You are here: Home // Teknik Sulaman Manik // Teknik 2: Jelujur (Running Stich)

Teknik 2: Jelujur (Running Stich)

assalamualaikum

Ini teknik no 2 yang dikenali sebagai ‘Jelujur’ atau ‘Running Stich‘. Teknik ni bley kite aplly kan dengan penggunaan 1 manik, 2 manik atau 3 manik. Terlampau banyak bilangan manik, sulaman kite jadi tak kemas dan tak sesuai diadaptasikan dlm penggunaan ‘teknik jelujur’ ni.

Kalau nak bilangan manik yg banyak dan bersambungan (antara 1 manik dengan manik yg lain) dlm 1 kali sulaman benang, kene apply ‘teknik tali air’ in english we known as ‘Running Bead

Step 1: As usual buatkan 1 simpulan dulu. Then, masukkan sebutir manik. Utk better result, disyorkan manik hexa 11/0 (2 cut) yg mane saiznye sedang2 dan molek => sederhana

Step 2: Lepas tu susupkan benang ke bwh kain tadi dengan menganggarkan jarak antara manik 1st dan 2nd adalah same dengan size kepanjangan 1 butir manik or ikut rasa. Terlampau jauh jarak dengan manik kecik tak nampak effect atas baju/fabrik. Kena make sure, masa menyusup benang tu ianya masih mengikuti lakaran yg dah dibuat sebelum kite start belaja.

Step 3: Ulang berapa banyak kali sehingga memenuhi garisan lakaran kite tadi.

Ni la hasilnya. Kalau pakai manik Bugle 3mm or 6mm bole tapi panjang je le, or twist beads. Problemnya utk twist beads brand MIYUKI susah nak jumpa, kalau pegi singapore cari le kat kedai2 sure ada. Sesuai kalau rekaan kita disulam several layers tanpa ade jarak antara 1st layer wit 2nd layer, atas fabrik kosong dengan wane manik yg kontra. Refer gamba contoh kat bwh. (contoh yg ini kite amik dr buku pn RJ. Jagn marah yea…ni secara x kangusng kite tlg buat promotion le…yea)

Sebenarnya once kite dah mahir, just fokus kepada teknik ni je pun beratus rekaan simple bole direka. Eventhough simple & sederhana but yet nampak elegent. Contohnye mcm buat rekaan batang bunge manjalara (created by sis ladbeads) yg bersilang antara 1 same lain le… tak pun tuka jenis manik dengan mutiara beras ke diikuti dengan manik RR. Bilangan manik tu terpulang lah pd citerasa masing2. Yg penting biar dia nampak cute2 je jgn le over bagak lak kan…

Pastu, kalau nak layered kan jelujur ni buatlah dengan bilangan manik yg berlainan utk setiap layer. Pakai wane kontra atau analogous color yg lebih nampak harmoni and compliment each other. Lawaaa..

Nak create bunge dari teknik ni pun bole. Yg penting draf kan dulu lakaran… Tuka penggunaan manik ke sequin or mutiara. Hasilnya, bunge dia come lote tapi gempak bila dah siap… Semuanya terpulang kepada creativity…

insya allah kite tunjukkan a few samples in next coming post.

daaa..

[tag]jelujur manik, sulaman manik, teknik sulaman manik[/tag]

Tags: , , , ,

2 Responses to " Teknik 2: Jelujur (Running Stich) "

  1. Imass says:

    ocean

    bagi gamba kain then kasi tau part mane insya allah akak suggest

    Reply this comment

  2. ocean says:

    Salam Kak mass,

    saya nak minta nasihat akak, orang yg baru nk kenali dunia manik nih..mula2 skli pasal pemilihan manik..

    saya nek pening tak tau nak beli manik yg sesuai tuk baju sy,

    sy mintak nasihat akak nh..nak jahit manik kat tangan (jubah) ..design nya kosong tak bercorak..

    combine dua colour..hitam(sifon luar) + coklat gelap (satin dalam)..erm..

    mintak sangat nasihat n tunkuk ajar..kat tawau, sabah nih..susah nak cari kelas..jahitan manik..

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.