You are here: Home // Seni Jahitan, Teknik Sulaman Manik, Tips // Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen)

Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen)

As salam & greetings to all,

Lately masih spt biasa, bz ngan keje ofis sampai kene perli ngan office mate x sempat update blog. Ok, kite mengaku ye! i’d been lil bit ignorance towards my blog but still masih di dalam hati. Thanks to those yg masih lagi support this blog.

Orait, since cerita kelas on the spot kat IOI Boulevard dipaparkan, ramai yg bertanye macam mana nak jait bunga sekuin spt yang dibuat oleh K.Ann. Talking about K.Ann, hopefully she managed to finished the baju pengantin on time. Hopefully, design yg kite suggested will help her through.

So, tanpa membuang masa with the subject above refers. Untuk bunga sekuin kali ni, kite menggunakan syiling saiz 20 sen. Actually, asas nye same untuk membentuk kelopak bunga iaitu menggunakan teknik ‘Manik Bersayap (Wings of sequince)’. Cuma, apa yg lainnya disini, susunan kelopak bunga dibuat dari sequin yg berlainan saiz. Seperti yang K.Ann belaja aritu, teknik masih same cuma kali ni instead of 2 keping sequin, kite gunakan ¬†3 keping sequin saiz 6mm jenis transparent kale merah, sequin saiz 4mm flat kale putih, manik MIYUKI 11/0 RR code 1006, 8 dan manik MIYUKI 11/0 hex code 26.

Sebelum start menyulam, pastikan semua manik yang dikehendaki dipilih dengan skema kale yg betul dan ketepikan. letakkan atas piring atau tutup tupperware supaya manik x lari merata-rata. Then, yg penting, lakarkan bulatan sebesar duit syiling 20 sen.

bungasequin1Gamba 1.0 Lakaran bulatan

Then, dari 1 bulatan kite bahagikan kepada pecahan 8 sama rata. Lepas tu, make a knot (simpulan) di bahagian belakang. Masa, dolu2 buat ni siap pakai pembaris nak bahagi sama rata nye  pasal. Tapi setakat ni, abaikan je. Tangan dah mmg sedia maklum.

Lepas tu, masukkan 4 butir manik MIYUKI 11/0 RR ke dalam benang, diikuti oleh sequin flat 4mm, curve 6mm dan jaitkan ke empat-empat penjuru.

bungasequin2 Gamba 2.0 Set 4 penjuru awal

Abiskan ke empat2 sudut. Then utk set 4 sudut yg lain kite, terpakai 11/0 round 2 butir, manik hexagon dan barulah jadi deretan sequin.bungasequin3

Gamba 3.0 Kelapan2 penjuru telah disiap di sulam

Yang kite nak ingatkan disini, bila tarik tu kene kuat dan kemas. Lihat cth penggunaan kale kat sini, kite purposely pilih kale2 garang dan kontra untuk memberi impak kepada bunga kat atas. Then, untuk membuat 2nd layer, kene ulang balik tapi kali ni dijait di antara lingaran bunga yang pertama. Meh tgk susunan sequinnya.

bungasequin4Gamba 4.0 Jahitan 4 penjuru.

Lastly, once finish inilah hasilnya. Kalau rajin, buka dan cuba wat banyak kali sampai mahir.

bungasequin5Gamba 5.0 Sekuntum Bunga Sequin

Tipsnya kat sini:

1. Pembahagian kene sama rata. Kalau x sama rata nnti sengetlah bunga.

2. Mula dari tengah dengan 1 simpulan

3. Tapak kene ade supaya bunga nampak kukuh

Hopefully, this will help kepada orang yg nak sulam bunga sequin.

Selamat mencuba!

4.

11 Responses to " Sulaman Manik & Labuci: Cth Bunga Sekuin (Saiz 20Sen) "

  1. eyda says:

    laa, sng sgt upenya…. tp kalau dpt msk kelas n tgk sendiri ,lg seng nk phm….

    Reply this comment

  2. Imass says:

    nia,

    most welcome

    Reply this comment

  3. nia says:

    sangat berguna untuk sy yang baru belajar..
    tq 4 sharing..

    Reply this comment

  4. fiza omar says:

    salam, tq sbb ada blog yg sgt membantu bagi insan yg minat jahit labuci tp x berapa nk pandai ni hihi

    nak tya pada sis, mane nk beli pensil/marker yg boleh padam tu yer?

    hope boleh bgtau sy melalui email:)

    TQ

    Reply this comment

  5. mahan says:

    Thanks untuk tunjur ajar..nak pegi class takde masa..
    tutorial akak sangat berguna.akak tak lokek ilmu..moga murah rezeki.. <3

    Reply this comment

  6. Imass says:

    jee

    alhamdulillah

    Reply this comment

  7. jee says:

    t kasih atas tunjuk ajar. dah cuba nampak oklah

    Reply this comment

  8. Imass says:

    liza,

    dah cuba jgn lupa email ke kite utk sharing ye..

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.