You are here: Home // Info, Rekaan, Tips // Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

As salam & greetings to all,

Sejak dimulakan oleh k.umi design Crumble ni, makin ramai yang tertarik dengan kombinasi manik2 dan outputnya. Credits to K.Umi. Tambahan pula ianya menjadi ikutan dan makin ramai yg suka akan design ni dan mula menjahit samada atas baju sendiri ataupun pelanggan. Sejak kemunculan FB, design CRUMBLE ni dipopularkan semula oleh rakan beaders yg lain, yg amat aktif berkongsi rekaan dan hasil kerjatangan mereka dlm FB. How generous! I like.. sharing is caring kan..(with pure heart of course..)

Makin besa komuniti beaders di dalam FB. Ramai yg beralih dr FP ke FB. Penghijrahan sometimes give u more opportunities to grow & improve ur self as well. Kite pun x ketinggalan ek..janji boleh same2 share..

Ok, back to d topic. Since posting n3 pasal Beaders Gathering, ramai yg tertanye2 pasal design CRUMBLE ni dan nak belaja. Serba salah rasanye nak ajar atau tidak. Ramai yg suruh wat kelas dan sanggup baya walaupun caj agak mahal. For me, kalau dah pandai dgn teknik asas, rasanye nak jait CRUMBLE ni xde menjadi masalah. Apa yg penting di sini adalah pemilihan warna, material dan gaya susunan material yg membuatkan design Crumble menjadik! So, utk tidak menghampakan peminat BE dan senijahitan, kite entertain. Tapi rasanye k.umi pun ade menunjukkan tutorial CRUMBLE ni..(credits to K.Umi skali lagi coz sudi berkongsi dengan kite semua).

Just my personal opinion, coz ade yg bertanye, nape kelas design x kisah le ape jua design yg glamer skrg ni spt SF, Crumble n to name a few yg dipopularkan rakan beaders spt NoraManik or Pepari a.k.a K.Umi, or Glamstarz lebih mahal berbanding kelas teknik asas? As for me, design is one idea generated by the owner, x semua yg boleh menghasilkan idea rekaan gaya tersendiri. Compare to teknik2 asas, those techniques has been followed by millions of women world wide sejak dr azali lagi shingga ke hari ni. that why, when it comes to design, some beaders akan meletakkan caj yg tinggi kerana paten yg diajarkan adalah hasil dr kerahan kepale sendiri, logik x? But to patent register kan 1 design, it is not impossible terpulanglah kepada pereka tersebut. For you all info, kos utk registerkan 1 design/idea rekaan cost u about RM1500 per patent. kalau 1 minggu, let say u manage to create 3 design, camne tu? Unless mmg berduit dan x kisah about the cost, so proceed je.. no harm..Cuma 1 lah, rekaan ni always senang berubah. Cth, kalau kite sulam 1 bunga yg terdiri drpd combination teknik manik bersayap (wing of sequin) & satin stich membentuk daun dan bunga, esok u ubah plak create 1 bunga baru dgn kombinasi teknik satin stich dan sisik ikan. Dah ade 2 paten kan? Its so universal..

Now, just to show off lil bit, sebelum nk start off with design crumble ni. Bahan terpulang kepada citarasa beaders tersendiri. Like my self, kene tgk material kain lah. Macam tau2 je ade feeling nk start Crumble. Sedang disebut2, ade plak yg mengulur baju utk di’CRUMBLE’ kan.. hihiii.. Ni penangan wabak Crumble by K.Umi le ni.. Kalah H1N1. Some of the bahan2 yg akan kite pakai..

Gamba 1.0 & 2.0 Pelbagai glass pearls yang bakal ditenyeh atas baju

Gamba 3.0 Some semi precious stone utk ditenyeh bersama glass pearls.

Minta2, sempatlah siap ye..sebelum kelas crumble tertutup yg akan dijalankan nnti. Pastu kite upload & share with all. By the way, esok akan ade, Beaders Gathering yg ke 2 bertempat di rumah kediaman Datin Simah Skali lagi. Pas abis gathering kite update ye. Kali ni, Lebih ramai yg datang termasuklah my sifu – Pn RJ and anak2 buahnya yg lain.

Hopefully everything goes well..

Later.

Tags: , , , ,

1 Response to " Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design "

  1. hana says:

    salam sis, boleh sy tahu mana nk dptkn glass pearl yg mcm dlm gmbar diatas?

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.