You are here: Home // Rekaan, Teknik Sulaman Manik, Tips // Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)

assalamualaikum n slamat sejahtera,

N3 kali ni kite tgk pada pemilihan mutiara ke atas baju kebaya Najwa. Fabrik ala baldu milik Najwa ni mmg cantik. Sampai masa kite menyulam mutiara n manik kat atas baju ni, mak kite asyik belek je kainnye. Lawa katenye. Since Najwa orgnye tinggi lampai dan putih, sekitar 20an, then kite pilih japanese glass pearl kale2 yg lil bit striking tapi dlm shcema color analogous – color yg adjacent to each other. Then, kite suntikkan dgn pearls kale putih utk highlight the combination more. According to najwa, she wants a simple design je kat bhgn lengan baju kebaya nye. So, ni lah hasilnye, jom tgk gamba bawah:

sulamanmanik_mutiara1 Tekniknya – tabur. Instead of mutiara je pun xleh juga so kite combinekan pearls ngan miyuki glass beads hexa 2 cut 11/0 and RR 11/0. Color yang dipakai hexa 2SL18, 2CSD1348, 2CSR1020 manakala utk round plak 11ICR278. Utk pearls code2nye 6GP03, 6GP04 & 6GP05. Utk pearls putih kite pakai saiz 4mm & 5mm code 10 (yg ni xde dlm kedaimanik).

Close up hujung lengan.

sulamanmanik_mutiara2 Taburan mutiara dan manik2 miyuki kat hujung lengan.

sulamanmanik_mutiara3 Sesi tayang lengan. Yg ni cume sarungkan je salah 1 hujung lengan utk purpose amik gamba.

sulamanmanik_mutiara4 Deretan mutiara dari pandangan dekat. Taburan dibuat rapat2 dan kemudian ade yang disebarkan berjarak jauh skit.

Tip jaga mutiara agar tahan lebih lama:

1. Lap dgn kain kering dan lembut selepas dibasuh.

2. Jgn rendam terlalu lama sebelum membasuh baju.Kalau boleh elakkan dry cleaning kerana stim kepanasan akan merosakkannye.

3. Gunakan tangan ketika membasuh kerana berus boleh merosakkan lapisan mutiara.

4. Elakkan sabun yg ade ammonia, sabun yg kasar dan ceair pencuci.

5. Elakkan dr terkena bahan kimia spt penyembur rambut, minyak wangi, air kolam renang dan kosmetik.

So, hopefully this will give xtra idea on how to take care of baju2 yg disulam dengan mutiara.

Later.

Tags: , , ,

34 Responses to " Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa) "

  1. Imass says:

    wafa

    terpulang nk ‘garang’kan baju atau nak ‘lembut’kan baju; if lembut pilih warna2 dlm kelompok warna2 tanah ie krim, light oren; if nk garangkan pilih warna either ijau, merah etc

    Reply this comment

  2. wafa says:

    sis, lau baju kaler plain gold…

    Reply this comment

  3. salam kak..
    nak tanya..mana nk dapat manik mutiara ni? boleh bg suggestion kedai yang bepatutan harganya ?.. thankss. :)

    Reply this comment

    Imass Reply:

    Wsalam, nak mudah lawat ke http://www.imassbeads.com

    Reply this comment

  4. nurul says:

    rasenye 2tone…yg ade kaler kuning b/ground dier….

    Reply this comment

  5. Imass says:

    nurul

    try wane merah, ijau, pink, brown, itam, blue

    Reply this comment

  6. Imass says:

    nurul

    waalaikumussalam..kena tgk thai silk tu yg 1 tone or 2 tone/ kalau ade 2 tone then u need to consider warna yg comliment to both tone tapi if 1 tone bole try

    Reply this comment

  7. nurul says:

    salam…sy nk cuba buat design ini pada bj kosong warna oren terang..kain jenis thai silk….boleh suggest warna2 manik n pearl yg sesuai????

    Reply this comment

  8. Imass says:

    nora

    baju putih kale ape pun sesuai.

    Reply this comment

  9. nora says:

    Cantik sgt jahitan manik nie..Nora ada baju warna putih…kalau na buat mcm nie, manik warna apa yang sesuai…

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.