You are here: Home // Teknik Sulaman Manik // Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem

Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera to all,

Sori la, lately bz skit ngan keje2 kat ofis. Ni big boss dah pegi Denmark & Finland. She’s only be back after next week. So, sebelum dia pegi tu kene le settlekan ape yg patut. Ni kira lega le skit. Tinggal nak pegi attend ape2 seminar yg patut, settlekan internal tasks je yg tinggal. Bila dah start utk RMK 10 Planning, then pack smula. Berpinar pale… nasib le ade manik2 ni yang dpt merelakskan pale jap.  Seriously, BE ni dah jadi cam a type of stress reliever pada siri kite. Walaupun kadang2 tenggelam ngan manik, bila dah tgk baju2 org dah lip-lap2, tgk plak koleksi manik2 kite yg dlm store tu, tenang je ati, puas! walaupun 1 ari x menjahit baju org, pegi masuk store, belek2 bekas manik pun jadik le..  tambah plak ngan sora anak2 yg terjerit2 merdu menyambut kepulangan kite kan, terus ilang muka boss ke, MC paper ke, BoD paper ke..x nampak dah depan mate, kihkihhh..

Walaupun kadang2 kite x sempat nak menjawap setiap email, request posted through my blog ni, tapi dlm hati kite take note dan insya allah satu persatu kite akan tgk. Bab jait menjahit ni kene tunggu cuti baru kite full concentration. Tapi bab BE ni ari2 mmg kene tgk. Anway or anyhow kite akan cuba menjawap request2 from all.

Selingan sikit. This weekend, i’ll be going back to ‘kampung’ (katne lagi – Masjid Tanah le). Ade kenduri kawin adik ipar. Dah kebetulan plak last Friday, MPAG call. kasi tau ade tempat kosong utk weekend ni. That’s why terkujat2 kite put up banner utk kelas sulaman manik. So, skali lagi, for those yg nak join to – U R MOST WELCOME!.

Utk kali ni kite tunjukkan cara nak wat daun. Actually, we can make so many types of leaf dengan basic stiches. Cthnye cam gamba daun bawah ni.

longshortleaf Ni pakai teknik ‘outline’ stiches – Long & Short Stiches. Manik2 nye di selang seli ngan jumlah yang berlainan. Tu yg jadi panjang pendek tu.

Yang ni plak, Fishbone Stiches.

fishboneleaf Manik2 nye jumlah same tapi disulam secara kiri kanan. Ulang je sampai abis ikut lakaran saiz daun yg kite buat.

Kalau pakai Fly Stiches, ini plak hasilnye.

flyleaf Tambah satu manik utk membahagikan jumlah manik tu, jadik le cam tulang kat tengah2 daun atau batang daun tu.

Tapi, utk kali ni kite pakai basic teknik ouline stiches yang lagi satu – Satin Stich. This is the common one yang menjadi trend kat malaysia lah. Disebabkan dalam buku rujukan ade, dan ramai yg tanye, then bole refer step2 kat bwh. Simple je. Kiri kanan, kiri kanan, ulang je sampai abis. Ikut lakaran yg kite buat tu. Stail yg cam ni, selalunye kite guna utk mengisi ruang2 kosong.

stem11 Step 1: Buat lakaran garisan utk tulang tgh daun. Kuarkan jarum dr bawah fabrik. Masukkan manik MIYUKI 11/0 RR code 2425 sebanyak 3 butir dan MIYUKI 2 cut 11/0 code 16.

stem21 Step 2: rapatkan manik dgn hujung jarum, susup jarum dan kuarkan jarum di kedudukan manik RR yang kedua dari atas ke sebelah kanan. (*Nota: kalau tgn kidal then kiri le mula dulu ye)

stem3 Step 3: Ulang dengan jumlah kemasukan manik 11/0 RR yang same tapi utk amnik heksa, kurangkan 1 butir. Then, susup jarum kuarkan sebelah kiri plak.

stem4 Step 4: Ulang step 2 dan step 3. Sampai memenuhi lakaran saiz daun.

Hasil akhir ….

stem6

Lagi satu stail is Diagonal Stich. Bahasa melayunye melintang. Pun boleh wat bentuk jadik daun. Cuma setelah jadik bentuk tu, kite namekanlah dia. Takkan xde namekan? Naming is up to the creator. Bak kate org sesedap rasa le. Tu yang jadi ‘Daun Lintang’.

Ok, stop dulu, kot2 rasa2 nak belaja wat dedaun ni, bole le join kelas. Insya allah, minggu ni dekat Alor Gajah, Melaka yea.. Sudi-sudikan lah.

Later.

Tags: , , ,

10 Responses to " Teknik Sulaman Manik & Labuci: T14 Daun Stem "

  1. ila says:

    Terima kasih atas perkongsian.. ;)

    Reply this comment

  2. ramlah says:

    Salam, mohon kongsi ilimu..saya baru nak belajar. terima kasih

    Reply this comment

  3. mahan says:

    Thanks akak ajar..before this hentam keromo saja.tapi bahagian belakang jadi serabut :)

    Reply this comment

  4. SHAFINAZ says:

    oooo..cam ni. ok kena praktis semula. TQ

    Reply this comment

  5. awin says:

    takde buat kat JB ke? mcm berminat la….

    Reply this comment

    Imass Reply:

    awin

    insya allah akan diconsider

    Reply this comment

  6. jun says:

    ha’a la.. betul2…baru tingat…

    Reply this comment

    Imass Reply:

    jun

    bagus dah ingat!

    Reply this comment

  7. jun says:

    kak, gmbr kt step 4 tu kadang saya jadikan sbgai kudup bunga.

    Reply this comment

    Imass Reply:

    jun

    bole je, mmg daun stem ni la yg kite pakai bila nak wat bunge bintang. nampak familiar x?

    Reply this comment

Leave a Reply

Designed by ImassBeads. Powered by WordPress.