You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik // Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)

Kraf lama yang tetiba terlintas di fikiran!

Salam to all,

Ni semua kes si madihah, my lovely daughther – menunjukkan bintang2 yang dibuat pakai kertas? Ingat x? Dulu suatu ketika, zaman cite/drama korea/hong kong melanda, semua org sibuk buat ‘the lucky stars”, burung jenjang – the dream cather.. tu yg suddenly terpanggil untuk mengimbas kraf2 yang sempoi masa zaman remaja, dara sunti mengulit reben.

Segar bunga merah mengancam,

Cantik dipandang dipatah jangan,

Bunga reben penat disulam,

Hasilnya nanti terpahat diingatan.

Ni antara langkah2 nya..camne nak buat bunga reben dari reben silk yang kite korek2 jumpa dlm store. Belen 3 tahun lepas waktu kenduri adik bongsu.

Langkah pertama:

gamba 1.0 Lipat reben menjadi sudut segi tiga. Biarkan satu bahagian lebih pendek

Langkah kedua:

gamba 2.0 Kemudian, lipat reben berselang seli. Selalunye more than 10x

Langkah ketiga:

gamba 3.0 Bila dah abis lipat sampai hujung reben, pegang bhgn hujung dan lepaskan lipatan tadi.

Bentuknya seperti di atas ye..

Langkah keempat:

gamba 4.0 Tarik ekor yang panjang sehingga bunga menjadi sedemikian

Langkah kelima:

gamba 5.0 Susup jarum melalui kedua-dua bahagian reben dengan tujuan untuk mengikat hujung bunga. Dan jaitkan.

Langkah keenam:

gamba 6.0 Ikatkan hujung bunga reben menggunakan lebihan benang yang kite jait tadi. Simpulkan.

Langkah ketujuh:

gamba 7.0 Dengan menggunakan cutter, potong lebihan reben.

Langkah kelapan:

gamba 8.0 Inilah hasilnya!

Dah tengok cara2 nak membuatnya, lepas ni kite tgk plak cara2 gabungan bunga reben ni dengan manik dan labuci/jemeki. Macam2 rekaan boleh digayakan. terpulang kepada kreativiti masing2 lah ye..

Later

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1) "

  1. Imass says:

    ina

    kelas sulaman reben sy x buat, masa x mengizinkan..

    Reply this comment

  2. ina says:

    salam,

    puan, ada tak kelas puan anjurkan untuk belajar buat sulaman ribbon.kalo ada kat mana? dan berapa bayarannya.

    TQ

    Reply this comment

  3. Imass says:

    risya

    bole then pls contact me to discuss further ye

    Reply this comment

  4. Imass says:

    risya

    bole kasi email add nnti kite cite panjang skit

    Reply this comment

  5. risya says:

    terima kasih atas tunjuk ajar diruangan ini. boleh adakan kelas ditempat sy

    Reply this comment

  6. risya says:

    boleh sy dapatkan maklumat lebihlanjut cara untuk membuat bunga reben ni.

    Reply this comment

  7. Imass says:

    hidayah,

    kalau buku depends pd penulis, banyak, keluaran senijahitan, akak suggest beli dvd utk belajar dan sebagai rujukan

    Reply this comment

  8. Imass says:

    hidayah

    mmg sesuai utk baju anak2..

    Reply this comment

  9. Hidayah says:

    salam. .kak intan,nk tnye ckit leh?buku teknik sulaman manik d jual ngan harge bpe ek?

    Reply this comment

  10. Hidayah says:

    wah. .cumelnya bunge reben tu,sy msti cube utk bj ank perempuan sy.msti cumel sgt. .

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.