You are here: Home // Rekaan // Sulaman Manik & Labuci:Baju Kenduri

Sulaman Manik & Labuci:Baju Kenduri

Assalamualaikum..

Seperti yang dijanjikan, setelah balik dr kenduri kat bangi, kite will preview design yang dibuat atas baju kurung thai silk kale oren yang dipakai sempena majlis pernikahan adik ipar kite ngan org bangi. Baju kurung ni dijahit baju kurung biasa dan plan awal nak wat heavy sulaman manik & labuci kat bahagian bwh baju kurung dan 2 belah lengan. Tapi disebabkan masa suntuknye pasal, banyak sgt mende yang nak dipegang, disulam, so lastly endingnye mlm tadi baru dpt pegang. Badan penat, otak pun penat. Sebabnya, ptg semlm dah bw anak2 pegi JJ jalan2, makan kat Nando’s. Balik sampai rumah dah jam 9.30pm. Aduhh… ponek x terkate..

Nasib Kelas Sulaman Manik & Labuci yang dijadualkan semlm (Sabtu) di Alor Gajah, Melaka terpaksa dibatalkan sebb function ari ni di Bangi. Kalau x, mau tergolek sorang2! Baju ntah kemane, kelas ntah kemane. Back to baju kurung. Nak dijadikan cerita setelah termenung seketika sambil memegang kain (adelah dlm 20 min), kite terus pegi dlm store simpanan manik2 & labuci. Jengah kat rak2 manik nak tengok ape kale yg nak dimatchingkan ni. Idea xde lagi kuar. tgn pun x sketchkan ape2 atas paper. Termenung je lebih.. hihiii..

Bawa baju kurung matchkan lepas satu satu manikĀ  ngan sequin. Last2 dah dpt kale, baru le perah pale nak jait corak ape. Mmmmmm.. nak jait design ape???? Another BIG Q.. ayaaaa… Last2, just amik je jarum cucuk benang, capai je sequin2 yg ade.. try n error. So inilah hasilnye yg x seberapa..

sulammanik1 Ini hasil sulaman manik dan labuci kat hujung lengan baju kurung. Nama design jgn tanye – coz x tau. Tapi ape yg surenya, kite apply teknik manik bersayap (Wing of Sequin), tali air (Running Beads) pastu disulami dengan taburan mutiara saiz 4mm kale krim + some acrylic stone. At 1st, sulaman kat tgn ni nak dibuat menjalar dari hujung lengan naik ke atas tapi bila memikirkan masa yg amatlah suntuk, coz kite hanya ade masa 8 jam (sekiranya dikira dari jam 10pmĀ  hinga 6.am) staying up without having any sleep at all dan x berhenti menyulam… musti kite bole siapkan. That’s why, hasilnya sulaman tu dibuat dalam saiz kelebaran 2 inch.

sulammanik3 Ini plak pandangan dari sudut yang berlainan skit. Masih lagi menunjukkan kedua hujung lengan yg same. Disebabkan ikut je gerak tgn menyulam, so corak pada kedua lengan baju kurung antara depan dan belakang totally x same. Coz selalunye kite akan sketchkan dan lakar corak yg same kan? tapi kali ni – FREE STYLE. Sesedap rasa hati dan gerak tgn!

Ok, kite tgk close up nye.

sulammanik2

It may not be a masterpiece yang slalunye kite rasa puas, tapi as long as ianya sempat disiapkan sampai ke pagi, then itu dah mencukupi setakat ni lah – bagi kite. Kalau ikutkan mmg nak wat lebih cantik, lagi gempak. Tapi, apakan daya. Ade time nye tgn pegang jarum, tapi mate tetiba je gulap duniaku! Hahaaa.. Sampai tercucuk jari sndiri, rasa sakit, terkujat baru bulaaaaaaaaaaaaattttt balik bijik mate!!! kepale toksah cakap le.. terhangguk2 tu ntah dah bape puluh kali dalam tempoh 8 jan tu. 1 malam x tido nak pakai baju sulaman manik nye pasal! Dan lama x buat kejean camni..

Hope u all enjoy it. Semua manik dan sequin yang dipakai semasa dlm process menyulam tu ade dlm kedai manik. Mungkin lepas dibasuh baju ni nnti kite akan enhance lagi skit. Tambah pada bahagian bawah baju kurung..

Insya allah..

Tags: , ,

19 Responses to " Sulaman Manik & Labuci:Baju Kenduri "

  1. Imass says:

    juma

    kelas during ramadan ade sekali je..7 ogos. lepas tu bulan okt di kuantan. if ade bilangan just inform shj kite ke sana.

    Reply this comment

  2. Juma says:

    sis, i nak tanye.. bila lagi ade kelas jahit manik,,, saya duduk di hulu selangor(KKB). bleh x adakan kelas disini,, sgt berminat..

    Reply this comment

  3. Imass says:

    mia

    bole, but remember to state credit to the owner ya..

    Reply this comment

  4. mia says:

    cantik corak tu.. nak pinjam pattern boleh tak… sila la ke blog saya… boleh kongsi pendapat n pattern.

    Reply this comment

  5. hana says:

    kak,nk tny sikit,bleh gtaw xkat area alor gajah akak bljr manik kt mana?mcm berminat nk join je.bleh xbg saya alamat dan no phone tmpt akak bljr jahit manik?

    Reply this comment

  6. Imass says:

    alin,

    design yg biasa2 je dik, terangkat bontot ahkak..anyway, time kasih.

    Reply this comment

  7. alin says:

    kalau gini hasil dalam 8 jam, kalau 8 hari cemana lah agaknye.. cantik..

    Reply this comment

  8. Gina says:

    Wah! dari 10pm – 6am menjahit bunga cam ni.. memang salute ngan akak!

    Reply this comment

    Imass Reply:

    gina

    terpaksa nye pasal.. hihiii.. menten vogue

    Reply this comment

  9. zania says:

    sume jahitan manik tu cantik2 belaka…ada tak kelas yang dibuat kat Trg? kalau ada saya nak ikut….tq!!!

    Reply this comment

    Imass Reply:

    zania,

    kelas kat tgganu lom lagi le. kalau ade kite kasi tau

    Reply this comment

  10. salasiah says:

    Saya tengok manik yang dijahit semuanya cantik teringin le pulak nak jahit sendiri, tolonglah ajar saya atau ada tak kelas berdekatan dengan ampang atau KL untuk saya ikuti. TQ

    Reply this comment

    Imass Reply:

    salasiah

    tq for d compliment. insya allah bulan 7 nnti ye

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.