Your are here: Home // Posts Tagged With beads embroidery

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower

Tempahan Manik Labuci FY2012 & Felt Flower
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & salam sejahtera to all senijahitan.com... 

Sulaman Manik Labuci: Pelancaran E-Book ke 2 – Kompilasi Lakaran Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Pelancaran E-Book ke 2 - Kompilasi Lakaran Rekaan
As salam & salam sejahtera kepada semua.. Sejak 2 menjak ni agak sibuk dengan kerja2 kat office. Mendiam diri bukan tanda mengalah atau menarik diri, cuma dalam masa yg sama kite sibuk sikit dengan penulisan buku digital yg telah sekian lama diperam. Akhirnya, alhamdulillah..dapat juga kite habiskan penulisan. As what kite pernah mentioned pada n3 sebelum ni, to be a knowledgeable... 

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview
As salam & Salam Eid ul Fitr.. Rasanye masih x terlambat untuk pihak senijahitan.com mengucapkan salam lebaran kepada semua peminat dunia seni sulaman manik labuci, kan. Bukan x nak ucap sebelum raya, masa x mengizinkan. malahan diuji plak dgn masalah teknikal. Ada yang ‘suka’ menghantar malware bukan2..hacked??? Tapi, alhamdulillah.. semuu dh kembali pulih. Terpaksa... 

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M’sia) di 3J, TV1

Beads Embroidery: Snapshot Program EOCM (Exora Owner Clubs M'sia) di 3J, TV1
As salam and peace upon all the beading fans.. Just to share a small achivement by my lil princess – madihah. Its all started when my husband forced myself to get a break and join the program held/conduct by his fellow members in Exora Owner Clubs Malaysia. Its a convoy. They managed to get some sponsorship from PROTON and a few corporate companies. Alhamdulillah.. So, we... 

Aktiviti PeMANIK: Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran”

Aktiviti PeMANIK: Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran”
As salam dan salam sejahtera semua.. Jemputan ke Latihan “Induksi Program Pertauliahan Kemahiran” 1. Penceramah Jemputan : Pegawai Pentauliah dari CIAST, Kementerian Sumber Manusia 2. Setiap peserta mendapat Sijil Kemahiran Malaysia Butiran kursus: Tempat : Dewan Cempaka – Aras 1, Hotel City Villa KL, 69, Jalan Haji Hussein, Off Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50300, Kuala... 

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)
As salam sisters dan to all yg minat dunia sulaman manik labuci, Due to heavy responses yg kite dpt, kali ni kite jawapnye antara FAQ untuk PeMANIK: 1. Saya berminat menjadi ahli bagaimana? (jwpn): Sesiapa sahaja boleh menjadi ahli PeMANIK. Untuk menjadi ahli sila click http://senijahitan.com/borangMBS.pdf 2. Saya telah memuatturun borang. Bagaimana untuk saya isi dan submit? (jwpn)... 

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?

Sulaman Manik Labuci: Another Rekaan Crumble?
As salam to all fans, Selepas 3 bulan mengeramkan baju k.zarina ni, akhirnya on Saturday, 29 Jan 2011 berjaya jua kite anta dan transfer ke tangan dia. Bukannye x abis jahit, cuma masa x mengizinkan kite berjumpa. Too much things to do. Busy dengan handling skolah, ngan keje2 yang rasanye kalau berhenti makin bertimbun! Alhamdulillah.. start from Nov, Dec abis je jait, niat dihati... 

Beads Embroidery: Still My Passion

As salam sisters, all beading fans.. Sorry for the long silent. As im having too much to do, beading – i have to make a pause until end of February 2011. The request to proceed sewing & embroidering masih berjalan, but i have to admit, cant proceed all at 1 time & later ..makan diri kate orang. So – unpaid leaves lah ..apalagi. So, alhamdulillah..everything settle... 

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik – 13 Flora & Fauna (Siri 1)

Cth Screen Shot: DVD Kombinasi Teknik - 13 Flora & Fauna (Siri 1)
As salam semua, as requested. Please refer some of the screen shot yang diambil utk tatapan dan rujukan (as a glimpse) bagaimana isi kandungan DVD ke 2 keluaran pihak senijahitan.com ye.. Antara paparan step2 yang ditunjuk ni hanyalah sebahagian drp keseluruhan DVD.. As mentioned earlier, objektif  keluaran dvd ini adalah untuk memberi idea dalam membentuk rekaan2 yang lebih canggih... 

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010
As salam sisters and all beading fans + members After 2 week of hectic schedule dgn school n such, akhirnya dapat pegang laptop. Usually, im fighting with the kids berebut pakai laptop. Semuanya dh tau click sana sini, kite ni menunggu la turn, x beralah ngan anak nnti, kejap2 dia tanye ‘ BILA NAK SAMPAI TURN ADIK….(sambil wat muka sedey)”, x ke haru? Just wanted... 

Sulaman Manik Labuci: Apakah Yang Dicari dalam Menghasilkan Sulaman Manik Berkualiti?

As salam & greetings, You all suka x sulaman manik labuci? As for myself, tak terkata minatnya! Oleh itu mari kite tengok antara faktor/komponen/elemen yang menyumbang dalam penghasilan sulaman manik berkualiti. Setiap beader atau bead artist mempunyai keunikan dan style yg tersendiri hasil daripada kemahiran yang dibangunkan dalam suatu tempoh yang lama. Tetapi, antara elemen... 

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan

Sulaman Manik Labuci: Beza Penggunaan Material & Rekaan
As salam and greetings to all.. Last n3 kite melihat kepada penggunaan kombinasi pelbagai teknik dalam menghasilkan rekaan bunga2. So, kali ni pulak kite tengok macam mana perbezaan dari segi penggunaan pelbagai bahan (material) dalam menghasilkan rekaan bunga2. As what kite concern selalu sewaktu proses menyulam belum lagi berjalan, kite worried about material ape yg sesuai dan... 

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)

Beads Embroidery: How To Design (Part 2)
Salam & greetings to all. In my last n3 about the subject as mentioned above, there are 6 elements which we need to take into consideration in designing. The 6 elements are: 1. Color 2. Line 3. Shape 4. Scale 5. Space Texture 6. Value Do have a visit back on the previous post – Beads Embroidery: How To Design to refresh on the topic. Before we see some of the sketches... 

Beads Embroidery: Update Glass Pearls

Beads Embroidery: Update Glass Pearls
Raya dh nak dekat, tapi proces “memanik” x abis lagi.. alhamdulillah.. So ni just preview stock GLASS PEARLS yg baru sampai utk para peminat rekaan crumble mumble ya! Pic 1: Stock saiz kecik – 3mm & 4mm Pic 2.0 Glass pearls saiz besa – 6mm & 8mm Pic 3.0 Antara koleksi acrylic stones yg menjadi pilihan customer imassbeads.com Pic 4.0 My technical... 

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2

Sulaman Manik Labuci: Design Using Filigree Part 2
As salam to all n happy sahur.. At last, manage to finish a simple design using filigree. I like filigree very much! Will combine with beaded jewellery on next coming design in the making. Lets see the pics! Pic 1.0 The Stuff – montees, gemstones, crsytal Swarovsky & square shape filigree These are the stuff which i chose for k.Hajah. She wants me to embellish her sweater... 

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower

Beads Embroidery: Combination with Handmade Fabric Flower
As salam to all and greetings! Lately, im so lazy. Hook up with office work..so stressful, and see this is what happened in the office! Try to run away from all the paper work, and as a result – im cutting some template for my handmade fabric flower! Things u need is.. pic 1.0 My multivit bottle, some unused notes or paper cuts, beads container, a pen & scissors Just used... 

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree

Sulaman Manik Labuci: Design with Filigree
Salam & greetings to all, Terlalu luas definition for creativity. As my my self, how huge, wide, far u want to proceed, its border less. Initiative from your creativity sometimes make u come out with innovation. As an inventor it is necessary u will be an innovator. In term of scope for designing, me myself still exploring and trying to experiment many types of material to... 

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1

Sidetrack Sulaman Manik: Jalan2 ke Jakarta-Bandung 26-29/06/2010 PART 1
As salam semua.. Firstly, mohon kemaafan kpd yg ade text, call, pm or email kite pada tarikh kat atas coz ade yg dapat kite terima dan ade yg x. Roaming sometimes dapat, dan kadang2 tetiba je senyap. Hubby pun x dpt nk reach out. But anyway, kite dah try to answer all. Sekiranya masih ade yg tertinggal, pls sms or email me back ye.. Tanggal 26 June yang lepas, kami berempat (mak,... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia – Sg. Petani, Kedah

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia - Sg. Petani, Kedah
As scheduled earlier, kite akan ke sg. petani pd 18 Jun. tujuan sebenar adalah untuk balik kenduri Abang Ngah yang dah berumahtangga dengan orang Sg. Petani dan menetap di Taman Lembah Bujang. Bak kate pepatah, sambil menyelam, sambil minum air kan?.. So, kite pun adekan kelas kepada yg berminat. Perjalanan ke Sg. Petani bermula pada pagi Khamis, bersamaan dengan 17 Jun, jam 8.30... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Tertutup

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Tertutup
As salam to all, semoga semuanya suksess selalu dan sihat.. Lately, bz with office works. Then kite cuti plak 1 week (minggi cuti wesak) just to go and search for verification ke atas knowledge yg kite ade ni. Bayaran mmg agak mahal tapi berbaloi. Then naik keje, lepas cuti 1 week, anak kite – si talhah plak manjang demam. Dah on off jadiknye ke ofis. Hari ni cuti lagi.. suhu... 

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010
As salam & greetings to all, Subject above refers. Buat kedua kalinya, kiteorg berkumpul di rumah Datin Shimah, Tropicana Golf & Country Resort. Most of the beaders yang attend dari group FB (facebook). Initiator gathering spt biasa – k.doris lah! Dia merupakan salah seorang peserta kursus/kelas anjuran senijahitan.com yang aktif dalam aktiviti BE. Kalau tgk design... 

Beads Embroidery: Recent Activities Held 3/4/10

Beads Embroidery: Recent Activities Held 3/4/10
As salam & greetings to all, It’s time to update on recently held activities with Biro Wanita, JKP Zon 13, Kawasan Puchong Indah. They booked me way back in December 2009. They had changed the date several times but at last they managed to found a date which is 3 April 2010! The date clashed with one of the function i’d waited for – my SIFU’s Bead Embroidery... 

Beads Embroidery: Latest Bead Work Done – April 2010

Beads Embroidery: Latest Bead Work Done - April 2010
Dearest all, Just to share some beads embelsihment done for Sis Dah from Shah Alam. She requested for a simple design with sequin flower bowl as one of the key material (along with MIYUKI 11/0 2 cut hex, 11/0 RR, Flat 4mm transparent sequin and 4mm glass pearls). She wanted a design which swirl up with different length and yet not too high, just a few inches. The color must highlight... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Kenduri Kawin Nurul (Student Kelas Melaka)

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Kenduri Kawin Nurul (Student Kelas Melaka)
Salam sejahtera.. Seperti biasa, bulan Disember bulan kenduri kawin coz masa ni cuti skolah panjang dr cuti2 penggal biasa.. one off my student – Nurul frm Tampin, pun x terkecuali. Nurul join kelas masa kite balik kg – masjid tanah. Yg bestnye, masa kite buat kelas advance. She had lil bit of knowledge in BE. Katenye pernah belaja ngan guru kemas kat area nye tapi... 

Sulaman Manik Labuci: Updates Kelas JB 13/12 & Booth KedaiManik

Sulaman Manik Labuci: Updates Kelas JB 13/12 & Booth KedaiManik
Greetings to all, As promised in previous n3, here some updates on the subject above. For information, the class in JB was successfully conducted even though  1 day before we arrived, it’s quite difficult to identified the location. As told earlier, we managed to found a replacement venue for the event. Thx again to Mr Khairul whom very generous to rent the place for us. Come... 

Beads Embroidery (BE): Work Done

Beads Embroidery (BE): Work Done
Assalamualaikum & salam sejahtera to all, Lately, mmg busy sgt. Biasa lah ujung taun bila dah start business planning, corporate review +  brainstorming utk RMk10, masya allah, kalau bole dengan kaki skali nak menaip. Dalam sibuk2 ni kene jugak layan BE. For those yg sudi menjawap survey lokasi kelas, terima kasih banyak coz it will help me to schedule kelas2 yg akan dtg. Setakat... 

Output from BE fans: Ckin’s Beadwork

Output from BE fans: Ckin's Beadwork
Assalamualaikum to all BE fans, Syukur kite ke hadrat Allah coz what i’v been fighting had been paid off! Ramai yg mengirim email appreciation saying that rezeki yg diaorg dpt dr side income beading ni. X lari juga ckin yang baru je berumah tangga dan menjadi suri rumah. As what written dlm blog nye, ckin telah memanfaatkan pelajaran dan cth2 dr blog kite ni utk develop and... 

KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI SESI 2009 (2) – DEWAN MPAG

KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI SESI 2009 (2) - DEWAN MPAG
Assalamualaikum & slamat sejahtera semua, Previously as advertised dlm ntry sebelum ni, ari ni baru kite dapat spend some time nak report pasal kelas kedua sesi 2009 yang baru je berlangsung minggu lepas. Seperti yang dijadualkan kelas kedua sesi 2009 berlangsung pada ari ahad, 24 May 2009. Kelas kali ni, sepatutnye dijadualkan pada bulan 4 tapi disebabkan Dewan Majlis Alor... 

PRATONTON MAY: ANTARA HASIL SULAMAN MANIK

PRATONTON MAY: ANTARA HASIL SULAMAN MANIK
Greetings to all, Today, quite exhausted. Attended a technology foresight for white biotechnology. Those inputs will be a basis for the RMK10 planning for the Group. During the refreshment, while talking to some of the Drs, suddenly somebody complaining about the price she had to pay for a simple beadwork done on her baju kurung. She spent RM100 for a simple slanting technique for... 

Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem

Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem
 Assalamualaikum & Salam Sejahtera to all, Sori la, lately bz skit ngan keje2 kat ofis. Ni big boss dah pegi Denmark & Finland. She’s only be back after next week. So, sebelum dia pegi tu kene le settlekan ape yg patut. Ni kira lega le skit. Tinggal nak pegi attend ape2 seminar yg patut, settlekan internal tasks je yg tinggal. Bila dah start utk RMK 10 Planning, then... 

BEADS EMBROIDERY (BE): FAN’s GATHERING

Assalamualaikum semua, Kepada semua peminat BE terutamanya yang berada di Selangor, kite akan berada di KFC Extreme Park, Section 13, Shah Alam pada 1 May 2009 ini jam 12.00 tgh ari. Bersama hubby dan anak2. So, im thinking to have an unformal gathering among the BE fans yg sudi nak join bersama tu jemputlah dtg. Bukan ape, gathering unformal ni bertujuan kalau ade yg sudi2 nak... 

Sulaman Manik: How to Sew A Bugle Beads

Sulaman Manik: How to Sew A Bugle Beads
Assalamualaikum.. Firstly, thank you for the continuous support given to this blog. The feedbacks are so great! and yet, im not going to give up easily eventhough im quite tied up wit so many stuff back in d office. Finish with the stimulus package 2. Now, back to BE. At last, i manage to give some focus on BE again. Ade ramai yg tertanye2 camne nak lekatkan manik begol @buggle... 

BE dan Arwah K.Julie

Camne nak start tulis ni? Tangan terhenti seketika bila melihat tajuk yang baru je kite taip tadi. Airmata bergenang dan ati terasa sebak. Ingatan pada arwah k.julie yang sememangnye berminat dengan BE ni, terus menjelma. Untuk pengetahuan, kite baru je kehilangan teman sepejabat yang rapat dengan kite sejak kite ditukarkan ke bahagian perancangan strategik ni. Masuk 4 tahun bergelumang... 

Kelas Sulaman Manik & Labuci 2009(1)

Kelas Sulaman Manik & Labuci 2009(1)
Assalamualaikum semua.. Lately bz skit ngan keje2 kat ofis, jadi x dpt nak luangkan masa sgt utk penulisan pelajaran percuma dan update anything on blog. So, kepada yg dah subcribed tu jgn risau. Pelajaran percuma masih lagi diteruskan cuma lepas ni mungkin akan di ubah skit formatnye. Kalau sekarang, email2 akan dihantar oleh sistem tapi untuk peningkatan perkhidmatan pelajaran... 

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN
Salam to all.. Agak lama jugak kite x tunjukkan contoh2 rekaan kan? Ramai yang minta dan nak kite kirimkan sepenuhnya. Bukan x nak kirimkan tapi x berkesempatan lagi. So, untuk pre-tayang antara some of the contoh yang tgh kite work on (W.I.P) bolehlah refer kat gamba2 di bawah ni.. moga2 ianya merangsang daya kreativiti masing2 dengan lebih bagus lagi.. Kali ni, kite nak tunjukkan... 

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI
Assalamu’alaikum dan salam sejahtera As promised dari post yg lepas, kali ni kite tunjukkan camne nak jait pintalan. B4 that, the truth is kite x pernha pun belaja camne nak jait pintalan ni. Coz ape yg kite belaja dr sifu kite – Pn RJ, pintalan ni xde plak dlm silibus semasa kite attend kelas dia tu. Tapi, kite terjait secara x diduga. Mula2 ingat betul dah jahitan... 

Layman Terms: TRADEMARK, COPYRIGHT & TRADE SECRET

Salam kepada semua.. Kali ni just to share with all ape yang dikatekan dengan TRADEMARK, COPYRIGHT dan TRADE SECRET dalam bahasa yang lebih mudah difahami. Tujuan kite memberi info ni sekadar nak berkongsi maklumat dan pemahaman agar apa jua harta intelektual (Intellectual Property -IP) yang kite telah develop, kite simpan akan terpelihara dan tidak disalah gunakan orang. Selain... 

Beaded Purse: Contoh Sequin Flower Bowl

Beaded Purse: Contoh Sequin Flower Bowl
Salam and greeting to all.. Masih terasa lagi, sambutan Hari Raya Korban. Tahun ni kite x balik raya. Semua beraya di Shah Alam.  Nak jalan Cuti-cuti Malaysia ke Langkawi (k.habsah dah offer lodging, insya allah ye kak..) pun x sempat lagi. Ramai yang bertanye samada dah stop pelajaran free ke? Sorry le semua ye.. lately mmg bz sangat ngan keje2 kat ofis. Itupun bila boss panggil... 

MISS DISNEY PRINCESS PAGEANT 2008: MADIHAH’s COSTUME

MISS DISNEY PRINCESS PAGEANT 2008: MADIHAH's COSTUME
Salam and greetings to all.. Almost 2 weeks in silent – i’ve just finished embelishing madihah’s costume! A project for my daughter. All started when her eyes captured the view of a huge advert hanging on top corner of each pillar. The fever for Miss Disney Princess is back in action!!! Last year, she missed the pageant, and now, she wont let it happen again. So,... 

Info: Sharing Corner

Dear All A new page was developed and i named it as “SHARING CORNER” dedicated to all supporters/ fans in BE. The page was developed with mission to inculcate the knowledge sharing in BE fans, beaders, newbies, gurus and as well as leaders. With this, it will spur the growth of beaders and the knowledge will be shared, transferred to younger generation with passion. Please... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.