You are here: Home // Info, Rekaan, Tips // Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya

Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya

As salam..dan salam sejahtera,

Disebabkan masalah teknikal yg x dpt dielakkan, blog kami terpaksa beku dan proses migration data ke tempat lain, jadi x sempat nak update any aktivities at all. Pihak senijahitan.com mohon maaf diatas segala kesulitan.

Anyway, rasanye x basi sgt lagi. So ape yg kite nk share its a sketches done by my keras tangan while waiting for my chicken wrap siap dibungkus.

Fig 1.0 Lakaran Bunga Raya + tampuk manggis

Tips melakar:

1. Identify what kinds of konsep u want to proceed i.e flowerish, ocean

2. Identify the “object’ for that particular konsep i.e bunga rose or kerang, sea anemone etc

3. Identify the nukleas atau titik tengah of your lakaran

4. Idenitfy the additional lakaran or hite lite yg kite nak tambah

5. Just do it!

Sound easy rite? Tapi yang peniting, moral of the story, kena slalu praktis..but as what my cikgu cakap, kadang2 it might need  some gaya sentuhan tangan kreatif untuk menjayakannye.

But, for myself, as long as u minat, ade passion, ade kemahuan disitu ade jalan..insya allah

Good luck and happy skecthing..

p/s: Jadual kelas terpaksa diubah memandangkan kesibukan aktiviti PeMANIK + persiapan kenduri kawin adik di bulan May & June. Harap maklum. TQ

Tags: , , , , , , , , , ,

8 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Lakaran Bunga Raya "

  1. niza says:

    bagaimana nak lukis gambar-gambar ni ke atas fabrik dan boleh tunjukkan cara meletakkan wax atas benang.

    Reply this comment

  2. Imass says:

    maya

    bole contact direct ke teknikal support 0169702324

    Reply this comment

  3. Imass says:

    aishah

    kelas di melaka kena tunggu kite balik kmapung. tapi insya allah akan dijadualkan ye..anything bole contact 0166197488

    Reply this comment

  4. MAYA says:

    cara untuk membeli buku atau cd

    Reply this comment

  5. MAYA says:

    berminat pada dvd lakaran

    Reply this comment

  6. salam..sy berminat untuk belajar menjahit manik macam sy boleh mendapat kan buku buku manik yang terkini.atau hadir kelas jahitan manik saya di melaka

    Reply this comment

  7. siti khairul says:

    kalau tgn jenis x reti lukis mcm sy.. susah jugak ni.. huhu

    Reply this comment

    Imass Reply:

    kalau selalu practice Insyaallah lama kelamaan boleh melukis.

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.