You are here: Home // Rekaan // Sulaman Manik Labuci: Design Jubah Kate & WIP

Sulaman Manik Labuci: Design Jubah Kate & WIP

Assalamulaikum & selamat sejahtera ye..

1stly, my appologize to Kate. Janji malam seminggu yang lepas tapi hari ni baru berkesempatan utk upload. Sorry ye ..

Tanpa lengah2 masa, meh tgh gamba design utk jubah Kate

Jubahnye kale hitam dan requirement Kate nak dimanikkan pada bahagian lengan, badan baju dan bwh kain.

So, ini sketches nye:

Design 1:

jubahkate1_1Material yg disuggestkan:

- sequin, manik hexa11/0 , manik bulat RR 11/0 dan Hot Fix Stone

Teknik: Tabur yg paling nampak mudah tapi bila membuatnye, masya allah..

Design 2:

jubahkate2_2material used: acrylic stone, dah hot fix stone pelbagai size.

Teknik: jelujur

Kate kate dia nak glamour. when it come about being glamorous, 2 mende yg selalu kite pakai is, acrylic stone dan HFS. ade 2 ni pun dah cukup. impak dia menyerlahkan sgt!

gamba 1 kalau nak glamour tapi kos rendah skit. tapi yg ke2 kos tinggi sikit la..so terpulang kepada Kate nak pilih yg mane satu.

Work In Progress (WIP)

setakat ni kite berjaya melatihkan smula kecekapan tgn selepas 1 buan concentrate nak raya kan?! meh tgk pra tonton antara design2 yg kite buat.

wip1ini insya allah akan siap x lama lagi. ni baru gamba hujung lengan. Combination of glass pearls, sequin, manik2 hex 11/0, manik RR 8/0 dan manik bulat 11/0 RR.

Yg ni plak baju batik, lembik sgt kainnye.. chiffon batik.. lemah semangat nak jait..wip2Corak bunga2 nye kat depan. Yg ni betul2 mencabar minda betul. Utk itu, x yah pening2 kepala sampai darah naik, yg petg letak stone kale kuning oen yg baru ni, kasi nampak menyerlah. Teknik yg diapply sennang je, tali air.

Nnti, bila dah siap kite preview. baju yg jait lepas2 x dpt nak upload, nnti kite cuba korek from customer lagi..

Later




Tags: ,

4 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Design Jubah Kate & WIP "

  1. Assalamualaikum… harap tak keberatan membenarkan saya untuk maklumkan para peminat beading/sulaman di sini bahawa Pn Rosita Jaafar, penulis serta pendidik beading/sulaman telah menubuhkan sebuah Beaders Fan Club supaya kita dapat mengumpulkan para peminat beading di seluruh Malaysia. Seperti yang ramai sedia maklum, Pn Rosita telah menulis beberapa buah buku mengenai beading serta sulaman yang menjadi sumber rujukan utama ramai beaders. Dengan ini, para peminat bukan sahaja dapat dimaklumkan mengenai buku-buku terbaru malah bengkel-bengkel yang akan diadakan oleh ramai beaders yang turut bergerak sendiri, yang di antaranya juga merupakan anak-anak didiknya. Dengan kata lain, kita semua dapat berkongsi maklumat serta dapat mengetahui aktiviti-aktiviti terbaru beaders di negara kita. Banyak lagi perancangan Pn Rosita nanti yang akan dapat memberi manfaat kepada para penggemar beading.

    Jadi, marilah kita sama-sama mendaftar bersama admin@ftimdc.com. Anda semua dijemput ke FTIMdc untuk maklumat lanjut. TQ :->

    Reply this comment

    Imass Reply:

    juan

    thx for d invitation. dah masuk dan dah tengok. thx coz u masukkan blog ni. do send my regards to pn RJ

    Reply this comment

  2. ryn says:

    cantik design utk jubah kate tu… nanti jgn lupa post pic yg dh siap yer.. :)

    Reply this comment

    Imass Reply:

    ryn

    kene minta si pemakai poskan la

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.