You are here: Home // Teknik Sulaman Manik, Tips // Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl

As salam & salam sejahtera,

Masih ramai lagi yg bertanye bagaimana menyulam bunga dari sequin. Cerita kali ni, pernah kite post dlm n3 di kedaimanik tapi mungkin ramai yg x perasan coz masa dlm versi yg lama. Kini, bila kedaimanik dah diupgrade, so n3 nye ilang.

Sehubungan dengan pertanyaan bunga sequin ni lagi, kite pastekan cara2 nak menyulamnye dengan mengubah penggunaan material dari sequin curve 6mm kepada sequin flower bowl saiz 5mm. Hopefully, n3 ini dapat membuka idea kepada yg x dapat nak visualise proses sulaman bunga sequin ni.

So, please refer pic and steps shown below:

1. flowerbowl1Lukis bulatan menggunakan erasable pen ke atas fabrik. Kemudian, masukkan sekeping flower bowl (kale ikut citarasa) secara menangkup ke bawah dan disusuli dengan sekeping flower bowl dengan mengakup/ tengadah ke atas. Teknik ini same dengan teknik manik bersayap (wing of sequin).

2.flowerbowl2Susupkan jarum kedalam fabrik menghala ke bahagian dlm bulatan dengan mengmbil kira jarak jejari sequin. Ulangi langkah 1 sehingga penuh garisan keliling lakaran tadi.

3.flowerbowl3Kemudian, isikan bahagian tgh dengan sebutir mutiara kaca (glass pearl) saiz 6mm sebagai inti. Pilihan lain, anda boleh mengisi inti bunga dengan teknik manik 3 serangkai (three beaded beads)

Sekiranya bulatan anda besar, kemungkinan anda perlukan lebih dari 1 kali lilitan sulaman utk memenuhi 70% ruang lakaran. Apa yg penting kat sini, pertukaran material bole mengubah hasil akhir (output) sesuatu rekaan. Jangan takut utk mencuba pelbagai material.

Selamat mencuba!

Tags: , , ,

38 Responses to " Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl "

  1. Imass says:

    aini,

    jemput datang ke aman putra. kite abakal adekan kelas pada 18 december 2011..penutup tirai. masa 8.30am-5.30pm. contact 0166197488 or 0169702324

    Reply this comment

  2. aini says:

    ada buat kursus di putrajaya ker?

    Reply this comment

  3. Imass says:

    erny

    cuba tgk previous entry – saiz bunga sequin 20 sen

    Reply this comment

  4. Imass says:

    iena

    tqvm. thx for d support

    Reply this comment

  5. erny says:

    cara yg akak tunjuk tu mudah untuk di fahami.ada tak corak lain?

    Reply this comment

  6. iena says:

    Salam. Simple dan mudah difahami. Terima ksih juga setiap email pembelajaran dri imass ya. :-) )

    Reply this comment

  7. Zulkhibri Bin Abdullah says:

    Assalamualaikum Imas,Saya nak tempah untuk 2 orang kursus pada 2mei nanti ya.
    Imas ada beri sijil penyertaan kursus tak?

    Reply this comment

    Imass Reply:

    zulkhibri

    insya allah dengan permintaan ramai kite akan sediakan sijil penyertaan.. sekiranya berminat bole daftar dgn menclick banner kelas sulaman. tq

    Reply this comment

  8. Ruzie says:

    Salam…satu teknik sulaman yang baru bagi saya…time kasih!

    Reply this comment

    Imass Reply:

    ruzie,

    waalaikumussalam, teknik yg same cuma penggunaan material je lain..

    Reply this comment

  9. shahadah says:

    salam.Thanx kak imas…sy mmg dah lame suke jht2 bunga dari sequin n manik…tp kalini lagi simple n cantik
    klu ade lagi contoh, bleh la share lagi..

    Reply this comment

    Imass Reply:

    shahadah,

    waalaikumussalam, insya allah.. kite share nnti

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.