You are here: Home // Kelas Sulaman, Rekaan, Teknik Sulaman Manik, Tips // Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

As salam & Salam Eid ul Fitr..

Rasanye masih x terlambat untuk pihak senijahitan.com mengucapkan salam lebaran kepada semua peminat dunia seni sulaman manik labuci, kan. Bukan x nak ucap sebelum raya, masa x mengizinkan. malahan diuji plak dgn masalah teknikal. Ada yang ‘suka’ menghantar malware bukan2..hacked??? Tapi, alhamdulillah.. semuu dh kembali pulih. Terpaksa lah menggodek blog..

Ramai yg bertanya perihal kelas selepas raya. Kepada yg sudi tu, kelas selepas raya ni agak terhad. Maklumlah busy skit dgn keje – cycle business planning dh start so kena concentrate.. some more, registration for new student dh start juga open to public. So, terpaksalah di hadkan aktiviti beading ni.

Anyway, insya allah.. untuk jadual Kelas Sulaman Manik Tahun 2011 pihak senijahitan.com masih ade hutang 2 kelas lagi. Satu di Aman Putra, Puchong dan satu lagi bakal diadakan di Kuantan, Pahang. So kepada yg masih berminat bole SMS kite direct 0166197488 atau 0169702324.

Ramai juga yg tertanye2..apa the added value/ knowledge yg diterapkan dlm pembelajaran kelas manik senijahitan.com? Untuk jawap soklan ni, modul masih seperti yg terdahulu cuma kali ni kite value add sikit dgn explorasi penggunaan pelbagai bahan/material untuk menjahit rekaan crumble. Bagi yg bertanye pasal rekaan Shimmering Flora (SF) tu, same juga dgn crumble.. when u have the basic ape jua rekaan u nak come up pun bole.. terpulang kepada citarasa dan kreativiti masing2.. Bolelah refer kpd pictures below..utk mendapat sedikit gambaran modul tambahan dalam kelas kite ye..

Gambar 1.0 Peserta menggunakan lace trimming sebagai bahan ke 3 utk rekaan crumble yg ke 3

Gambar 2.0 Peserta menggabungkan bunga fabrik sifon + lace trimming utk jait crumble

(atas kain – juga kelihatan bunga sequin dikelilingi crumble + crumble biasa yang mempunyai tulang/longkang/ platform or ape jua term yg digunapakai oleh individu tertentu..so terpulang, tepuk dada tanye selera)

Gambar 3.0  Salah satu teknik Sulaman Manik sebelum digabungkan bersama untuk membentuk rekaan crumble pilihan hati

(kelihatan bunga sequin dengan sulaman mutiara pelbagai saiz yang dijahit rapat bersama untuk membentuk rekaan crumble)

Oklah.. a lil bit here and there rite? So hopefully, ianya menjawap pertanyaan peminat2 manik labuci. For me, personally, when u had the basic, nak jait ape jua design bole, pastu namakan design2 yg direka dan disulam uols dengan nama pilihan hati.. bunga bintang ke, viva crumble ke..bunga kembang setaman ke..dh sah2 mmg design tu uols yg buatkan.. x salah menamakannye..Somemore, rekaan ni very subjektif. Bila ade org amik rekaan kite dan ubah skit..dh jadi satu rekaan yg baru..so kenalah banyak2 bersabar..dan jadikan isu tiru meniru ni satu cabaran utk kite menghasilkan sesuatu yg lebih lagi..

Next, sebagai tirai penutup Koleksi Raya tahun 2011 ni, kite preview skit hasil2 sulaman yg dh penghujung ramadhan ni. Customer is always rite.. so design evergreen ke.. lama ke.. for me as long as dia suka dan mmg itu yg dia nak dan ianya memenuhi requirement/bajet..no hal.. layanzzz…

Gambar 4.0 Sifon biru muda – sulaman di bhgn leher dan hujung tgn.

(hujung tgn terpaksa dijait simple coz kainnye lembik, pastu jahitan tepinye pun nipis/pendek sgt lipatannye..so x bole lah heavy sgt)

Gambar 5.0 Sifon biru, close up bhgn leher

Gambar 6.0 Sifon kelabu 2 ton – design menjalar2 spt yg dipinta

(sila abaikan bhgn bawah baju yg belum dijahit smula kelepetnye..huhuuu)

Sebelum mengundur diri, nantikan pelancaran buku digital kite yg kedua – KOLEKSI TEMPLATE REKAAN, Siri 1. Sebanyak 15 keping template cetak dan terap untuk dipilih..sesuai ke atas ape jua pakaian – jubah, blaus, baju kurung etc..enjoy!

Wassalam..

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

13 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview "

  1. ilia says:

    kalau ada kelas lagi tlg contact saya yek..tq

    ilia 019-658 0811

    Reply this comment

  2. eyda says:

    bl nk buat klas jahitan manik kat ketereh, k.lanas o melur kelantan
    …?

    Reply this comment

  3. Imass says:

    nana

    bole aje nk join.. nnti akak text

    Reply this comment

  4. Imass says:

    affrah

    bole call akak 0166197488 dan kite dh text ye utk jadual kelas terkini

    Reply this comment

  5. nana says:

    sy suke ngan hasil nye…izinkn sy berlajar untuk mencari pendapatan sendiri…sy berharap dapat belajar didalam kelas ini…please call 0173489425

    Reply this comment

  6. affrah says:

    saya berminat sgt..sekiranya ada kkosongan sy berminat utk turut serta dlm kelas tersebut..sbrg maklumat blh tgglkan 0145091780

    Reply this comment

  7. Imass says:

    aspalela

    if ade jumlah student just call me shj..or ade tempat pls contact 0166197488

    Reply this comment

  8. Berminat sangat!! Buat laa kelas di seremban…

    Reply this comment

  9. rozilah says:

    X bolehke pihak puan adakn kelas sekitar Setiawangsa/Wangsamaju. Tks

    Reply this comment

  10. Imass says:

    idayu,

    kelas rm150 per person.. 20 teknik.. insya allah kite akan jadualkan nnti

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.