Your are here: Home // Posts Tagged With Seni Jahitan

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010

BEADERS GATHERING: 9 MAY 2010 BIL 2/2010
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam & greetings to all, Subject above... 

ANNOUNCEMENT: KARNIVAL WANITA PUCHONG

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA TO ALL, KAMI AKAN BERADA DI KARNIVAL WANITA PUCHONG, BT 14, PADA: TARIKH : 5 JULAI 2009 (AHAD) MASA : 9.00 am – 5.30 pm TEMPAT : DEWAN SERBAGUNA MPSJ BATU 14, PUCHONG AKTIVITI SENIJAHITAN.COM: BELAJAR TEKNIK2 BE “ON THE SPOT” DENGAN KADAR BAYARAN DARI SERENDAH RM 5 JUALAN MANIK2 MIYUKI, PELBAGAI LABUCI,... 

Diamond Trimmings on Tudung/ Baju Kurung

Diamond Trimmings on Tudung/ Baju Kurung
Assalamu’alaikum dan selamat sejahtera semua, Ade request dari one of the subcriber yang bertanyakan mcm mana diamond trimming dijahit pada tudung ataupun bahagian tepi lengan baju kurung. Based on pengamatan kite, lain org lain cara jahitan nye. Macam kite pengguna dan pemakai tudung bawal, selalunye kalau kite beli tudung bawal yang ade diamond trimmings kite akan tengok... 

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG

Contoh: SENI TIKAM 1: JAHITAN KARIPAP @ KERANG
Salam semua.. Dah tgk teknik2 nya, kali ni kite tgk plak contoh2 nye. Untuk pengetahuan, seni ni ade yang kasi name lain – kerang. Sebb bila sekilas pandang nampak cam kerang pun ade jugak. Ye la.. lain tmpat lain org, lain panggilannye. Tapi yang nyata, itulah teknik2 atau cara2nye. Further sharing skit yea.. teknik ni sebenarnya (thro my own practice ngan xperience ek)... 

SENI TIKAM 1: Jahitan Karipap

Assalamu’alaikum semua.. Akhirnya, after all d hurdle, dpt le kite upload all the pics. So kepada peminat seni tikam-menikam leher ni, bole cuba jaitan karipap ni pd baju kurung sendiri. Corak ni tak tau sape penciptanye coz it was transferred from moyang@buyut ke bonda tercinta. Later, bonda transfer ke kite pulak. So, seni ni, disebarkan kepada semua agar ianya dpt diajar... 

Con’t – The Traditional Way of Measuring Baju Kurung

Assalamua’laikum To all seni jahitan/ beading fans, Sorry, rupenye cikgu pun tak abis sesi pengajaran lagi. BETUL LUPE Ler.. So kali ni tebus balik and its a continuation from last post! Lepas kite amik ukuran baju + tebuk lubang leher, kite sambung dgn cara amik pesak, kekek + ukuran tgn. Untuk itu refer gamba bwh. 1.Cara amik ukuran tgn Step 1: Letakkan jari telunjuk kat... 

Baju Kurung…

Salam to all, Mmg lama kite tak update blog ni ek..agaknye ade yg kate kalau lama tak update blog dah kira “mati”. Dan kite pun assume dah mati tapi bila tgk ade jugak geng beader yg sudi singgah…bersemangat le smula nak menulis.. Bukan nye ape.. menulis dlm blog ni mmg bagus utk kite sharing and taking tapi kadang2 time constraints yg melimitkan luahan rasa..tapi... 
Tags:
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.