Your are here: Home // Posts Tagged With sulaman manik & labuci

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)

Sulaman Manik Labuci: Keahlian PeMANIK (No. Pendaftaran: 1528-11SEL)
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); As salam sisters dan to all yg minat dunia... 

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010

Beads Embroidery: Aktivi Manik2 di Sarawak, 7 NOV 2010
As salam sisters and all beading fans + members After 2 week of hectic schedule dgn school n such, akhirnya dapat pegang laptop. Usually, im fighting with the kids berebut pakai laptop. Semuanya dh tau click sana sini, kite ni menunggu la turn, x beralah ngan anak nnti, kejap2 dia tanye ‘ BILA NAK SAMPAI TURN ADIK….(sambil wat muka sedey)”, x ke haru? Just wanted... 

Sulaman Manik Labuci: ‘Opening’ Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10

Sulaman Manik Labuci: 'Opening' Butik Impian Suri, Puchong 10.10.10
As salam & greetings to all, Lately, keje kat ofis terlampau membebankan sehingga aktiviti sulam menyulam pun jadi slow. Bila gear dah slow, mood pun tarak. Hancus..Untuk x membosankan diri sendiri, kite mem’busy’kan diri dengan aktiviti lain pulak. My cousin, k.long Ita she’s staying in Puchong. Sempena menyokong inisiatif dia untuk memberi keyakinan kepada... 

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon

Sulaman Manik Labuci: W.I.P Rekaan Crumble + Bunga Fabrik Sifon
As salam & salam sejahtera untuk semua, Still dalam demam rekaan crumble lagi. Masih ade customer yg mahukan embelishment made for their baju. Yang kite dapat kali ni its a jubah atau abaya. Tuan punya baju mahukan make over dibuat keatas jubah yg dah sedia ade beading. Jubah ni juga ditampal dgn leather cutting berbentuk bunga dan disulam mesin dengan bentuk floral. Since,... 

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010

Sulaman Manik Labuci: Design Raya 2010
As salam & greetings to all, Bulan May dah berlalu, x lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelang tiba. Bagi peminat sulaman manik dan labuci, yang mane x bole x ber’bling bling’ dah mula start meneyrahkan baju2 kepada beaders pilihan hati. Pelbagai requirement diteliti terlebih dahulu dan cuba dipenuhi 100% agar kepuasan dicapai oleh kedua pihak. As for my self, kite... 

Sulaman Manik Labuci: CRUMBLE DESIGN (Update Pt 2)

Sulaman Manik Labuci: CRUMBLE DESIGN (Update Pt 2)
As salam & salam sejahtera, Since malam tadi ingat nk update the final touch for the CRUMBLE design, tapi hajat x berkesampaian. Batuk & flu x ingat dunia punye, sampai rasa nk terkencing2 dibuatnya. Tido pun x dapat. Last2 tertido sendiri. Pagi tadi, x tahannye pasal terpaksalah pegi jumpa Dr Amelia – Our family Dr. Dah lama x sakit teruk camni. Mmg badan fight back... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BEATHER’S GATHERING 01/2010

SULAMAN MANIK & LABUCI: BEATHER'S GATHERING 01/2010
As salam & salam sejahtera kepada semua peminat BE x kira dimana jua anda berada.. Untuk kali ni kite update skit on whats happening masa Beathers Gathering di rumah Datin Norsimah yang bertempat di Tropicana Golf Resort. Sebelum ni x dpt nak update cerita coz my card reader rosak. Wayer USB cam plak pun same, problem cannot detect device. Ntah mcm mane kene le minta hubby tgkkan... 

BEADERS GATHERING: SUNDAY 28 MARCH, 2010

BEADERS GATHERING: SUNDAY 28 MARCH, 2010
As salam to all & greetings, Subject above refers. As much as other beaders concern, myself am looking forward for this gathering. Thank for Host of d Day – Datin Norsimah Meon for her kindness in providing the place. It’s a great opportunity where most of us an share all the knowledge in Beads Embroidery. Most important, to break the ice! Yeah! This will be the... 

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin – Sequin Flower Bowl

Sulaman Manik & Labuci: Bunga Sequin - Sequin Flower Bowl
As salam & salam sejahtera, Masih ramai lagi yg bertanye bagaimana menyulam bunga dari sequin. Cerita kali ni, pernah kite post dlm n3 di kedaimanik tapi mungkin ramai yg x perasan coz masa dlm versi yg lama. Kini, bila kedaimanik dah diupgrade, so n3 nye ilang. Sehubungan dengan pertanyaan bunga sequin ni lagi, kite pastekan cara2 nak menyulamnye dengan mengubah penggunaan... 

Sulaman Manik & Labuci: Susulan DVD – Hasil Gabungan Teknik

As salam & salam sejahtera semua, Sejak pelancaran dvd 20 teknik sulaman manik dan labuci, sambutannya sungguh x disangka. Dengan itu, kite amat berterima kasih kepada yg memberi support berterusan kepada senijahitan.com. Insya allah, selagi masih ade kekuatan, kite akan bersama2 belajar dan saling berkongsi apa jua ilmu BE. Kepada yg belum membeli dan berminat untuk membeli,... 

SULAMAN MANIK: UPDATE ON LATEST BEADS EMBROIDERY ACTIVITIES

SULAMAN MANIK: UPDATE ON LATEST BEADS EMBROIDERY ACTIVITIES
As salam & selamat sejahtera, Lama x dpt nak update coz bz ngan keje2 ofis – submission of RMK10 document, performance monitoring lagi, sampai bdan rasa sakit2. Minggu ni baru start dapat balik awal dan tido lena. Kalau x mahu tido ntah kemane, makan pulak makin banyak. Tu yg buat badan makin sedap je naik ni.. Tanpa membuang masa, lets see latest beadwork done utk k.rosmi.... 

Students Output: Jamuna’s Bead Embroidery & Thread Embroidery

Students Output: Jamuna's Bead Embroidery & Thread Embroidery
Greetings to All.. Just came back from JB. Kelas di sana amat memberansangkan. All students were passionate to learn and everybody enjoyed the whole evening. Thanks to Allah the all-Mighty. After dissapointed by Hotels Crystal Crown, nasib terjumpa dgn khairul whom offering rental services to those required outside meeting rooms. Rezeki namenye.. Before we shared some of the photos... 

Kelas Sulaman Manik FY09: Ipoh 11/10, Klang 18/10 & KL 25/10

Kelas Sulaman Manik FY09: Ipoh 11/10, Klang 18/10 & KL 25/10
Assalamualaikum & salam sejahtera, Berjumpa lagi. Just to update cerita on previous kelas sulaman manik held kat ipoh, klang dan KL. Kelas kat ipoh was planned ealier but had been cancelled because of work and it was held later coincidently nak pegi beraya ke sana – umah kawan hubby. So, kiteorg decided to rent a homestay rather than a hotel. At least, dpt jugak baring2,... 

Beads Embroidery (BE): Work Done

Beads Embroidery (BE): Work Done
Assalamualaikum & salam sejahtera to all, Lately, mmg busy sgt. Biasa lah ujung taun bila dah start business planning, corporate review +  brainstorming utk RMk10, masya allah, kalau bole dengan kaki skali nak menaip. Dalam sibuk2 ni kene jugak layan BE. For those yg sudi menjawap survey lokasi kelas, terima kasih banyak coz it will help me to schedule kelas2 yg akan dtg. Setakat... 

Beads Embroidery: Fans’ Output

Beads Embroidery: Fans' Output
Salam sejahtera to all, After a long Raya holiday, let’s share some of the beadwork done by those who particapted in the classes. Actually, i would like to share before raya, tapi memandangkan kesibukan menyiapkan baju2 tempahan manik yg sedia ade, x mengizinkan kite berbuat demikian. Sampai mak ngan adik merajuk baju x sempat bermanik. Yg sempatnye, tudung kain lycra shj... 

Sulaman Manik & Labuci: Some Ideas for CT, Norain & Yunie

Sulaman Manik & Labuci: Some Ideas for CT, Norain & Yunie
Assalamualaikum semua, Jumpa lagi utk idea sharing session. But 1st, kene minta maaf ngan Ct dulu coz lama janji ngan dia tapi x sempat nak upload. Harap Ct faham condition akak ye. Sketches lama dah siap cume masa je x dpt nak dicuri. Kalau ade 8 tgn, mcm2 rasanye nak buat, 24 hours seems not enough for me. Anyway, utk x menghampakan CT, Norain & Yunie, meh kite tgk ape yg... 

Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan

Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan
Assalamualaikum to all, Semoga sihat menjalani ibadah puasa.  Just nak update cerita on previous classes held kat Pahang, Kelantan dan KL. Kelas di KL: Terharu dengan sambutan semua, sampai ade yg sanggup tunggu depan pintu dewan, kot ade yg nak tarik diri n replace. Tapi, sadly semuanye bontot melekat x nak bangun2 dah. So, kepada yg sudi tunggu depan pintu dewan tu, time kasih... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BAJU KENDURI KITE

SULAMAN MANIK & LABUCI: BAJU KENDURI KITE
Assalamualaikum & salam sejahtera, Kembali smula ke topic sharing design with all BE fans. As written ealier, last week kite did mentioned pasal baju kenduri yg bakal dipakai pada hari persandingan adik ipar kan? So kali ni kite tunjukkan hasil sulaman kat baju tu. Kain jenis chiffon. Kite beli kat Nagoya. Ade lebih kurang 12 jenis corak yg berlainan. But instead of picking... 

PRATONTON MAY: ANTARA HASIL SULAMAN MANIK

PRATONTON MAY: ANTARA HASIL SULAMAN MANIK
Greetings to all, Today, quite exhausted. Attended a technology foresight for white biotechnology. Those inputs will be a basis for the RMK10 planning for the Group. During the refreshment, while talking to some of the Drs, suddenly somebody complaining about the price she had to pay for a simple beadwork done on her baju kurung. She spent RM100 for a simple slanting technique for... 

Sulaman Manik: Baju Kenduri Mak

Sulaman Manik: Baju Kenduri Mak
Assalamualaikum.. Alhamdulillah rasanye mak kite dan adik dah selamat sampai ke Kota Mekah. Diaorg berdua pergi menunaikan umrah. Kalau diikutkan rasa hati kite pun nak le join skali pegi. Tapi apekan daya, banyak lagi yg belum selesai. So, semlm satu hari suntuk dari jam 11 pagi sampai jam 3 petang. Flight mak ngan adik patutnye belepas jam 3 tapi delayed sehingga jam 5 petang.... 

BE dan Arwah K.Julie

Camne nak start tulis ni? Tangan terhenti seketika bila melihat tajuk yang baru je kite taip tadi. Airmata bergenang dan ati terasa sebak. Ingatan pada arwah k.julie yang sememangnye berminat dengan BE ni, terus menjelma. Untuk pengetahuan, kite baru je kehilangan teman sepejabat yang rapat dengan kite sejak kite ditukarkan ke bahagian perancangan strategik ni. Masuk 4 tahun bergelumang... 

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN

Contoh Rekaan: SULAMAN MANIK & SEQUIN
Salam to all.. Agak lama jugak kite x tunjukkan contoh2 rekaan kan? Ramai yang minta dan nak kite kirimkan sepenuhnya. Bukan x nak kirimkan tapi x berkesempatan lagi. So, untuk pre-tayang antara some of the contoh yang tgh kite work on (W.I.P) bolehlah refer kat gamba2 di bawah ni.. moga2 ianya merangsang daya kreativiti masing2 dengan lebih bagus lagi.. Kali ni, kite nak tunjukkan... 

Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon

Enhancement: Sulaman Manik pada Tudung Indon
Assalamualaikum dan salam sejahtera to all Lama kite x update kat sini. Kepada yang sudi untuk download ebook PERCUMA – TEKNIK ASAS SENI SULAMAN MANIK DAN LABUCI, kite ucapkan teriam kasih dan tahniah. Welcome to the world of Sulaman Manik. Ramai yang bertanye bape harga ebook ni. Kepada yang bertanye tu, actually buku digital ni bukan untuk dijual. Ianya sekadar perkongsian... 

Selamat Datang

Salam perkenalan… Objektif utama terhasilnya blog teknik sulaman ini adalah untuk berkongsi ilmu pengetahuan tentang teknik-teknik sulaman dikalangan tenaga pengajar/pereka fesyen/tukang jahit/artis/Beaders dengan mereka yang berminat dalam bidang sulaman manik & labuci ini tidak kira status, darjat ataupun jantina. (Termasuk le saya ni  ). Hopefully, makin ramai... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.