikkan warna pastel ni, kite pakai manik bulat jepun MIYUKI jenis transparent rainbow 11/0 RR(Round Rocailles) code 257.

So, inilah hasil nye.

pic 1.0 Rekaan Crumble on Sifon Hijau Pucuk Pisang

Gambar diambil dalam kereta sementara menunggu k.zarina datang amik. (Nampak bahagian tgn x? skit je masuk dalam gamba) Tak berapa proper sudut dan pengcahayaannye. Si tukang snap sape lagi Cik Hubby le. Itupun selalu jumpa, sempat juga borak 10-20 min. Ini disebabkan talhah demam, kasi je baju cakap2 skit terus balik..ape nak kate..

For those yg berminat untuk belajar ape jua teknik dalam seni sulaman manik labuci, insya allah all classes will start in March 2011. Look out for the time table!

Wassalam.

Tags: , , , , , , ,

16 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble? "

  1. Imass says:

    rozie..

    rasanye ramai yg dh buat tutorial atau cd ..cuba scan2 or surf cari..

    Reply this comment

  2. rozie says:

    Salam,
    nak tanya utk jahitan crumble ni ada tak ajar secara online atau dvd atau ebook? nak attend kelas jauh sgt laa… sy baru aje beli dvd utk sulaman ni… tq

    Reply this comment

  3. Imass says:

    ieda

    insya allah akan ade lagi..ape2 akak akan announce

    Reply this comment

  4. ieda says:

    sy berminat sgt ngan jahitan manik, tgk2 kelas kat skudai dah on..melepasla….hrp2 ada kelas kat skudai lg nanti,blh join

    Reply this comment

  5. Imass says:

    yuhana

    insya allah kalau u ade group minimum 15 org ke atas pls do gv me a call, kite bole arrange kan..

    Reply this comment

  6. salam, saya la ni di georgetown, teringin sgt nak blaja jahit manik.. bila agaknya akak leh mai cini?

    Reply this comment

  7. Imass says:

    fiza

    manik ade bnyk jenis, mutiara pun ade bnyk jenis. kalau x nak luntur kena pakai yg diperbuat dr gelas dan jgn pilih yg plastik coz slalunye plastic coated pearls mmg akan luntur.

    Reply this comment

  8. fiza says:

    as salam,
    saya baru berminat seni jahitan manik ni… saya nk tnya, ade sesetengah org kata, manik yg macam mutiara tu nti akan luntur warnanya…betul ke???
    cantik sgt rekaan akak…

    Reply this comment

  9. Imass says:

    atie,

    akak wil announce dlm facebook & blog ye

    Reply this comment

  10. Imass says:

    rozilah,

    insya allah di Puchong & KL

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.