You are here: Home // Kelas Sulaman, Rekaan, Teknik Sulaman Manik, Tips // Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10

As salam & selamat menjalankan ibadah puasa.. semoga kite semua mendapat keberkatanNya.

As usual, di bulan puasa ni sebb time is very2 limited, so pihak senijahitan.com terpaksa menunda segala jadual kelas asas & pertengahan ke selepas raya. Insya allah, paling cepat pun kite akan buat pada 3 October 2010, di luar selangor. Tapi, memandangkan ade demand utk kelas crumble yg hanye memerlukan min 3 hrs to complete, so kelas crumble dijalankan hanye di kawasan selangor sahaja. Luar selangor belum lagi ye..insya allah ade sokongan dan demand kite akan jadualkan.

Kali ni kite update lil bit of cerita kelas crumble yg telah berjalan di Beads Etcetera, Wang Maju ahad lepas. Thank you kepada semua yg sudi dtg. By the way, credits still go to Umi (Pepari Dsign) yg mencipta rekaan ini dan seterusnya berjaya mencuri hati semua peminat BE. Seperti yg kite mentioned dlm n3 sebelum ni, ramai yg dah mula membuat kelas dan menyerbarkan ilmu rekaan crumble ni dengan olahan tersendiri. For me, my personal approach – im taking it as a responsibility sharing the knowledge dengan peminat yg lain.

Lets see..

Pic 1.0 Antara barisan peserta – K.zai, K.su (FAMA), Wan & Sharifah

A well mixture of student dari yg xde basic sehinggalah yg pernah mengikuti kelas anjuran pihak kami, spt K.Su (FAMA – lepas ni k.su boleh la panjang2kan ke kawan2 FAMA ye.. pastu bila kite dtg ke sana bolehlah beli produk FAMA dengan hage diskaun ye.. huhuu) & Sharifah,  K.Zai (0 knowledge) & Wan (rakan seofis dengan Elly dr CIDB).

K.zai xde basic menjahit manik tapi nilah hasil dr tgn dia aritu…moralnye, berkat minat + kesungguhan insya allah xde halangan x boleh buat ye.. yg ptg kena cuba buat dulu – Just Do It!

Pic 2.0 – K.zai – Org veteran skali sebut/cerita je dia dh boleh visualize. terror!

Pic 3.0 Another 2 peserta – Dillah (tudung krim, baju kotak2) & Fadhilah (dr Puchong)

Yang ni tambah lagi 2 org – Si Dilla (pernah mengikuti kelas anjuran senijahitan) dan Fadhilah yg dulu sanggup dtg kat booth di IOI Boulevard, Puchong. Sorry ye – kepada peminat BE di Puchong. Kite x dpt nk sambung aktiviti kat sana coz keje x menentu. Kadang2 ari Sabtu kena keje.. tu yg x sempat.

Pic 4.0 Hasil dari tangan Sharifah (masih tgh menjait lagi)

Sharifah, bukan setakat dia yg passionate tapi maknye pun same. Ari2 ade maknye call, bersemangat dia. Lepas ni collaboration antara mak dan anak lah ye.. mak jait baju, sherry jait manik. Kelas gitu..

So on that day, diaorg dah diajarkan ape teknik2 yg wajib dan sunat dlm nk menjait crumble ni, tips2 yg ptg2 perlu di ingat semasa menjait crumble, ape faktor yg penting kena tahu sebelum menjahit crumble (color combination, strategic method) plus the concept! Lepas ni godek le camne punye design crumble nak buat – juntaian, kristal ke..insya allah bole jait. So its not just about the know-how tetapi, know-why & know-what, know-who, know-when & know-where! 5W+1H (bukan masa belaja je kene tau, time belaja kraf pun kene tahu jugak..huhuu). Bab method tu – kite ajarkan 3 method/style/ways of sewing it. So lepas ni, pilih la nak ikut method mane – the standard method or the simplified one. Its all up to the empunya badan si tenaga pengajar.

Dah diajar, ade plak yg bertanye – nape murah hati ajar sampai 3 method, coz kat luar mane2 training centre – diaorg ajar 1 je method. My answer is simple – ilmu n nawaitu. If nawaitu nye nak sharing, then buat betul2, kalau nawaitu nye nk biznes (buat untung) then buat betul2 juga – terpulang kepada individu yg nk mengajar lah ye..

Gamba selepas kelas, kene tunggu Wan email. nntti kite sambung..

Later.

Tags: ,

7 Responses to " Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Crumble 2/10 "

  1. nadia says:

    salam…nk tny…xde ke kelas kat melaka?klu ade,plz inform ea…bminat sangat nk blaja… 0126212027..

    Reply this comment

  2. Imass says:

    azie,

    kite selalu buat kat puchong. area sri damansara if u hd a few nk join bole just gv me a call 0166197488

    Reply this comment

  3. Azie says:

    Ade tak class dekat area Sri Damansara

    Reply this comment

  4. Imass says:

    liza

    insya allah..next coming ahad akak ade..bole dtg belajar

    Reply this comment

  5. Imass says:

    magret,

    insya allah..bole refer to my facebook collection – imass senijahitan.

    Reply this comment

  6. Nak sangat jahit manik yang cantik. ada pun satu satunya style yang ada. nak jahit manik yang cantik2, boleh kan hantar kat email saya. thanks.

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.