Your are here: Home // Posts Tagged With baju kurung

Beads Embroidery: Pattern Sketches (Raya Collection)

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & salam sejahtera, Arini during... 

Sulaman Manik Labuci: ‘Opening’ Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10

Sulaman Manik Labuci: 'Opening' Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10
As salam & greetings to all, Lately, keje kat ofis terlampau membebankan sehingga aktiviti sulam menyulam pun jadi slow. Bila gear dah slow, mood pun tarak. Hancus..Untuk x membosankan diri sendiri, kite mem’busy’kan diri dengan aktiviti lain pulak. My cousin, k.long Ita she’s staying in Puchong. Sempena menyokong inisiatif dia untuk memberi keyakinan kepada... 

Senijahitan: Baju Kurung Sekolah Madihah

Senijahitan: Baju Kurung Sekolah Madihah
As salam, Will be having kelas sulaman manik kat Kuala Terengganu tomorrow morning. Amik lah kesempatan ni nak update current project utk baju skolah madihah. Dah ade masa. Madihah dah naik darjah 1 tahun ni. Nak ngelakkan pening kepala memikir ulang alik tgh ari dan waktu keja yg x menentu, we both decided to enrolled her skolah private integrasi kat sek 7. Monthly lebih kurang... 

Cara-cara Membuat Rumah Butang Baju Kurung

Assalamualaikum & salam sejahtera.. Setelah lama menyepi dan membiarkan seni jahitan berdiam diri, masuklah musim “Projek Baju Sekolah sesi 2010″ . untuk projek kali ni, kite fokus kepada cara nak membuat rumah butang. Untuk membuat rumah butang ni, x lah susah sgt. Yang ptgnya kene tau susunan susupan jarum ke dalam loop yang kite buat dan konsistan masa membuat... 

Video Seni Tikaman Leher Siri 1 & 2 : Jahitan Karipap

Salam semua.. Setelah sekian lama, barulah dpt kite letakkan video seni tikaman leher atau seni kekemasan untuk leher baju kurung ni.¬† Mende2 teknikal ni kene godek dan fahami structure dan keperluan sistemnye dulu. Bukan bole main attach je camtu. Videonye plak, kite amik dri taun lepas. Cuma x berkesempatan untuk diedit. Nasib ade hubby yang tolong. Alhamdulillah.. So kepada... 

Con’t – The Traditional Way of Measuring Baju Kurung

Assalamua’laikum To all seni jahitan/ beading fans, Sorry, rupenye cikgu pun tak abis sesi pengajaran lagi. BETUL LUPE Ler.. So kali ni tebus balik and its a continuation from last post! Lepas kite amik ukuran baju + tebuk lubang leher, kite sambung dgn cara amik pesak, kekek + ukuran tgn. Untuk itu refer gamba bwh. 1.Cara amik ukuran tgn Step 1: Letakkan jari telunjuk kat... 

Project Raya 2008: Baju Kurung Cotton

Assalamua’laikum Agak lama tak masuk blog. Cerita nya banyak nak tulis tapi tak sempat nak kongsi bersama. 2 minggu ni mmg sibuk kat off sebb tgh buat Mid Term Review 2008 for group performance. balik pun dah mlm..sian anak2. Lama tak dpt bermesra ngan ibunya. Ape nak buat, dah kerjaaaaa… kene le si hubby memahami.. tapi kadang kala tu ade gak time bermasam muka..biasalah... 

Leher Baju Kurung – The traditional way

Salam to all, Kali ni kite belaja camne nak tebuk leher baju kurung plak. Firstly nak remind.¬†Kena buat tanda di bahagian leher (gunting skit je. Kalau lupe please refer previous cite). lepas tu amik sekeping kertas, tak kisah le surat kaba lama ke, kertas majong ke, kertas A4 ke…janji kite bley potong nanti. Ni kira buat polar utk leher baju le. Refer gamba bawah. Letakkan... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.