You are here: Home // Rekaan, Tips // Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan

As salam and greetings to all..

Last n3 kite melihat kepada penggunaan kombinasi pelbagai teknik dalam menghasilkan rekaan bunga2. So, kali ni pulak kite tengok macam mana perbezaan dari segi penggunaan pelbagai bahan (material) dalam menghasilkan rekaan bunga2.

As what kite concern selalu sewaktu proses menyulam belum lagi berjalan, kite worried about material ape yg sesuai dan patut kite gunakan dalam menghasilkan rekaan, betul x? Nak pakai sequin ke, nak pakai stone ke, nak pakai, manik saje ke? Or even nak kena campur2 material baru ngancam? Hhhmmmm.. mau x pening!

Yang penting, sebelum kite decide ape material/bahan yg nak kite pilih dan guna, kite kena tahu dan kenalpasti dulu, ape sebenarnya yg cuba kite sampaikan dalam sulaman kite. Meaning, the jalan cerita tu kenalah mengikut tema apa yg customer dah decide. Unless customer x kasi tau. But usually, to be safe so that towards the end of beading, xde la nanti kena tetas menetas – Risk Management…huhuuu..mitigation plan kena sentiasa ade! :) )

Untuk mendapatkan idea perbezaan dalam penggunaan material ni, meh kite tengok antara bahan2 yang terpilih dalam entry showing off utk rekaan, supaya all of the ebading fans out there, u’ll get the message and later.. make sure try to multi used kesemua bahan2 yg available in the market eg. montees, filigree, gemstone, hot fix stone, lace trimmings etc.

Bahan yang pertama:-

Gamba 1.0 Kombinasi Reben Satin + Manik2 (Teknik looping – juntaian)

Nak buat bunga dari reben satin ni senang je. Tapi apa yg sebenarnya kite nak tunjukkan adalah kombinasi nye tu. reben wise, x kisah lah saiz ape, kale ape, as long as u rasa saiz dia berpatutan dengan design yg nak kite jahitkan di baju/fabrik. Kadang2 cuba tgk baju2 artis, ade je bunga2 reben bertepek2 kat tepi dada la..bawah kain sambil menjalar naik ke atas la.. kan?

Next, penggunaan sequin dan stone:

Gamba 2.0 Kombinasi Sequin Oval + Flower Bowl + Stone Round

Yang ni pulak, i think it should be common to all. Kalau dapat sequin bentuk daun ke, tajam ke, bulan ke, bintang ke, ape jua bentuk pun bole tepek janji ikut citarasa.

Seterusnya, kombinasi crochet flower + manik:

Gamba 3.0 Bunga Crochet + Manik Bulat Miyuki (sebagai inti)

Yang ini lagi senang. Beli je some of the crochet flower ready on the shelves, sewn it on fabric and as bahagian inti bunga tu, kite jaitkan dengan menggunakan manik miyuki bulan sebagai kelopak bahagian dalam bunga merangkap inti kepada bunga crochet. Bunga yg ni kite beli dari Beads Etcetera (Wangsa Maju). Tadaaaa….hasil seperti yang ditunjukkan diatas.

Akhir skali, kombinasi bunga sifon + manik pula:

Gamba 4.0 Bunga Sifon (Handmade) + Manik Miyuki Hex 2 cut

Yang ini pun memang tujuannye nak memudahkan keja tetapi hasilnye lebih elegan dan nampak eksklusif sekiranya diguna bersama mutiara kaca (glass pearls) atau kristal Swarovsky. (Yang ni tunjuk skit je lah ye.. kasi idea dulu..)

Ok, moral of the story, sulaman manik labuci ni x terhad penggunaannya bersama dengan bahan2/material yg lain coz semuanya terpulang kepada kreativiti seseorang beader tersebut. Janji, nampak cantik dan customer puas hati. Kalau di Malaysia, kite masih jauh ketinggalan sekiranya nak dibandingkan dengan negara jiran, Indonesia. My personal view, lebih kurang setahun ketinggalan lah ye.. Anyway, pereka local kite X kurang hebatnya dan cepat belajar!

Until next entry..

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.