Your are here: Home // Posts Tagged With sulaman manik

beads embroidery: arch

beads embroidery: arch
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Assalamualaikum & salam 1Malaysia, Its... 

Kelas Sulaman Manik Labuci: A Community Threats!

Kelas Sulaman Manik Labuci: A Community Threats!
As salam dan salam sejahtera to all.. Its about time to tell the last story sebagai kain penutup tirai tahun 2011. Walaupun sibuk dengan keje2 ofis dan sekolah but alhamdulillah, akhirnya dapat juga kite spare my time for some knowledge transfer through a community project under Program Skim Latihan 1Malaysia. Untuk menyokong aspirasi kerajaan dalam mentransformasikan negara kite... 

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview

Sulaman Manik Labuci: Salam Eid ul Fitr 2011 & Preview
As salam & Salam Eid ul Fitr.. Rasanye masih x terlambat untuk pihak senijahitan.com mengucapkan salam lebaran kepada semua peminat dunia seni sulaman manik labuci, kan. Bukan x nak ucap sebelum raya, masa x mengizinkan. malahan diuji plak dgn masalah teknikal. Ada yang ‘suka’ menghantar malware bukan2..hacked??? Tapi, alhamdulillah.. semuu dh kembali pulih. Terpaksa... 

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK, Manisnye Kejayaan (KELUARGA JUN 2011)

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK, Manisnye Kejayaan (KELUARGA JUN 2011)
Praise be to Allah, the Most Gracious Most Merciful, As salam & greetings to all beading fans out there.. Kali ni penat nak menulis panjang.. so, can i just let the pics do all the talking???? The most important is, tears of happiness…now I can SMILE..alhamdulillah & jazakallah syukran! Enjoy your reading!Pic 1.0 Cover Mags – KELUARGA JUNE 2011 Pic 2.0 Our Stories..Its... 

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik

Beads Embroidery: Bunga Pahar Bermanik
As salam dan salam sejahtera sekali lagi, Kali ni kite share sikit ape yg kite tgh buat sepanjang bulan May. Maklum sajelah.. by end of May dah start school holidays. Bila cuti skolah maknanye = kenduri kahwin. So, our family pun x terkecuali. Kali ni merupakan yg penghabisan, adik perempuan. Bak kate org, kalau nk buat majlis tu biarlah elok. Bajet sentiasa diutamakan, biar sederhana... 

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK Birthday Bash, 27 Mac FY2011

Sulaman Manik Labuci: PeMANIK Birthday Bash, 27 Mac FY2011
As salam to all, Seperti yg semua tahu, majlis perjumpaan PeMANIK (Persatuan Pengusaha & Peminat Seni Sulaman Manik Selangor dan Kuala Lumpur) telah berjaya dijalankan dengan kehadiran seramai  88 org yang terdiri daripada pelbagai peringkat umur wanita dan dari surirumah sehinggalah ke golongan profesional. Kehadiran Pn Zaleha Md Kassim mewakili Bumiputera Designers Association... 

Sulaman Manik Labuci: MBS Birthday Bash (1st Gathering)

As salam dan salam sejahtera kepada semua peminat manik (jewelery embellishment or fabric embellishment or any type of MANIK’s beader/crafter) 1.Apakah MBS? jwp: MBS adalah akronim kepada Malaysia Bead Society dimana ianya diwujudkan di dalam laman social Facebook sebagai 1 medium komunikasi, pelantar kepada sesi percambahan fikiran dan perkongsian ilmu berkaitan dengan... 

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection

Sulaman Manik Labuci: Update Latest Collection
salam sejahtera to all senijahitan.com fan’s/followers n such. Betapa kritikalnya nk baik dr selsema dan demam. Ingatkan demamnya boleh habis dlm tempoh 2 ari, But im wrong! So pelan2 jait akhirnya sempat juga siap. So inilah hasilnya. Just a simple highlight seperti yang diminta oleh pemilik baju – K.ayu. pic 1.0 Bahagian hujung tangan – kombinasi teknik selang-seli... 

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)

Sulaman Manik Labuci: Bunga Reben (Part 1)
Kraf lama yang tetiba terlintas di fikiran! Salam to all, Ni semua kes si madihah, my lovely daughther – menunjukkan bintang2 yang dibuat pakai kertas? Ingat x? Dulu suatu ketika, zaman cite/drama korea/hong kong melanda, semua org sibuk buat ‘the lucky stars”, burung jenjang – the dream cather.. tu yg suddenly terpanggil untuk mengimbas kraf2 yang sempoi... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia – Sg. Petani, Kedah

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Cuti2 Malaysia - Sg. Petani, Kedah
As scheduled earlier, kite akan ke sg. petani pd 18 Jun. tujuan sebenar adalah untuk balik kenduri Abang Ngah yang dah berumahtangga dengan orang Sg. Petani dan menetap di Taman Lembah Bujang. Bak kate pepatah, sambil menyelam, sambil minum air kan?.. So, kite pun adekan kelas kepada yg berminat. Perjalanan ke Sg. Petani bermula pada pagi Khamis, bersamaan dengan 17 Jun, jam 8.30... 

SULAMAN MANIK & LABUCI: BENGKEL MELAKAR, PEMILIHAN WARNA & APLIKASI LAKARAN

SULAMAN MANIK & LABUCI: BENGKEL MELAKAR, PEMILIHAN WARNA & APLIKASI LAKARAN
As salam & greetings to all, Seperti yang dijanjikan sebelum ni, satu kolaborasi antara pihak senijahitan.com dan tenaga pengejar dari International Fashion Training Centre (IFTC), Kuala Lumpur – Cik Nik Maznah Nik Yusoff akan diadakan untuk tajuk bengkel spt di atas. Tujuan kolaborasi ni adalah untuk menyediakan satu platform kepada peminat2 dunia sulaman manik dan labuci... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Tertutup

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas Tertutup
As salam to all, semoga semuanya suksess selalu dan sihat.. Lately, bz with office works. Then kite cuti plak 1 week (minggi cuti wesak) just to go and search for verification ke atas knowledge yg kite ade ni. Bayaran mmg agak mahal tapi berbaloi. Then naik keje, lepas cuti 1 week, anak kite – si talhah plak manjang demam. Dah on off jadiknye ke ofis. Hari ni cuti lagi.. suhu... 

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas 2 May 2010

Sulaman Manik Labuci: Update Kelas 2 May 2010
As salam & greetings to all, Ni saje nk update gamba kelas tempoh hari. Penyertaan kelas terhad kepada 20 peserta shj. Harap maaf kepada yg ingin join tapi x dpt lagi kite squeeze in kan dlm kelas. Terima kasih lah kepada those yg attend kelas kerana masih memberi kepercayaan dan sokongan kepada senijahitan.com & kedai-manik ye.. insya allah kelas terdekat utk “Asas... 

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design

Sulaman Manik & Labuci: Crumble Design
As salam & greetings to all, Sejak dimulakan oleh k.umi design Crumble ni, makin ramai yang tertarik dengan kombinasi manik2 dan outputnya. Credits to K.Umi. Tambahan pula ianya menjadi ikutan dan makin ramai yg suka akan design ni dan mula menjahit samada atas baju sendiri ataupun pelanggan. Sejak kemunculan FB, design CRUMBLE ni dipopularkan semula oleh rakan beaders yg lain,... 

Pelancaran Video Teknik Asas Sulaman Manik Dan Labuci

Ok seperti yang dijanjikan saya lancarkan video teknik asas sulaman manik dan labuci yang sekian lama tertangguh. InsyaAllah video ini berbaloi baloi jika dimiliki kerana hampir 100% merupakan teknik2 yang diajarkan semasa saya mengadakan kelas2 sulaman di seluruh negara. Kepada yang takde masa dan memang susah dapat peluang utk join kelas saya dapatkan segera versi DVD dan IsnyAllah... 

Sulaman Manik Labuci: Tips Penggunaan Sekuin

Salam sejahtera & dear all, N3 kali ni selepas melihat kpd WIP hujung lengan kaf baju batik crepa kite pd n3 yg lepas, kesimpulannye penggunaan sekuin menjadi bahan utama dalam rekaan sebelum ni. So, bagaimana utk kite menjaga baju2 yg telah disulam dengan sekuin? Apakah teknik yg terbaik utk kite applykan penggunaan sekuin? Bagaimana untuk mengekalkan sulaman sekuin di atas... 

Sulaman Manik & Labuci: WIP Selendang & Batik Crepe

Sulaman Manik & Labuci: WIP Selendang & Batik Crepe
As salam & salam sejahtera, N3 kali ni kite tgk camne kerja2 menyulam manik pada selendang dan kombinasi teknik2 yang menbentuk rekaan penuh. Kerja-kerja sulaman pd selendang terpulang pada beader tersebut bagaimana rekaan dibuat ke atas selendang. Untuk menjahit selendang, bahan utama adalah fabrik yang bakal kite pilih. Untuk selendang, seeloknya terdiri dari kain yg lembut... 

PENGUMUMAN: PRA PELANCARAN EBOOK “STRATEGI HARGA TEMPAHAN” FY2010

PENGUMUMAN: PRA PELANCARAN EBOOK
Selamat menyambut tahun baru kepada seluruh peminat2 beading tak kira di mana u all berada. Terima kasih tak terhingga kerana sentiasa support dan beri semangat kepada saya untuk teruskan memartabatkan seni sulaman manik dan labuci. Hari ini merupakan pra pelancaran ebook ke dua dari Imass dan pada kali ini merupakan versi berbayar. Terlalu ramai yang bertanyakan perihal menetapkan... 

Sulaman Manik & Labuci: Koleksi Tudung Lycra Sentuhan Hot Fix Stone (HFS)

Sulaman Manik & Labuci: Koleksi Tudung Lycra Sentuhan Hot Fix Stone (HFS)
Assalamualaikum & salam sejahtera kpd semua yang masih setia dengan senijahitan.. Lately, sempena musim kenduri kawin, banyak yg perlu diuploadkan tapi x sempat. Bebanan kerja kat ofis banyak. Sejak gomen sibuk2 ngan NKRAnye, MOSTI & MKD x putus2 minta report. So terpaksa berdiam diri seketika. Balik pulak dah lewat & penat. Bila tidurkan budak2 dengan kite2 skali terbongkang..... 

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Kenduri Kawin Nurul (Student Kelas Melaka)

Sidetrack Sulaman Manik & Labuci: Kenduri Kawin Nurul (Student Kelas Melaka)
Salam sejahtera.. Seperti biasa, bulan Disember bulan kenduri kawin coz masa ni cuti skolah panjang dr cuti2 penggal biasa.. one off my student – Nurul frm Tampin, pun x terkecuali. Nurul join kelas masa kite balik kg – masjid tanah. Yg bestnye, masa kite buat kelas advance. She had lil bit of knowledge in BE. Katenye pernah belaja ngan guru kemas kat area nye tapi... 

Sulaman Manik Labuci: Updates Kelas JB 13/12 & Booth KedaiManik

Sulaman Manik Labuci: Updates Kelas JB 13/12 & Booth KedaiManik
Greetings to all, As promised in previous n3, here some updates on the subject above. For information, the class in JB was successfully conducted even though  1 day before we arrived, it’s quite difficult to identified the location. As told earlier, we managed to found a replacement venue for the event. Thx again to Mr Khairul whom very generous to rent the place for us. Come... 

Sulaman Manik Labuci: Design Jubah Kate & WIP

Sulaman Manik Labuci: Design Jubah Kate & WIP
Assalamulaikum & selamat sejahtera ye.. 1stly, my appologize to Kate. Janji malam seminggu yang lepas tapi hari ni baru berkesempatan utk upload. Sorry ye .. Tanpa lengah2 masa, meh tgh gamba design utk jubah Kate Jubahnye kale hitam dan requirement Kate nak dimanikkan pada bahagian lengan, badan baju dan bwh kain. So, ini  Read More →

Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan

Kelas Sulaman Manik: KL, UiTM (Pahang) & Kelantan
Assalamualaikum to all, Semoga sihat menjalani ibadah puasa.  Just nak update cerita on previous classes held kat Pahang, Kelantan dan KL. Kelas di KL: Terharu dengan sambutan semua, sampai ade yg sanggup tunggu depan pintu dewan, kot ade yg nak tarik diri n replace. Tapi, sadly semuanye bontot melekat x nak bangun2 dah. So, kepada yg sudi tunggu depan pintu dewan tu, time kasih... 

Sulaman Manik & Labuci: Beadwork Done & WIP

Sulaman Manik & Labuci: Beadwork Done & WIP
Assalamualaikum & Salam sejahtera to all, Bz skit ngan jadual kelas. Proses menyiapkan tempahan utk raya cuma akan start secara full gear masa bulan posa. So, segala urusan berkenaan kelas insya allah akan diteruskan selepas raya lah ye. Untuk cuci mata seketika meh kite tgk recently beadwork done on baju2 customer. Figure 1.0 Baju K.Dah (Pandangan Hadapan) Figure 2.0 Baju K.Dah... 

Kelas Sulaman Manik & Labuci: K.Lipis

Kelas Sulaman Manik & Labuci: K.Lipis
Assalamaulaikum & Salam Sejahtera to all, Lama kite x dpapat nak update blog sebb lately bz dengan keje2 kat ofis. Tgh sibuk review company’s 1st half performance. Biasa lah, Mid Term Review… Ni baru le lega dapat bernafas skit. Job2 consultancy lain ade yg tgh menanti. Thankfully lom kick off lagi. Ikutkan hati, x nak je buat. Job dtg timing x betul. Orang tgh sibuk... 

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)

Sulaman Manik & Labuci: Semarak Mutiara (Baju Kebaya Najwa)
assalamualaikum n slamat sejahtera, N3 kali ni kite tgk pada pemilihan mutiara ke atas baju kebaya Najwa. Fabrik ala baldu milik Najwa ni mmg cantik. Sampai masa kite menyulam mutiara n manik kat atas baju ni, mak kite asyik belek je kainnye. Lawa katenye. Since Najwa orgnye tinggi lampai dan putih, sekitar 20an, then kite pilih japanese glass pearl kale2 yg lil bit striking tapi... 

Sekitar Karnival Wanita Puchong, 5 JULAI 2009

Sekitar Karnival Wanita Puchong, 5 JULAI 2009
Salam to all, Firstly, kepada yg tau bila event dah berlangsung tu harap maaf lah yea. Lately, masalah teknikal kerap sgt berlaku. Sampai nak wat posting pun terganggu. X dpt nak update recent activities. Actually n3 karnival ni dah post 3 hari sebelum tu tapi server plak problem! hampeh.. tensen tosah cakap le.. Sebelum tu tenet dah prob 4 hari. Hubby pun dah naik give up dah!... 

OUTPUT: KELAS ADVANCE SULAMAN MANIK DI MASJID TANAH, MELAKA

OUTPUT: KELAS ADVANCE SULAMAN MANIK DI MASJID TANAH, MELAKA
Assalamualaikum to all, Just to share on the advance class held on last Sunday. For Ifa yang x dpt hadir sebb kursus dan K.Ani, insya allah next time bila kite balik kg bole calling2 n gather ye. Actually, kelas ni was not totally dlm jadual. Ia nye dijalankan atas permintaan dan secara langsung amik kesempatan kite balik kg.  bak kate org, sambil menyelam minum air lah kan. Bagi... 

Output from BE fans: Ckin’s Beadwork

Output from BE fans: Ckin's Beadwork
Assalamualaikum to all BE fans, Syukur kite ke hadrat Allah coz what i’v been fighting had been paid off! Ramai yg mengirim email appreciation saying that rezeki yg diaorg dpt dr side income beading ni. X lari juga ckin yang baru je berumah tangga dan menjadi suri rumah. As what written dlm blog nye, ckin telah memanfaatkan pelajaran dan cth2 dr blog kite ni utk develop and... 

Jurnal KURUS 2009 & Products Update

Jurnal KURUS 2009 & Products Update
Salam to all, Hari yg amat memenatkan. Dah 2 hari berturut-turut kite balik lambat. kol 9 mlm masih lagi kat ofis. Sampai org rumah tipon tanye. Ayatnye biasalah mmg memedihkan tinge, tapi nak wat camne. Keje.. Biasalah, bila masuk time nak MC (Management Comittee) Meeting je, kiteorg – group monitoring ni manjang le kene stay. ade je mende yg x cukup lah x complete lah. Kene... 

KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI SESI 2009 (2) – DEWAN MPAG

KELAS SULAMAN MANIK & LABUCI SESI 2009 (2) - DEWAN MPAG
Assalamualaikum & slamat sejahtera semua, Previously as advertised dlm ntry sebelum ni, ari ni baru kite dapat spend some time nak report pasal kelas kedua sesi 2009 yang baru je berlangsung minggu lepas. Seperti yang dijadualkan kelas kedua sesi 2009 berlangsung pada ari ahad, 24 May 2009. Kelas kali ni, sepatutnye dijadualkan pada bulan 4 tapi disebabkan Dewan Majlis Alor... 

Sulaman Manik: How to Sew A Bugle Beads

Sulaman Manik: How to Sew A Bugle Beads
Assalamualaikum.. Firstly, thank you for the continuous support given to this blog. The feedbacks are so great! and yet, im not going to give up easily eventhough im quite tied up wit so many stuff back in d office. Finish with the stimulus package 2. Now, back to BE. At last, i manage to give some focus on BE again. Ade ramai yg tertanye2 camne nak lekatkan manik begol @buggle... 

Sulaman Manik & Labuci:Baju Kenduri

Sulaman Manik & Labuci:Baju Kenduri
Assalamualaikum.. Seperti yang dijanjikan, setelah balik dr kenduri kat bangi, kite will preview design yang dibuat atas baju kurung thai silk kale oren yang dipakai sempena majlis pernikahan adik ipar kite ngan org bangi. Baju kurung ni dijahit baju kurung biasa dan plan awal nak wat heavy sulaman manik & labuci kat bahagian bwh baju kurung dan 2 belah lengan. Tapi disebabkan... 

JAHITAN MANIK & LABUCI: DESIGN UTK EIRA

JAHITAN MANIK & LABUCI: DESIGN UTK EIRA
Assalamualaikum, Hari ni dah masuk ari ke-6 arwah k.julie meninggalkan kiteorg semua. Suasana kat ofis masih lagi dlm keadaan berkabung. It’s getting better. Tapi, sesekali teringat tu, syahdu… Dengan arwah, kite x sempat nak hasilkan sulaman manik untuk dia. Oleh itu, kite akan cuba sedaya upaya utk tidak menghampakan peminat2 dunia BE yang sentiasa mendambakan rekaan-rekaan... 

Beads Embroidery (BE): Sequin Talk!

Beads Embroidery (BE): Sequin Talk!
Assalamualaikum.. Title above refers. So, ape dia ‘sequin’?Sequin adalah sejenis manik yang berbentuk seperti disk yang digunakan dalam rekaan. Sequin sering didapati pelbagai bentuk, jenis, saiz dan color sequins. Kebanyakan sequin digunakan secara meluasnye dalam pakaian, aksesori, beg dan pelbagai jenis aksesori wanita yang lain-lain. Sequin yang terdapat pada masa... 

Aksesori: Sepit Rambut Bermanik

Aksesori: Sepit Rambut Bermanik
Assalamualaikum, Kali ni masih lagi dalam skop ‘beading’ tapi lebih kepada aksesori rambut utk budak2. Kite mmg suka aksesori yang bermanik2 ni. Kalau pegi kat kedai aksesori BONITA, sepit rambut yang ditatahi manik dan stone biasa je dah berharga dalam range RM 9.90 – RM 19.90. Kira mahal la. Kalau buat sendiri rasa lebih puas sebb dari kerja tangan sendirikan.... 

Kelas Sulaman Manik & Labuci 2009(1)

Kelas Sulaman Manik & Labuci 2009(1)
Assalamualaikum semua.. Lately bz skit ngan keje2 kat ofis, jadi x dpt nak luangkan masa sgt utk penulisan pelajaran percuma dan update anything on blog. So, kepada yg dah subcribed tu jgn risau. Pelajaran percuma masih lagi diteruskan cuma lepas ni mungkin akan di ubah skit formatnye. Kalau sekarang, email2 akan dihantar oleh sistem tapi untuk peningkatan perkhidmatan pelajaran... 

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI

PINTALAN: TEKNIK SULAMAN MANIK & LABUCI
Assalamu’alaikum dan salam sejahtera As promised dari post yg lepas, kali ni kite tunjukkan camne nak jait pintalan. B4 that, the truth is kite x pernha pun belaja camne nak jait pintalan ni. Coz ape yg kite belaja dr sifu kite – Pn RJ, pintalan ni xde plak dlm silibus semasa kite attend kelas dia tu. Tapi, kite terjait secara x diduga. Mula2 ingat betul dah jahitan... 

Layman Terms: TRADEMARK, COPYRIGHT & TRADE SECRET

Salam kepada semua.. Kali ni just to share with all ape yang dikatekan dengan TRADEMARK, COPYRIGHT dan TRADE SECRET dalam bahasa yang lebih mudah difahami. Tujuan kite memberi info ni sekadar nak berkongsi maklumat dan pemahaman agar apa jua harta intelektual (Intellectual Property -IP) yang kite telah develop, kite simpan akan terpelihara dan tidak disalah gunakan orang. Selain... 

CENDERAWASIH: A TRIBUNE TO ALL FANS/SUPPORTERS

Assalamu’alaikum, JAZAKALLAH KHAIR TO ALL Im honoured to share my recent Raya Collection 2008 – CENDERAWASIH, with all the BEs fans and supporters. May this design will inspired the rest to keep on beading with passion and spirit! Why CENDERAWASIH? Coz all of u (my supporters and fans), i’d wanted to valued all,  just like how people valued the bird. Without u... 
Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.