You are here: Home // Rekaan, Tips // Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010

As salam & greetings to all,

Bulan May dah berlalu, x lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelang tiba. Bagi peminat sulaman manik dan labuci, yang mane x bole x ber’bling bling’ dah mula start meneyrahkan baju2 kepada beaders pilihan hati. Pelbagai requirement diteliti terlebih dahulu dan cuba dipenuhi 100% agar kepuasan dicapai oleh kedua pihak.

As for my self, kite terima setakat yg mampu dan xde spesifik quotation. My concern, the passion to make sure setiap rekaan akan mengikuti selera pelanggan 100%. Alhamdulillah, setakat ni dah ade yg menghantar baju koleksi raya dan kenduri untuk disulam manik dan labuci. Thanx for all the support given to me across these wonderful 9 years of Beads Embroidery (BE). Insya allah, i’ll try my best to come up with new design for each year. Tak berkecuali tahun ini – 2010.

Kebanyakan my customer (for the regulars), diaorg dh tau cara kite bekerja. So, as to date, alhamdulillah xde masalah utk memenuhi requirement.  Yang penting, beaders kene prihatin dgn permintaan customer. The usual process yang selalu kite apply selama ni once i get 1 tempahan:

1. always ask for their budget

2. ask for any specific material/colors/design needed

3. occasion for that particular baju eg. kenduri kawin ke, raya ke

4. did several sketches for them to review & choose

5. amendment made accordingly to suite their needs

6. did 1 example to show & get approval

7. once approved, PROCEED for final embelishment!

Setakat ni kalau ade pun, hanye 1 dlm 100 kes tetas menetas terjadi. Itupun disebabkan, customer rasa my beadwork was overdo & cantik banget?! Huhuuu..(terus perasan sendiri) :) )

Lets share the pics..

gamba 1.0 Beadwork done for K.ana – bhgn tangan

Her requirement senang je, nak simple, elegant, ade stone, kale garang, bole pakai raya, kenduri & keje. Looking at her personalities, yg mmg ceria orangnye, kulit kuning langsat, tinggi tegap, mmg padanlah dgn ape yg dia minta. Actually, the beadwork bukan shj dibahagian kedua belah tgn malah di bhgn badan juga. Insya allah, kite upload kengdian ye.

Material yang kite pakai, acrylic stone bentuk eye drop kale merah, sequin flower bowl 4mm milky color, sequin flower flat milky rainbow – kale orange & yellow, manik 11/0 2 cut MIYUKI – kale gold brown, yellow & bright orange & glass pearl saiz 8mm – kale putih. Rekaan mmg disulam secara sebelah shj pd bahagian hujung lengan atas permintaan.

Insya allah, few more coming soon..enjoy the beadwork!

Tags: , , , ,

6 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010 "

  1. Imass says:

    mummyzana

    waalaikumussalam, teknik rantaian mutiara.. bole cuba

    Reply this comment

  2. Mummyzana says:

    Salam..Nak tanya..bunga kuning with pearl kat tengah dalam baju K Ana ni, pakai teknik aper ye? Sbb cute sangat..and tak nampak semak. Thanks.

    Reply this comment

  3. Imass says:

    ainun,

    buku kalau akak xde lagi, tapi kalau RJ nye boleh didapati kat mane2 kedai buku2 besa spt mph, popular dsb. akak cuam jual buku digital shj spt dlm blog

    Reply this comment

  4. ainun says:

    salam..akak mcmne ek sye nk beli buku teknik asas sulaman manik dan labuci?

    Reply this comment

  5. Imass says:

    jun

    tq, biasa je.. baju bercorak lagi sennag buat..

    Reply this comment

  6. jun says:

    fuyyoo….cantik tu, w/pun sgt simple. sy tgh pening nk cari new design utk buat kt baju yg bercorak, baju plain dh biasa jumpe…

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.