You are here: Home // Kelas Sulaman, Rekaan, Seni Jahitan, Teknik Sulaman Manik, Tips // Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011

Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011

As salam & salam sejahtera semua,

Its been a while kite x merepotkan al kisah kelas2 yg telah dianjurkan oleh pihak kami. Bukan x nak post n3 tapi kadang2 x sempat. By the time nk post dlm blog, cerita pun dh basi..huhuu..

Tapi, dikesempatan ini, dpt lah kite cerita serba sedikit pasal kelas yg baru je berlangsung semalam, 29 May 2011 di Skudai, Johor. Kelas ni pun same gak rasanye ade tunda sekali coz mcm2 hal berlaku tapi just forget about it lah! Bertolak dr shah alam jam 10.30 mlm dan sampai di Skudai at 3.00am ++. Waduh..ngantuk wey…

Disebabkan tilam dah tersedia dibentang dapat lah melelapkan mata seketika. Bak kate org nk lurus2kan badan..Kali ni kite ade ubah skit modul dan buat penambahan. Penambahan ni disebabkan request2 yg keep pouring in my inbox asking to teach & show macam mana nak jait crumble, SF dan seterusnya.

Bukan nak menutup atau mencantas sesiap, tapi kite sekadar berkongsi pengetahuan, malahan tujuan ditambah skit silibus supaya peserat nampak sebenarnye dgn teknik2 yg ade, uols semua dh bole jait ape jua design. Personally, crumble & SF (Shimmering Flora) its a design cuma cara penyampaian guru tersebut yg berlainan. Ade juga yg x kenal atau x tahu ape dia design crumble. Tapi bila disebut, alhamdulillah…difahami.

Ini salah satu gamba aktiviti kelas (modul penambahan).

Figure 1.0 Kelihatan 3 modul tambahan dngan rekaan dan penggunaan material yg brbeza

Moral of the story:

1. Yg penting kreativiti dan jgn takut untuk explore stail baru sewaktu menjahit manik.

2. Try & error kombinasi material dan ubah sekiranya perlu utk further improvement.

3. Jangan limitkan diri sendiri dengan warna, bahan/material/ teknik tertentu.

4. Mix & match is one of the fastest way to learn further.

5. Yg penting – KEYAKINAN musti ade..

Seperti yg kite tunjukkan, (if uols perhatikan betul2), ade sulaman manik2 & mutiara disekeliling bunga sequin (kale ijau). Kemudian, deretan mutiara pelbagai saiz di belah kanan skit dan last skali, kombinasi lace trimming dengan batu2 an…

Kepada yg perlu submit homework tu..jgn lupa..email gamba ye..

Slamat..

Tags: , , , , , , ,

11 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Kelas Johor, 29 May 2011 "

  1. ummusyifa says:

    lau buat kat skudai johor, buat kat mana ea..?sy kt area skudai..berminat nk join kelas jahitan ni, tp lau leh dpt walk in tnya face to face lg puas hati..he3..

    Reply this comment

  2. Imass says:

    norazlina & amylynn

    kite akan adekan 1 kelas pada 23 DEC nnti bole pilih dan belajar either crumble or SF (SF adalah hasil gabungan beberapa teknik)

    Reply this comment

  3. Amylynn says:

    Ada tak bengkel hiasan manik @ labuci diadakan pada bulan 11 dan 12 ni sepanjang cuti sekolah? Saya amat berminat untuk mengikutinyer.

    Reply this comment

  4. norazlina says:

    salam,pn nk tanya ada lagi tak bengkel jahit manik crumble dan sf di Jb?…bagi bulan sept-dis 2012..

    Reply this comment

  5. Imass says:

    mila

    insya allah..akan ditunjukkan..

    Reply this comment

  6. mila says:

    salam…kak,boleh x tunjuk cara nak jahit manik crumble??saya minat nak wat crumble..tp mcm x jadik jer…help me…TQ.

    Reply this comment

  7. Imass says:

    nurul

    bole insya allah..any pattern will do?

    Reply this comment

  8. NURUL HAYATI says:

    aslmkum, blh x tunjukn cara jht manik or labuci pda bahagian tgn????

    Reply this comment

  9. Imass says:

    siti

    insya allah, war2kan lah kpd kawan2 lain yg berminat

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.