You are here: Home // Rekaan // SULAMAN MANIK & LABUCI: BAJU KENDURI KITE

SULAMAN MANIK & LABUCI: BAJU KENDURI KITE

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Kembali smula ke topic sharing design with all BE fans. As written ealier, last week kite did mentioned pasal baju kenduri yg bakal dipakai pada hari persandingan adik ipar kan? So kali ni kite tunjukkan hasil sulaman kat baju tu.

Kain jenis chiffon. Kite beli kat Nagoya. Ade lebih kurang 12 jenis corak yg berlainan. But instead of picking up the same old favourite color of mine, i’d decided to have something different. Something bright, bold aand brave – RED! Ye la.. slalunye color kite coklat, kale2 natural, krim, kaler tanah. Manjang le kene marah ngan mak. Katenye, kale ontua :P ! Mak cakap, “muda lagi so u should have something yg menarik perhatian. Jgn tuakan diri sendiri..” So kali ni, ok le kate2 ontua slalunye betul. My mother – she’s always be my mentor in fashion, pengkritik terulung!

So, the fabric dihantar ke sebuah kedai jait kat centre of Klang Town. Kalau anta kat Shah Alam, mau kene tambah rm20 lagi. Ni duit rm20 tu bole kite pakai utk isi duit minyak kete. Bak kate omputih, “Kill 2 bird with 1 stone” kan? Dapat jalan dapat baju lagi.

Ini baju yang dah siap dijahit dan kemudian ditatahi kristal2 Swarovsky dan manik2 MIYUKI.sulambajumerah1 Baju ni kite tempah design baju kurung moden. Dat depan belakang. Bored with baju kurung biasa. Walaupun masih x slim lagi tapi bak kate mak, “dah keje penat2, pakai je ape jua fashion nak tunggu kurus, smpai bila pun x merasa le!” So, mak le yg design camne bentuk leher tu so that kite x nampak lagi sontot. Muka dah bulat so kene le menampakkan muka tu tinggi by having leher bentuk “U”. Zip kat belakang. Pad shoulder amik yg paling nipis so it wil minimize rangka badan yg sememangnye gagah ni. Lengan baju, buat layered. Ala2 cik siti nurhaliza le punye stail. Potongan hujung lengan dibuat dlm bentuk loceng. Besar. Stail 60′s.

Then, the close up on sulaman manik, labuci & kristal yang dibuat ke atas baju kite ni.

sulambajumerah2 Inner layer of the fabric ditatahi dengan kristal Swarovsky bulat 6 wane berlainan – hijau, biru, kuning, ungu, putih dan oren. Kemudian, ianya sengaja dijahit terjuih separuh dr hujung lengan baju, berfungsi sebagai pemberat le. Di keliling separa bulatan kristal kite taburkan dengan manik heksagon pelbagai wane mengikut wane2 yang terdapat atas fabrik. Taburan manik pula dibuat secara rapat pada kristal dan kemudian slowly spreaded away.

For outer layer (lapisan luar) kite jaitkan dengan labuci flat transparent saiz 4mm kale merah. Berselang seli dengan manik heksagon kale peach, hijau dan biru. Rujuk gamba kat bawah.

sulambajumerah3 Simple je. Just sparkling with kristal Swarovsky. X payah nak heavy design with flowers or lingkaran2. It tooks me 1 1/2 day to finished te beadwork. Itu pun plus minus sambil2 tengok TV, marah anak2, lipat kain baju (pastu amik smula jait) dan lain2 aktiviti yang seantara dengan suri rumah yang lain. Kalau concentrate betul2 ni 1 malam je dah siap. Lepas ni nak proceed with baju Dainee. She’s going to wear the baju masa hari bertandang ke rumah lelaki.

Later

Tags: , ,

2 Responses to " SULAMAN MANIK & LABUCI: BAJU KENDURI KITE "

  1. norain says:

    saya ade baju kurung moden yang polos,ade skit manik tabur kat kaki lengan n hujung baju.
    tapi rasa kosong sangt kat badan
    wane baju biru ala2 hijau lembut sangat.
    ade design yg simple tak kak n menarik coz saya ni pun student g, x sempat nak jahit yg heavy2 lagipun memang xde asas jahit pun.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    norain

    nnti refer blog yea..

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.